Blog

Az orgazmus már nem mumus

Kellner Tamás
2023.03.29 15:42

Eljutni a csúcsra nem mindig egyszerű, sem túrázással, sem szexszel. Míg a férfiak orgazmusának egyértelmű jelei vannak, addig ez a nőknél nem nyilvánvaló.

Sok nőnek nehéz eljutni a csúcsra férfi partnerével, aminek számos oka lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők körülbelül 25-30%-a állítja, hogy problémái vannak az orgazmussal, míg a férfiaknak csak 5%-a mondja ugyanezt. És összességében 4 nőből 3 nyilatkozik úgy, hogy nem éri el az orgazmust szex közben. Ez annyira komoly probléma, hogy a kutatók nevet is adtak a jelenségnek, ami nem más, mint az „orgazmusszakadék” („orgasm gap”).

A szexuális izgalom során a csikló megduzzad, és úgy néz ki, mint egy kis dudor a szeméremtest tetején, pontosan ott, ahol a belső szeméremajkak összeérnek. Ebben az „örömközpontban ” körülbelül 8000 idegvégződés van, ami majdnem kétszer annyi, mint amennyi a péniszben található. Egy szexuális együttlétnél a csikló is rengeteg figyelmet kell, hogy kapjon, mivel az orgazmusra képtelen nőknek körülbelül 80%-a csiklóból, nem pedig a hüvelyből éri, illetve érné el az orgazmust.

 

Kielégítetlen kérdések

Az egy dolog, ha a szeretkező nő élvezi a szexet, az viszont megint más dolog, ha az orgazmust nehezen vagy egyáltalán nem éri el, vagy ha el is éri, az nem kielégítő. Az orvosok a női orgazmuszavar kifejezést akkor használják, amikor a nők orgazmusának elérése bármilyen ok miatt nehézségekbe ütközik, függetlenül a szexuális izgalom szintjétől. Persze lehet, hogy ehhez a jelenséghez alacsony szexuális vágy vagy libidó társul, de ez nem feltétlenül kell, hogy jelen legyen az orgazmuszavarnál. A kutatások szerint az orgazmuszavar leginkább az 50-es éveikben járó nőkre jellemző, mivel az ő szervezetük körülbelül fele annyi tesztoszteront termel, mint 20-as éveikben járó hölgyek esetében, ami csökkenti a szexuális libidót is.

 

Számos különböző tényező befolyásolhatja a csúcsra jutás képességét. Ilyen lehet például:

-              a stressz, a fáradtság vagy akár a depresszió

-              a testiséggel kapcsolatos félelmek

-              a szexuális zaklatás vagy egy korábbi trauma

-              az életkorból adódó öregedés, vagy a változókor

-              fájdalmas szexhez köthető „élmények”

-              a krónikus alhasi vagy kismedencei fájdalom

-              a kevés önbizalom, ami eleve a potenciazavarhoz köthető

-              a partnerhez való vonzódás hiánya

-              a gyógyszeres kezelés miatti mellékhatás

-              a hormonális változások

Az orgazmusra való képtelenség vagy a nem kielégítő orgazmus csak akkor jelent problémát, ha az a feleknek is probléma. Egy ideális kapcsolatban mindig az a legjobb, ha nyíltan és őszintén beszélünk a szexről is. Ez mindig az első és legfontosabb kell, hogy legyen, mert ha nincs megfelelő kommunikáció a partnerek között, az frusztrációt és szorongást válthat ki, ami egy újabb eleme lehet a nem megfelelő orgazmusnak. A legégetőbb kérdés, hogy hogyan lehet ezen segíteni? Szerencsére manapság már rengeteg típusú segítség áll rendelkezésre a probléma orvoslására és annak az elősegítésére, hogy újra a csúcson érezhessük magunkat.

 

Kielégítő válaszok

 

Mint azt leírtuk, a szexuális diszfunkció kezelésének módja a probléma okától függ. Ha az ok fizikai, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy az alapbetegséget meggyógyítsuk. Létezik egy-két gyógyszer is erre a problémára, de a tanulmányok szerint, amennyiben valaki 8 hét szedés után sem tapasztal változást, érdemes abbahagyni a szedését. Ráadásul elég sok kellemetlen mellékhatásuk is lehet, mint például a szédülés, álmosság, hányinger, fáradtság és álmatlanság. Amennyiben az ok pszichés, mindenképpen pszichológus segítségét érdemes igénybe venni. A gondot érdemes lehet paralel is orvosolni. Ez persze nem kevés időbe kerülhet. Némely esetben persze egy jó masszázs vagy egy meleg fürdő is segíthet ellazulni, de azért nem ez az általános. Aki viszont egy kicsit is nyitott más megoldásokra, rengeteg olyan lehetőséggel élhet, amelyek elősegíthetik az orgazmust. Mindezt pedig bármiféle mellékhatás nélkül. Ilyen megoldás lehet a különféle természetes készítmények használata, amelyek stimulálják a csiklót, így támogatva az orgazmus elérését.

Ezekben a készítményekben az a jó, hogy az alkalmazás után azonnal hatnak, így nem szükséges várakozni aktus előtt. Magát a bekenést pedig fel lehet fogni egyfajta előjátékként is, hiszen, ha ebben a másik fél is segít, az már önmagában is stimuláló hatású. Egy jó orgazmust segítő gél nem okoz mellékhatásokat, így elég csupán a szexszel foglalkozni.

Mire jók az orgazmust segítő készítmények?

-              Növeli a csikló érzékenységét

-              Fokozza a véráramlást

-              Fokozza az orgazmus intenzitását

-              Növeli a szexuális étvágyat aktus közben is

 

Óvatosnak kell lenni ugyanakkor a különféle termékekkel, mert nagyon sok olyan készítmény kapható az interneten, amely nem természetes összetevőket is tartalmaz. A női nemiszerv eleve érzékeny terület, ezért csak megbízható forrásból érdemes beszerezni ezeket a szereket. Mindig el kell olvasni a terméken található címkét, hogy megtudjuk, van-e olyan parabén vagy illatanyag a készítményben, amely allergiás reakciót válthat ki. Érdemes lehet először egy nem túl érzékeny testrészen kipróbálni a terméket, hogy felmérhessük az esetleges reakciókat. Ha viszketést vagy kiütéseket tapasztalunk, illetve esetleg változást látunk a hüvelyváladékban, azonnal hagyjuk abba a készítmény használatát.

 

 

Irány a csúcs

Bármilyen életkor, bármilyen élethelyzet is adódik a hölgyek életében, a szexet és a vele járó orgazmust többé már nem kell a háttérbe szorítani, mivel létezik már megoldás. A fentiek mellett érdemes lehet az ösztrogénszintet is magasabb fokozatra kapcsolni, hogy ezzel is segítsük az orgazmus elérését, mert a kor előrehaladtával az ösztrogénszint bizony csökken, pláne a menopauza elérkezésével, ami már önmagában csökkenti a csikló, hüvely nedvességtartalmát. Egy önző partner számára nem biztos, hogy fontos, hogy párjának is legyen orgazmusa, de ha egyenrangú félként tekintünk a másikra, akkor bizony fontos, hogy őt is eljuttassuk a csúcsra.