Blog

Az ejakuláció késleltetése

Kellner Tamás
2023.03.22 18:05

„Bocs, elmentem.” A tinédzserektől kezdve egészen az aktív szexuális életet élő emberekig, ez az a mondat, amelyet egyik fél sem szeret hallani.

Ilyenkor sok férfi úgy érzi, hogy a hálószobában való jártassága erősen csorbul, míg a másik nem képviselői vagy megértően azt mondják, hogy: „Semmi baj, majd legközelebb”, vagy ők is csalódnak, mert még nem feltétlenül jutottak el a csúcsra.

Számos tényező játszhat szerepet abban, hogy a férfi elveszíti a kontrollt az ejakulációs reflexe felett és túl korán orgazmusa lesz. Ilyen lehet a szexuális teljesítménykényszertől való szorongás, a stresszes életmód, de szerepet játszhat a kóros hormonszint is, amelyek akár külön-külön, akár különböző kombinációkban okozhatnak problémát.

A statisztikák alapján a férfiak 25-35%-a számára jelent gondot a magömlés késleltetése. Egy közvéleménykutatás szerint, amelyben kizárólag nőket kérdeztek, a nők közel 70%-a nyilatkozott úgy, hogy nem érzik szükségét annak, hogy az együttlét órákig tartson, és nem zavarja őket, ha 10-20 perces egy szex, de ennek a feltétele, hogy legalább egyszer orgazmusuk legyen. Amennyiben a kielégülés nem valósul meg, úgy már csak 20%-ukat nem zavarja az idő előtti ejakuláció.

A jó hír a férfiaknak az, hogy bár a gyors magömlés meglehetősen gyakori, ez is egy olyan probléma, amely kezelhető – akár életmódváltással, akár különböző természetes gyógynövényes készítményekkel.

 

Meddig bírják a pasik az ágyban?

Hogy megértsük miről is van szó, meg kell vizsgálnunk, hogy az egyes férfiaknál – és jelen esetben a nőknél – mi számít normálisnak, azaz meddig kell, hogy a férfiak kibírják az ágyban elélvezés nélkül. Egy 2008-as tanulmány pontosan ezt a kérdést vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi a tipikus hossza egy szexuális együttlétnek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szex átlagos időtartama valahol 3 és 13 perc között van.

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy a felmérés során több szexterapeutát – szexre szakosodott mentálhigiénés szakembert – kértek meg, hogy mérlegeljék, meddig kellene tartania a szexnek.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a szexuális együttlét „kívánatos” hossza 7 és 13 perc között van, „megfelelő”-nek tekinthető, ha 3 és 7 perc között tart, és „túl hosszú”-nak számít, ha 14 és 30 perc közötti. A „túl rövid” aktust 1-2 percben határozták meg. Ez elsőre meglepő lehet, de a való életben a szex legtöbbször nem tart olyan sokáig, mint azt néha gondoljuk.

Fontos azonban arra is rámutatni, hogy a szex nem egy strukturált tevékenység. Lehet, hogy egy párnak egy 8 perces szex kizárólag egy hüvelyi behatolást jelent, de az is lehet, hogy másoknál fél óra csak az előjáték, és akkor még magát a behatolásos időt nem is számoltuk. Így nehéz erre egzakt választ adni.

 

Tanúsítsunk önkontrollt

Számos módja van az orgazmusfolyamat irányításának és a korai magömlés megállításának a szex közben végezhető viselkedési technikáktól kezdve a szex előtt alkalmazható „kezelésekig”. A következő módszerek ingyenesek és mindenki számára elérhetők, de az, hogy működnek-e, már teljesen egyénfüggő.

Start-Stop technika

Ez a technika lelassíthatja az ejakulációt. Egészen egyszerű az alkalmazása, hiszen az aktus közben „csak” abba kell hagyni a pénisz mozgatását, amikor a férfi érzi, hogy közeledik az orgazmus és az ejakuláció. Ilyenkor érdemes várni egy-két pillanatot, amíg az orgazmus érzése elmúlik, és mély lélegzetet venni a folytatást előtt. Ehhez persze nem kevés önuralom is szükséges. Ha átlépjük azt a bizonyos pontot, akkor már nincs visszaút az elélvezésig. Mivel ez egy egyszerűen kivitelezhető technika, jó első lehetőség, ha szeretnénk nagyobb kontrollt szerezni az orgazmus és az ejakulációs folyamat felett.

 

Medencefenék-gyakorlatok (Kegel)

A medencefenék-gyakorlatok végzése kiváló módja annak, hogy kontrollt gyakoroljunk a medencénk aljához közeli izmok felett, amelyek kulcsszerepet játszanak az ejakulációs reakció irányításában. A Kegel-gyakorlatoknak is nevezett medencefenék-gyakorlatok a medencefenék izmait arra edzik, hogy visszatartsák a vizeletelvezető csatornából kiáramló folyadékot, és közben feszesítik a környező izmokat. Mivel ezek az izmok az életkor előrehaladtával gyengülnek, a gyakorlatokat érdemes beiktatni a napi rutinba. Egy 2019-es, merevedési zavarokkal kapcsolatos tanulmány részeként a kutatók megvizsgálták a medencefenék-gyakorlatok előnyeit, és megállapították, hogy valóban javulást lehet velük elérni a korai magömléssel küszködő férfiaknál. Már csak az a kérdés, hogy egy átlagos ember veszi-e a fáradságot arra, hogy ezt a gyakorlatot nap mint nap elvégezze.

Préselési technika

Talán nem a legfinomabb technika a szex csúcspontjához közeledve, de egyeseknél működhet ez a fajta „önmegtartóztatás”. Ez a módszer annyit takar, hogy közvetlenül az orgazmus elérése előtt meg kell szorítani a pénisz végét, majd addig tartani, amíg az ejakulációs késztetés alább nem hagy, és az izgalmi szint nem csökken. Hogy ez egy jóleső érzés-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga. A technika alkalmazására meg lehet kérni a szexpartnert is, hogy ezáltal tovább tartson ki a férfi és maga az aktus is.

 

Óvszer viselése

Egy olyan egyszerű dolog, mint az óvszer is képes lehet megelőzni a gyors elélvezést, mert amellett, hogy csökkenti a nemi betegségek kockázatát és megelőzi a nem kívánt terhességet, késleltetheti az orgazmust és az ejakulációt azáltal, hogy egy kicsi, de jelentős akadályt hoz létre a partnerek között, és csökkenti a pénisz érzékenységét. Ha mindenképpen az óvszer mellett tesszük le a voksunkat, érdemes vastagabb óvszert választani. Léteznek olyan óvszerek, amelyek helyi érzéstelenítőt is tartalmaznak, így segítve, hogy ne legyen korai magömlés, bár az érzéstelenítő hatás az egész szexet is tönkre teheti, így kétélű fegyver.

 

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend

Az egészséges étrendet akkor is érdemes betartani, ha semmilyen szexuális problémáról nincs szó. Persze ezt mondani könnyű, de megvalósítani már nem annyira. A jobb szexuális vitalitás és a jobb általános egészségi állapot a legtöbb esetben kéz a kézben jár. Egyszerűbben fogalmazva, minél egészségesebben élünk, annál kevésbé valószínű, hogy olyan szexuális teljesítménybeli problémákkal kell majd foglalkoznunk, mint a korai magömlés vagy a merevedési zavarok. A testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend is szerepet játszhat a megömlés késleltetésében.

 

Orvosi lottó

Természetesen van lehetőség arra is, hogy orvoshoz forduljunk a problémával. Ilyenkor a szakorvos felírhat valamilyen gyógyszert az idő előtti ejakuláció megakadályozására, de jelenleg még nincs olyan készítmény, amelyet kifejezetten erre a problémára alkalmaznak, így főleg antidepresszánsokkal folyik a kísérletezés a betegeken. Ez számos kockázattal is jár, hiszen az orvoshoz forduló nem célzott terápia részeként szedi a gyógyszereket, valamint az antidepresszánsoknak mellékhatásai is lehetnek.

 

Megoldások? Ez csak természetes

Vannak persze természetes megoldások is erre a problémára, amelyekkel kockázat nélkül segíthetünk meghosszabbítani a szexuális együttlétet, anélkül, hogy idő előtt „kiszállnánk a játékból”. Ezek a készítmények kizárólag természetes gyógynövényekből készült termékek, és ejakulációt késleltető hatásukkal segítenek a férfiaknak megnyújtani az aktus hosszát, ráadásul sokféle formában elérhetőek online. Mindenki saját ízlése és igénye szerint választhat: léteznek tablettás kiszerelésben, de elérhetőek spray formájában is. A késleltető olajat nagyon sokan praktikusnak találják, annak viszont, aki többet szeretkezik a nagy átlagnál, de ilyen problémája van, érdemes lehet egy kúraszerű megoldáson elgondolkodnia, amelyre külön készítmények is kaphatóak. A fentiek bármelyike segíthet átlendülni a férfiak – a merevedési zavar mellett – egyik legnagyobb szexuális problémáján, így az érintettek maguk mögött hagyhatják a mentális frusztrációt. A másik erős érv az ejakulációt késleltető természetes készítmények mellett az, hogy nincs mellékhatásuk, maximum a nők elégedett mosolya.

 

Végszó

A mai világban nehéz eligazodni abban, hogy mi számít normális szexuális aktusnak. Sajnos a média és az internet rossz viszonyítási pont ezen a téren: mivel az ott olvasható és elhangzó állítások a való életben nem feltétlenül állják meg a helyüket. Mindettől függetlenül a legfontosabb, hogy egy férfi ne azon feszengjen, hogy elég hosszú lesz-e a szex, hanem helyette arra összpontosítson, ami igazán számít - hogy ő és partnere élvezzék az együttlétet.