Blog

Kielégített önkielégítés

Kellner Tamás
2023.06.27 14:58

Az ember sokféleképpen képes magának örömet okozni. Az élet számos területe alkalmas arra, hogy boldogsághormonok szabaduljanak fel bennünk.

Így van ez a szexben is, de lehetnek olyan élethelyzetek, amikor magunkra vagyunk utalva ezen a téren. A maszturbáció a fiataltól kezdve egészen idős korig lehetőséget kínál a kielégülésre.

Miért nem probléma a maszturbáció?

A maszturbáció egy teljesen normális és egészséges tevékenység, amely magában foglalja az erogén zónák stimulálását, beleértve a nőknél a csiklót, a hüvelyt és esetleg a végbélnyílást, míg a férfiaknál a péniszt és a heréket.

 

A maszturbáció célja az orgazmus elérése, a saját testünk felfedezése és a szexuális elégedettség elérése. Az önkielégítés a szex egy biztonságosabb formája mindkét nem számára. A maszturbáció magától értetődően kizárja a teherbeesés és a szexuális úton terjedő fertőzések elkapásának lehetőségét, sőt, vannak pozitív hatásai is:

  • Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást

Tanulmányok kimutatták, hogy a szexuális tevékenységek oxitocint szabadítanak fel, ami segít csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetben, így ellazulást eredményezve.

  • Javítja az alvást

Mivel a maszturbáció segít csökkenteni a stresszhormonok szintjét és fokozza az alapvető neurotranszmitterek, például  a dopamin termelését, ellazítja a testet, és megkönnyíti az elalvást.

  • Hangulatjavító hatása van

A maszturbáció elősegíti, hogy az agy endorfint szabadítson fel. Ez egy jó közérzetet keltő hormon, amely javítja a hangulatot. Az endorfin ezenkívül természetes fájdalomcsillapítóként hat a nőknél a menstruációs görcsökre is.

 

Ki többet, ki kevesebbet

Egy rengeteg résztvevőt magában foglaló tanulmány feltárta, hogy a nők sokkal gyakrabban maszturbálnak, mint a férfiak. A nők 40%-a önkielégít rendszeresen. Ezeknek a nőknek pedig a fele vibrátort is használ. A férfiaknál ez az arány sokkal kisebb, mert náluk a maszturbálók aránya alig haladja meg a 25%-ot, és közülük csak 5% használ valamilyen segédeszközt. A síkosítót is a hölgyek részesítik előnyben sokkal nagyobb arányban. Itt azonban azon válaszadók többsége, akik preferálják a síkosító használatát, a 40 év felettiek közül kerül ki, így ebben a csoportban benne vannak a klimaxon éppen étesők és már átesettek is. Esetükben természetesen a hüvelyszárazság is szerepet játszik abban, hogy a síkosítók mellett döntenek. A megkérdezettek több, mint fele házasságban vagy stabil párkapcsolatban élve is maszturbál, amit sokan nem tartanak problémásnak, de sokan viszont igen.

 

A nők általában könnyebben érnek el orgazmust a maszturbáció során, mint a behatolásos szex alatt. Kutatások kimutatták, hogy a nők csupán 65%-a élt már át orgazmust szex közben. Ennek oka sokszor az, hogy a partnerükkel való együttlét során nehezebben tudják a személyes preferenciáikat előtérbe helyezni, így kisebb az orgazmusuk valószínűsége. A maszturbáció azonban segít nekik, hogy úgy fedezzék fel testüket, ahogy akarják, és sokkal nagyobb valószínűséggel éljenek át orgazmust.

 

Függőség faktor

Van a maszturbációnak egy függőségi faktora is, ugyanis a túlzott vagy kényszeres maszturbációs késztetés jelentősen befolyásolhatja a mentális egészséget, és érzelmi szorongást is kiválthat, ami további, olyan függőséghez is vezethet, mint az alkohol- és drogfüggőség. A maszturbáció egyik utóhatása lehet ilyenkor az erős bűntudat és az utólagos megbánás. Amennyiben ez az eset állna fenn, érdemes megvizsgálni, hogyan lehet abbahagyni vagy legalább csökkenteni a maszturbáció mennyiségét. Ennek sok módja lehet. Van, aki elkezd sülve-főve együtt lenni a baráti társaságával, mondhatni az energiáit máshova irányítva. Vannak, akik pornófilmre maszturbálnak, ők úgy tudnak segíteni magukon, hogy a filmnézést csökkentik vagy felhagynak vele. Van fizikai megoldás is a maszturbációs függőségre. A testmozgás mindig segíthet a szexuális energiák lekötésében, legyen az bármilyen jellegű, például akár kertészkedés.

Ha ezek egyike sem segít, érdemes lehet felkeresni egy szakembert, mert – mivel ez is egy függőség –, segítségével könnyebb visszatalálni az egészséges szexuális élethez. Egy pszichológus vagy pszichiáter nem tör pálcát a nehézségekkel küzdő páciens felett, ugyanakkor segíthet a probléma kezelésében.

A maszturbáció abnormális vagy káros is lehet. Problémákhoz vezethet, ha a maszturbálást nem megfelelő higiéniai körülmények között végezzük, és az is veszélyes, ha egy nő nem speciálisan erre a célra kialakított dolgokat juttat a hüvelybe. Rengeteg városi legenda kering arról, hogy a kórházi dolgozók milyen esetekkel találkoztak már. A túlzott maszturbáció egy párkapcsolatban sem biztos, hogy jó választás, még akkor sem, ha amúgy a szexuális életünk rendben van.

 

Simán vagy extrázva?

Vannak olyanok, akik nem végeznek önkielégítést, mivel aszexuálisak, vagy annyira rendszeres a szexuális életük, hogy úgy érzik, nem szorulnak rá. Ez is érthető, hiszen nem vagyunk egyformák, és a libidónk sem ugyanakkora. Akinek viszont a szexuális étvágya nem nagy, nyugodtan használhatnak az önkielégítéshez is libidónövelő tablettát vagy potencianövelő krémet, amivel visszatér a nagyobb étvágy a szexben is. Ezeken felül a maszturbációhoz használhatók olyan különféle segédeszközök, mint például a vibrátor vagy a péniszgyűrű, de bátran alkalmazhatók különféle síkosítók is. A mai világban már ebben sincsenek határok, mert a különféle segédeszközökkel és természetes alapanyagokból készült készítményekkel bátran kísérletezhetünk, megpróbálva megismerni azt, hogy mi a legjobb saját magunk számára, ezt a tudást pedig a későbbiekben át tudjuk ültetni a partnerrel való szexbe.

 

Végszóra

A maszturbáció nem feltétlenül egy egyszereplős „játék”. Egy párkapcsolatban akár együtt is lehet örömet szerezni magunknak. Persze a maszturbációs lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, hiszen számos testhelyzetet kipróbálhatunk önkielégítés közben. A maszturbáció előnyeit általában csak funkcionálisnak tekintjük, nem a szerelem, a vágy vagy a kreativitás kifejezésének. Pedig igen sok variáció létezik, amitől tökéletesebbé tehetjük az élményt. Legtöbben ilyenkor egy igen feszített testhelyzetet tartanak fenn, és csak akkor lazulnak el, ha már elérték az orgazmust. Pedig rengeteg segédeszköz is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eljussunk a csúcsra. Nem kell félni, csak bátran próbálkozzunk, és a végén elnyerjük a végső „jutalmunkat”.