Blog

Afrodiziákumok a világban

Kellner Tamás
2023.07.12 14:31

Mindannyian szeretünk a csúcson lenni. Van, aki ezt különféle készítmények nélkül éri el, míg mások orvosi szerekkel. Akadnak azonban – a világon mindenhol – olyanok, akik a természetes vágyfokozókban bíznak.

 Amennyiben túllépünk a pezsgő–csokoládé–osztriga szentháromságon, rengeteg olyan természetes anyagot ismerhetünk meg, amelyek segítenek a libidót növelni. Nagyon sok ilyen anyagról hallhattunk már a hétköznapokban is, de rengeteg olyan afrodiziákum van, amely egészen biztosan újdonság lesz a számunkra.

Ezeknek az anyagoknak jó része bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a libidóra, de akad olyan is, amelynek eredményessége még nem nyert bizonyítást, és aktuálisan inkább a hiedelem táplálja a népszerűségét, mint a tudomány.

Utóbbiak jellemzően elszigetelt törzsek vagy már kihalt népcsoportok által használt készítmények voltak. Maga az afrodiziákum szó a szerelem görög istennőjének, Aphroditénak a nevéből származik.

Állítólagosan már az ókori Egyiptomban is keresték a legmegfelelőbb afrodiziákumot. Az újkorban inkább a meddőség gyógymódjaként kutatták ezeket a szereket, de a kísérletezések menthetetlenül az élvezet útját kövezték ki.

Nézzük, hogy milyen különleges – a természetben előforduló – készítményeket alkalmaznak vágyserkentőként a világ különböző tájain.

 

Madárfészek leves

Nem elírás, bizony, a szalangána fecske fészkéből is készítenek levest. Ezek a nehezen megközelíthető barlangos, sziklás hegyeken fellelhető különleges madarak főleg Délkelet-Ázsiában fordulnak elő. A fészek a fecske nyálából, algákból és apró halakból tevődik össze, és semmilyen madárürüléket nem tartalmaz, mivel a madár nem piszkít a fészekbe. A leves, amelyet a fészek részeinek csirkealaplével és kukoricakeményítővel való összefőzéséből nyernek, magas protein- és jódtartalommal rendelkezik. Bár tudományosan még nem nyert bizonyítást a libidónövelő hatása, de így is olyan kereslet van rá a világon, hogy a világ egyik legdrágább levesének számít. Ennek egyedül a fecskék nem örülnek, hiszen a megfeszített munkával elkészített fészküket kezdhetik újra összeállítani.

Durian

Érdekes kettősség jellemzi a duriánt, amely a világ legbüdösebb gyümölcse mellett a világ legfinomabb gyümölcse címet is birtokolja. De amellett, hogy tele van tápanyagokkal, és jó lázcsillapító hatású, a selymes gyümölcs tudományosan bizonyítottan növeli a nemi vágyat is, amennyiben kúraszerűen fogyasztják. Vitalizáló hatású, igazi energiabomba, és talán pont ezért, az ázsiai piacon energiaitalok formájában követel ki előkelő helyet magának a természetes libidónövelő készítmények sorában.

Levélvágó hangya

Általában kevesen gondolnak arra, hogy a levélvágó hangyáknak (spanyolul hormigas culonas) mi közük lehet a libidónöveléshez. Pedig a dél-amerikai népek már több mint 500 éve már hasznosítják ezeket a nagyfenekű hangyákat. A hangyák feneke ugyanis tojásokkal van tele, ezért őket a termékenység szimbólumának tekintik. Azok a nők pedig, akik teherbe szeretnének esni, gyakran fogyasztják ezt a fehérjében gazdag és alacsony zsírtartalmú „finomságot”. Sütve vagy pirítva tálalják őket.

 

 

Ginzeng

A ginzeng egy ázsiai gyökér, amely világhírű természetes afrodiziákum. Hosszan tartó fogyasztása nagyon hatékony mind az egészség, mind a szexuális vágy növelése kapcsán, különösen a nők körében. Ráadásul a ginzenget tudományosan már minden oldalról megvizsgálták, és bizonyított a hatékonysága. Egyik fajtája, a vörös ginzeng, még inkább hatással van a libidóra, mint fehér testvére.

Maca

A maca afrodiziákumként való felhasználása egészen az Inka Birodalomig nyúlik vissza, ahol a harcosok állóképességének és libidójának élénkítésére használták. Manapság az Andokban termesztik, és a peruiak még mindig előszeretettel használják arra, hogy hozzájussanak egy kis pluszhoz. Sok természetes összetevőjű potencianövelő készítménynek is alapanyaga, mert bizonyított tény, hogy ez a „perui Viagra” hatásosan teszi a dolgát.

Kóladió

A jól ismert szénsavas üdítőital egyik alapanyaga, amit szükségtelen külön bemutatni, de por formájában már évszázadok óta fogyasztják, hiszen fokozhatja a véráramlást, ami elengedhetetlen része a nemi vágy fokozásának férfiaknál és nőknél egyaránt. A kóladió nagyjából 2–3,5% koffeint is tartalmaz, ami ráadásul fokozza a felszívódást, így fogyasztásával ébren is tudunk maradni a szexuális együttlét előtt.

Clavo huasca

A clavo huasca egy Dél-Amerikában őshonos kúszónövény, egy fás szőlőfajta, amely akár 80 méter magasra is megnőhet. Sok részét hasznosítják. Bizonyos része fájdalomcsillapító hatású, míg más alkotóelemei libidónövelő hatással bírnak mindkét nem vonatkozásában. Manapság tea formájában vagy már kész növényi alapú potencianövelőként lehet hozzájutni.

Ashwagandha

Az ashwagandha egy nagyra becsült indiai gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak élénkítésre és a fiatalság megőrzésére. Kiváló szexuális stimulátornak tekintik, amelyet indiai orvosok írnak fel a szexuális vágy serkentésére alacsony libidójú férfiak és nők számára egyaránt. Fontos fiatalító gyógynövénynek tartják az indiai ayurvédikus gyógyászatban.

Mustármag

Ki gondolná, hogy a reggeli virslihez elfogyasztott mustár alapanyaga másra is jó. Pedig a mustármag nemcsak a konyhában tüsténkedik, hanem a nadrágokban is. Először a görögök figyeltek fel a mustármag pozitív hatására, mert javítja a vérkeringést, ami döntő fontosságú a férfiak teljesítménye szempontjából. A kínaiak is azonosultak ezzel a nézettel. Ők tudományos kísérletnek vetették alá a mustármagot, hogy megnézzék, valóban növeli-e a szexuális étvágyat. Az eredmény őket igazolta, bár a magok nem önmagukban, hanem más hasonló hatású természetes anyagokkal együtt, egymás hatását katalizálva fejtik ki kedvező hatásukat. Érdekesség, hogy régen a szerzetesek emiatt sokáig nem is fogyaszthatták.

Tigrispénisz

Kínában és Ázsia más részein a tigrispéniszt még mindig afrodiziákumként használják. Vannak, akik úgy vélik, hogy egy ilyen állati szerv fogyasztása erőt ad a saját testüknek is. Sajnos ez a hiedelem a tigrisek és más egzotikus (és veszélyeztetett) állatok értelmetlen megöléséhez vezetett. Ezért Kína betiltotta a tigrispénisz kereskedelmét, de a feketepiac azóta is él és virul. A vásárlók továbbra is meghökkentő összegért találhatnak tigrispéniszt. Ebből általában levest készítenek, vagy a húst fűszernövényekkel együtt párolják. A fogyasztás nincs pozitív fizikai hatással a szexuális teljesítményre, így lényegében ez egy drága illegális placebo.

Ámbra

Az ámbra egy, a bálnák bélrendszerét védő anyag, amelyet olykor felöklendeznek, így az anyagot a tenger kisodorja a partra. Pontosabban, az ambrein a bálnaepében lévő vegyi anyag. Ebből származik a név is. Rendkívül ritka, hogy valaki ilyet találjon tengerparton, de ha talál, az nagy kincs és nagyon értékes is. Alapvetően a parfümipar használja erőszeretettel, hiszen az ámbra megakadályozza az illatok lebomlását. Ugyanakkor nemcsak a parfümipar veszi hasznát ennek az anyagnak, hanem az önjelölt, potencianövelőket árusító „szakemberek” is, mert vélhetően segíti a libidót. Állatokon már bizonyítást nyert, hogy tényleg így van, de az emberre gyakorolt hatása tudományosan még nem alátámasztott.

Ginkgo biloba

A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, az egyik olyan fafajta, amelynek esetében több mint 1000 éves példányokról is vannak feljegyzések. Számos betegség gyógyítására használják: a depresszióra, a véráramlás javítására, mivel segít ellazítani az érfalakat, és enyhe fokú impotencia esetén is bevethető. Már napi 100-200 mg táplálékkiegészítő elfogyasztása esetében is megnövekedett szexuális vágy tapasztalható. Érdekes viszont, hogy a ginko biloba használatával inkább a nőknél jelentkezik a szexuális túlfűtöttség.

Fugu hal

Ez a hal nem más, mint egy úszó méregzsák pikkelyek közé szorítva. A halnak abban rejlik a veszélye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy tetrodotoxin nevű mérget. És ez a méreg több mint 1000-szer halálosabb, mint a cianid. Japánban a fugu éttermek szakácsainak külön engedéllyel kell rendelkezniük, hogy felszolgálják ezt a halálos finomságot. A Fugu Chef státusz megszerzéséhez szükséges képzés több éves oktatást és gyakorlatot igényel a hal rendkívül mérgező részei eltávolításának művészetében. A lényeg, hogy a mérgeket úgy távolítsák el a hal testéből, hogy csak az a nem veszélyes része maradjon meg, amit fogyasztásra elkészítenek. Ha a gömbhal előkészítését nem megfelelően végzik, akkor az idegrendszer nagyon gyorsan leáll, és a méregnek jelenleg nincs ismert ellenszere. De ami az afrodiziákum részét illeti, a fugunak van egy zsibbasztó hatása is. Ez a bizsergő, zsibbasztó érzés, amelyet a legtöbb fogyasztó az ajkán és arcán tapasztal, a hal „biztonságos” húsában visszamaradt méregnyomok miatt alakul ki, és részben ez az, ami a gömbhal fogyasztásának szexi vonzerejét jelenti. Egyfajta adrenalinlöketet ad, hogy az ember akár bele is halhat, ha a halat nem megfelelően készíti el a szakács. Akárhogy is, a fugu segíti a véráramlást, ami libidónövelőként hat. A kérdés, hogy kinek van kedve a szexért ilyen jellegű orosz ruletthez.

 

Természetesen a fentiek csupán egy kis részét jelentik a világon fellelhető afrodiziákumoknak. A teljesség igénye nélkül, még felsorolunk pár ismertebb afrodiziákumot, amelyek alkalmasak lehetnek a potencianövelésre: balut (kacsaembrió tojásban), fehér spárga, Damiana, kannabisz, Catuaba, kék lótusz, Butea Superba, püspöksüveg, Dong Quai, Tongkat Ali, Muira Puama, kobravér, teknőstojás, orrszarvú szarv, spanyol légy (kőrisbogár), Casu Marzu sajt, Yartsa Gunbu (kínai hernyógomba), pisztácia, sáfrány, chili, alkohol, görögszéna.

Végszó

Amint látható, a természet rengeteg gyógynövényt és élelmiszert biztosított számunkra, hogy szexuális libidónk növekedjen. Egyes gyógynövények specifikusabb hatást fejtenek ki akár férfiakra, akár nőkre, míg mások mindkét nemen kifejtik hatásukat. Fontos megjegyezni, hogy sok gyógynövény általában véve kumulatív hatású. Ez azt jelenti, hogy mivel rendszeresen szedik őket, hatásuk idővel erősödik. Főleg, ha a gyógynövényekből készült afrodiziákumokról van szó. Éppen ezért a legegyszerűbb, ha már eleve kapszulába zárt készítményeket vásároljunk egy megbízható webshopból, mert ez az egymást erősítő hatás biztos siker lesz az ágyban.