Blog

Hüvelyszárazság menopauzán innen és túl

Kellner Tamás
2023.03.02 14:42

A nőknél a hüvelyszárazság olyan probléma, amely számos hasonlóságot mutat a férfiak potenciazavaraival.

 Mindkét jelenség nagyon elterjedt, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak érettebb korban jelentkezhet. Mindkét probléma súlyos gondokat okozhat fizikálisan és mentálisan egyaránt, és mindkét esetben elsődleges, hogy kiderítsük a háttérben meghúzódó okokat.

És sajnos mindkét esetben jellemző, hogy az érintettek nem szívesen beszélnek a tünetekről, így sok időbe telik, mire a zavar megoldódik. Az adatok szerint a 18–50 év közötti nők 17%-a, az 50 feletti nőknek pedig 34%-a számolt be hüvelyi szárazságról, de mindössze 4%-uk keresett megoldást a problémára.
A hüvelyváladék nagyon fontos szerepet játszik a női szervek egészségének biztosításában. A
váladékot a hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelik, és az egyúttal folyamatosan ürül is.
Amellett, hogy gondoskodik a hüvely nedvesen tartásáról, segíti annak folyamatos tisztulását, és így védi a kórokozókkal szemben. Ugyanakkor tejsavbaktériumokat is tartalmaz, így elősegíti a hüvely savas közegének létrejöttét, amelynek megléte szintén alapvető a vírusokkal és baktériumokkal szembeni harcban. És persze a szexualitásban is jelentős szereppel bír. Nemi izgalom hatására mennyisége megnő, így felkészítve a hüvelyt az együttlétre.
A hüvelyváladék normál esetben áttetsző vagy fehéres, szagtalan, lehet vízszerű vagy nyálkás állagú is. Mennyisége normál körülmények között is folyamatosan változhat – növekedhet például az ovuláció idején vagy terhesség alatt. Amennyiben azonban a jellegében (állagában, színében vagy szagában) áll be jelentős változás, az jól jelzi, hogy valami nincs rendben. A legtöbb nő pontosan tudja, hogy ha ilyen jellegű változást tapasztal, irány a nőgyógyász.
De mi van akkor, ha egy nő egyszerűen csak azt érzi, hogy jelentősen lecsökkent a hüvelyi váladék
mennyisége? Amennyiben ez az eset áll fent, sajnos nagyon sok kellemetlen tünettel kell számolni. A csökkenés gyakran okoz irritáló, égő érzést a hüvelyben, viszketést és hosszabb idő elteltével akár komolyabb fájdalmat is. A panaszok a szexuális élet minőségét nagyban rontják. Hüvelyszárazság mellett a szex kellemetlen, sőt, akár fájdalmas is lehet, és, így mentális károkat is okoz, hosszú távon.
Pedig a szex teljes mellőzéséhez és a kapcsolat megromlásához is vezethet. Ráadásul a tartós
hüvelyszárazság mellett a hüvelyi fertőzések is gyakrabban jelentkezhetnek, hiszen megszűnik a női szervek elsődleges védelme.
Akárcsak a merevedési zavarok esetében, az első lépés itt is a probléma okának azonosítása. A
hüvelyszárazság leggyakoribb kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenése, ezért tipikus panasz a
menopauza során és azt követően. Ilyenkor ugyanis az ösztrogénszint visszaesik, és így még kevesebb hüvelyváladék termelődik. Ugyanez az eset áll fent a ciklus elején és a szülés utáni időszakban, amikor szintén változik a hormon szintje. Ezek természetes folyamatok, és a (menopauza kivételével) nem véglegesek. Ugyanakkor hüvelyszárazságot válthatnak ki bizonyos betegségek (pl. endometriózis, hüvelyfertőzés, bőrbetegségek vagy cukorbetegség), de akár egyes gyógyszerek szedése is (pl. bizonyos allergia elleni gyógyszerek és antidepresszánsok).
Amennyiben az okot sikerült tisztázni, megindulhat a célzott kezelés. Ha a panaszt betegség vagy
rendellenes hormonzavar okozza, mindenképpen szakemberhez kell fordulni a sikeres kezelés minél előbbi elkezdéséhez.

A tünetek mögött leggyakrabban a menopauza és az ösztrogénszint tartós csökkenése áll. A
változókor a nőknél 45 és 60 éves kor között jelentkezik, és néhány év alatt lezajlik, de akad, akiknél akár egy évtizeden át is eltart. Így tehát a menopauzával járó kellemetlen tünetek is hosszú időn át keseríthetik meg a nők életét, és egyes problémák a klimax lezajlása után is fennmaradnak. Szomorú tény, hogy egyre több nőnél jelentkezik napjainkban a korai menopauza, amikor 40-es korban vagy azt megelőzően jelentkeznek a tipikus tünetek. Ennek persze sok esetben genetikai okai vannak, de nem árt tudni, hogy a cukorbetegség például megháromszorozhatja a korai menopauza esélyét.
Az egyik megoldás a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére a hormonpótlás lehet. Erre
manapság már nem csak szájon át szedhető gyógyszerek, de helyileg, a hüvelyben ható krémek,
hormonális hüvelygyűrűk és hüvelyi ösztrogéntabletták is a rendelkezésre állnak. Utóbbiakat főleg
azoknak javasolják, akiknél a fő tünet a hüvelyszárazság. Sőt, olyan hormonpótlásra szolgáló tapasz is létezik, amelyet a bőrre kell helyezni a hormonok felszívódásához. A hormonterápia mindenképpen megoldást jelenthet az olyan hölgyek számára, akiket a változókorban több tünet is súlyosan kínoz.
Ilyen panaszok lehetnek többek között a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a
depresszió, a gyakori vizelési inger, az elhízás, a csontritkulás és a csökkenő nemi vágy (bár utóbbimál magának a hüvelyszárazságnak is jelentős kiváltószerepe lehet, hiszen a szex közben jelentkező kellemetlen érzés vagy akár fájdalom miatt sok nő egyszerűen inkább nem is szeretne próbálkozni az intim együttlétekkel).
A hormonpótlás tehát általánosságban véve gyors és látványos eredményeket hozhat, de azért némi kockázattal is számolni kell. Egyes kutatások szerint ugyanis növelheti a mellrák, a méhrák, a
trombózis és a stroke kockázatát. A terápia előnyei persze még így is meghaladják a kockázatokat, de mindenképpen a szakember gondos mérlegelésére kell bízni, hogy a hormonpótlás mely esetekben alkalmazható biztonságosan és sikeresen.
De térjünk vissza a hüvelyszárazsághoz. Amennyiben tehát a hüvelyszárazság a változókor miatt
jelentkezik, tartós megoldást a hormonterápia jelenthet. Sokan azonban idegenkednek az ilyen
kezelésektől, és inkább természetes megoldást szeretnének választani. Ilyenkor nyújthatnak hathatós segítséget a fitoösztrogének. Ezek a természetes, az ösztrogén szerkezetéhez hasonló anyagok kedvező hatást gyakorolhatnak a szervezetre. Nagy mennyiségben megtalálhatók a szójában és a lenben, de bizonyos gyógynövényekben is, így léteznek olyan gyógynövénytea-keverékek, amelyek kifejezetten jó hatással lehetnek az említett panaszokra.
A természetes terápiák pozitív hatása vitathatatlan. Mindenképpen időbe telik azonban, mire a
kedvező változások megjelennek. És addig sajnos a hüvelyszárazság számos kellemetlen órát és napot tartogathat a problémával küzdő nőknek.
A hüvelyszárazság leggyakrabban a szexben érezteti negatív hatását. Gyakori az a vélekedés is, hogy a menopauza után már nincs is szükség szexre, mivel az már nem lehet olyan élvezetes, mint korábban volt. Ez a sajnos igen elterjedt elképzelés azonban teljesen alaptalan. Ma már minden menopauzával járó kellemetlen tünet sikeresen orvosolható, így a hüvelyszárazság is. Persze kérdés az, hogy milyen mértékű a probléma. Amennyiben a szárazság már a mindennapokban is sok kellemetlenséggel jár és visszatérő fertőzésekhez vezet, érdemes megfontolni a gyógyszeres terápiát. Ugyanakkor, ha a probléma főként a szexben érezteti hatását, helyi és/vagy természetes megoldást is kereshetünk.
Az első lépés a belső gát ledöntése. A sok kellemetlen élmény után mindenképpen fontos
visszaállítani az önbizalmat, és a nőnek ismét el kell kezdenie hinni abban, hogy a menopauza után is lehet még kielégítő az intim együttlét. Ehhez persze elengedhetetlen egy olyan partner, aki ismeri a problémát, és segít a megoldásban. Fontos a hosszabb előjáték és a nyugodt, ellazult állapot, hogy a pár egymásra figyelhessen. A belső gátak áttöréséhez pedig nagyszerű segítséget jelenthet a síkosító használata is. Ezekből ma már léteznek olyan változatok, amelyek kifejezetten a változókorban lévő vagy azon túljutott nőknek ajánlottak. A webshopunkban található egyes ilyen készítmények amellett, hogy tápláló és hidratáló hatással rendelkeznek, természetes alapanyagokból állnak, Aloe Verát tartalmaznak, valamint a már említett, magas fitoösztrogéntartalmú lenmag kivonatával és E- vitaminnal is kiegészülnek.
A hüvelyszárazság és a változókor sem kell, hogy akadályt jelentsen a kellemes intim együttlétek
előtt. Szerencsére a menopauza ma már nem tabutéma, és remélhetőleg a hüvelyszárazság sem lesz sokáig az. A szex a menopauza alatt és után is az élet kellemes és szükséges része lehet, de ennek eléréséhez nekünk is tennünk kell.