Blog

Audioerotika. Az etikus pornó?

Kellner Tamás
2023.07.27 14:03
Audioerotika. Az etikus pornó?

Manapság rengetegféle pornó létezik, és könnyű elveszni a lehetőségek tengerében.

A pornónak van azonban egy olyan mellékszála, amelyet a Covid világjárvány hívott életre, az elmúlt időszakban egyre népszerűbb, és a trend nem is látszik megtörni. Ez pedig nem más, mint az audioerotika. Az audioerotika kiváló alternatívája a vizuális pornónak, amint azt a közelmúltban alapított ilyen jellegű, kizárólag hangra összpontosító cégek sokasága is bizonyítja. A pornófogyasztási szokások megváltozásának számos oka lehet, különösen most, amikor az etikus pornót is egyre többen keresik.

Hegyezd a füled

Ez a pornóműfaj több szempontból is egyedi.

A pornó hallgatása nagyobb teret ad a képzelőerő fejlesztésének és gyakorlásának – a különböző jelenetek megidézésének és gondolati megjelenítésének –, amellyel a hallgató is a folyamat részese lehet. Egy friss felmérés szerint a nők 90%-kal nagyobb valószínűséggel használják fantáziájukat szexuális életük során, így ők könnyebben bele tudják élni magukat az audiopornó világába, de mindkét nem megtalálhatja számítását ebben az egyelőre különleges világban.

 

Kiknek szól?

A lelkes rajongók tábora egyre nő, ami nem is csoda. Míg az előre gyártott vizuális pornótartalmak sokszor kevésbé fedik le a személyes igényeket, az audiopornó világában nagyobb a mozgástér, így a hallgató saját fantáziáját élheti ki, nem pedig egy, a tartalomgyártók által láttatott, készen tálalt képsort néz végig passzív szemlélőként. A pornó világa egyeseknek túlzottan neutrális is lehet, számukra a hallott tartalom jobb lehetőség. Sőt, állítólag az audiopornó az agynak is jobb, és mivel nincs vibráló képernyő, a szem számára sem jelent megerőltetést. Ezért kiváló alternatívát jelenthet azok számára, akik látási problémáik vagy a képernyő által kiváltott negatív tünetek miatt nem tudnak elmélyedni a vizuális tartalmakban. Természetesen az audioerotikában rejlő lehetőség a nagy online pornóoldalaknak is szemet szúrt, így már ők is próbálkoznak az audio- és az írott pornó piacának lefedésével, de választékuk aktuálisan még nem túl nagy. Persze a célközönségük sem ugyanaz.

 

Érvek az audiopornó mellett

Ma már nyilvánvaló, hogy rengetegen fogyasztanak valamilyen erotikus tartalmat, ami nemcsak a szexuális vágyat fűti, hanem segít abban is, hogy jobban megértsük a saját szexuális érdeklődésünket és megismerjük testünket. Mégis sokan csak a látványra összpontosítanak, még akkor is, ha sok különböző lehetőség létezik, amelyek még jobban fokozhatják a vágyat. Nézzük, hogy milyen előnyei vannak az audiópornónak.

-              Ne másoljunk pózokat – alkossunk sajátot együtt.

Észrevettük már, hogy szex közben egy pornóvideóról próbálunk lemásolni valamilyen helyzetet? Nyilván ez nem szégyen, sokan vannak így ezzel. A vizuális pornóhoz alkalmazkodunk, hiszen hajlamosak vagyunk abból tanulni, amit látunk. De egy szexuális együttlét forgatókönyvét lehet, hogy jobb, ha a saját magunk és partnerünk fantáziája alakítja ki, akár egy audiopornó hallgatása alkalmával. A lényeg, hogy legyen közös élmény. Ha párként nézünk pornót, az feldobhatja a szexuális életünket, sok esetben azonban a közös videózás elvonhatja a figyelmet, mivel a felek nem tudnak teljes mértékben a másikra összpontosítani.

-              Elfogadás

Az elmúlt néhány évben, illetve évtizedben az élet minden területén előtérbe került az elfogadás fokozódása, és nincs ez másképpen a pornográfiában sem. Manapság már nem számít a testalkat, a szexualitás, a kinézet vagy a nem, a hangsúly sokkal inkább a közzétett tartalom minőségén van. Mindazonáltal még mindig vannak olyan videóplatformok, ahol a nem mainstream szereplőket felvonultató tartalmak nehezebben hozzáférhetők. Talán pont azért, mert a többég még mindig ebben az idealizált világban érzi komfortosan magát. Úgy tűnik, a pornóban az izmos férfiak és a tökéletes alakú nők alkotta sztereotípiáktól nehezen képes elszakadni a világ. Erre is tökéletes megoldást jelenthet az audioerotika, hiszen itt nem azzal szembesül a fogyasztó, hogy milyennek képzelik a pornófilmrendezők az ideális világot, hanem az adott szituációba helyezheti magát bármilyen testalkattal vagy nemi identitással rendelkezzen is.

-              Relax

Annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy egymás után fogyasszuk a különböző videókat a mindennapi életünkben, hogy elfelejtjük: az agyunk eredetileg egyáltalán nem arra van tervezve, hogy ezeket nézzük. A vizuális erotikus tartalmak megtekintése nagyon intenzív élmény, ez biztos, de sokan azt hiszik, hogy ez a normális. Ilyenkor jöhet a hidegzuhany, hogy mi magunk nem mindig vagyunk képesek szexre vagy hosszan tartó együttlétre, ezáltal egy negatív spirálba kerülhetünk, és a libidónk is jelentősen csökkenhet. Pedig a való életben az emberek dolgoznak, stresszelnek, gyereket nevelnek, stb. , nem pedig egész nap az ágyban akrobatikáznak. Amennyiben viszont már a túl sok vizuális tartalom és a valóság közötti különbségek, vagy az azokból eredő önbizalomhiány miatt szexuális, illetve erekciós problémák jelentkeznek, érdemes potencianövelő készítményekkel visszaterelni szexuális életünket a normál mederbe. Ettől persze még nem leszünk pornószínészek otthon, hiszen a pornófilmek szereplői a szexet munkaköri kötelességből űzik a filmekben, nem pedig puszta élvezetből, vagy azért, hogy kielégítsék partnerüket. Ezért is jó megoldás az audiopornó, hiszen nem „kényszerít” bennünket arra, hogy tökéletes pornógépek legyünk. A gátak oldásának jó módja lehet egy audiopornó meghallgatása, egy lágy masszázs ‒ akár síkosítóval is ‒ és a teljes ellazulás oly módon, hogy nincs magunkkal szemben felállított elvárás.

-              Örömközpontú

A jelenleg piacon lévő audiopornó-felvételek nagy részét nők készítették, a női élvezetet tartva szem előtt. De gondoljunk csak vissza a rendszerváltás utáni évekre, amikor még a jó öreg telefonos szex hódított a férfiaknál, de leginkább a pénztárcáiknál. Manapság a történetek már élvezetközpontúak, kölcsönösségre törekszenek, és összességében kellemes szexuális forgatókönyveket hívnak életre. Ezzel szemben a legtöbb mainstream pornó a férfiak örömére és ezáltal a férfi előfizetőkre összpontosít. Gyakran használnak bennük olyan kifejezéseket, amelyek a legjobb esetben is problémásak, rosszabb esetben pedig egyenesen szexisták, rasszisták vagy transzfóbok. Ezzel szemben az audiopornó sokkal kevésbé irányul a lealacsonyítás és a kategorizálás felé. Félreértés ne essék, a vizuális tartalmakat alkotó pornókészítők és előadók nagyon kreatívak is lehetnek, de sokkal kevésbé fókuszálnak a klasszikus értelemben vett örömre, és inkább a mai világban egyre magasabb ingerküszöböt próbálják megugrani.

-              Diszkréció

Amennyiben valaki nem bírja ki, hogy az erotikus tartalmakat csak otthon fogyassza, annak is egy jó irány lehet az audiopornó. A metrón vagy a tömegközlekedésen például nem ildomos pornót nézni, de erotikus írást olvasni sem nyerő ötlet, hiszen ha valaki átles a vállunk felett és beleolvas az írásba, lehet, hogy némileg kellemetlenül éreznénk magunkat . Viszont egy fülhallgatóval ezeket a külső tényezőket mind ki tudjuk iktatni, ha például a párunkhoz igyekszünk, és már tettre készen szeretnénk belépni az ajtón.

 

Összegzés

Bárhogyan is fogyasztunk erotikus tartalmakat, ha fogyasztunk egyáltalán, érdemes figyelembe venni, hogy a realitást leginkább az audiopornó közelíti meg. Az ilyen tartalmak kínálják talán a legjobb módot arra, hogy együtt adjuk át magunkat az élvezeteknek, valamint a partnerünkre is figyelni tudjunk anélkül, hogy egymás válla felett pillantgatnánk a képernyőre. Az audiopornó egy olyan lehetőséget kínál a szexuális élet felpezsdítésére, amely a hallgatót nem passzív, hanem aktív félként sarkallja az újdonságok kipróbálására. Érdemes kipróbálni, hiszen a pornófilmekkel összehasonlítva merőben új élményt nyújthat.