Blog

Pasik a szeren – óvszeren

Kellner Tamás
2023.08.28 14:47
Pasik a szeren – óvszeren

Sima, bordázott, rücskös, sötétben világítós, ízesített. Hogy mi a közös bennük? Mindegyik óvszer.

 Az óvszer története évezredekre nyúlik vissza, bár őseink mai szemmel nézve igen érdekes megoldásokat használtak óvszer gyanánt. Bárhogy is, az óvszerek (köznapi nyelven koton vagy gumi) a nem kívánt terhesség, valamint a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére készült termékek. Ezek a diszkrét, mégis erőteljes védelmet nyújtó „gátak” évszázadok óta kulcsszerepet játszanak a szexualitás világában.

Mi is az az óvszer

Az óvszer lényegében egy vékony, általában latexből, poliuretánból vagy poliizoprénből készült hüvely, amelyet arra terveztek, hogy szexuális együttlét közben a péniszre húzva megakadályozza a testnedvek cseréjét, és csökkentse a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát. Az anyagválasztás befolyásolhat az olyan tényezőket, mint az érzés, a kényelem és a kompatibilitás, ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb típust válassza.

Óvszertöri

Az első dokumentáció az óvszerekről már időszámításunk előtt 1000 környékéről származik. Igen, már az ősi Egyiptomban is voltak próbálkozások a terhesség és a nemi betegségek megelőzésére. Akkoriban azonban még finom vászonból vagy állatbélből készült, a „gumi”, a hatásfoka pedig erősen megkérdőjelezhető volt. Időszámításunk szerint 200 környékén már kísérleteztek tulokbőrből készült óvszerrel is, amely jóval elasztikusabb volt, mint elődei. Utána egy bő évezredig nem volt nagy változás az óvszerek területén, egészen addig, míg az 1500-as évek közepén egy olasz orvos, Gabrielle Fallopio meg nem próbálkozott az első nem állati eredetű óvszer létrehozásával. Az 1800-as évek közepén viszont jött a nagy áttörés. Miután Mr. Charles Goodyear feltalálta a vulkanizálás módszerét, új világ nyílt meg a gumióvszerek előtt. Az első, mai termékekre hasonlító darabot 1855-ben készítették el, amellyel az óvszerek vastagsága brutális mértékben lecsökkent, lehetővé téve a könnyű viselést. Az első világháború nyersanyagszegény időszaka rákényszerítette a feltalálókat a leleményességre, így a gyártáshoz találtak a gumi helyett egy latex nevű anyagot, ami ráadásul nagyobb szakítószilárdsággal is rendelkezett. Manapság már inkább poliizoprénből készülnek az óvszerek, hogy a latex erősen allergizáló hatását kiváltsák.

Használat

Az óvszer helyes használata a hatékonyság kulcsa. Mielőtt felbontjuk az óvszer csomagolását, mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, hogy megbizonyosodjunk az eszköz hatásfokáról. Óvatosan nyissuk ki a csomagot, így elkerülve, hogy a gumi megsérüljön. Ezután az óvszer végét megtartva, hogy helyet hagyjunk az ejakulátum számára fenntartott résznek, óvatosan görgessük le azt az erektált, merev péniszen. Az ejakuláció után és mielőtt a pénisz elernyedne, fogjuk meg az óvszer alját és húzzuk le óvatosan a gumit, ügyelve arra, hogy a sperma ne csöpögjön vissza belőle.

 

Milyen óvszerek vannak?

A technológia fejlődésével az óvszerek számára is kitárult a világ. Rengeteg méretben és textúrában kaphatók, az egyéni preferenciáknak megfelelően. A bordázott és pöttyös változatoktól az ultravékony változatokig a lehetőségek sokasága fokozhatja az élvezetet mindkét partner számára. A textúra befolyásolhatja az ingerlést, és extra izgalmi réteget adhat az intim pillanatokhoz.

Gyakori tévhit, hogy egyfajta méret mindenkinek megfelel. A megfelelő méretezés kulcsfontosságú a kényelem és a hatékonyság szempontjából. Az óvszerek különböző hosszúságban és szélességben kaphatók, hogy alkalmazkodjanak a különböző péniszméretekhez. Egy rosszul illeszkedő óvszer használata növeli a szakadás vagy a lecsúszás kockázatát. Az ideális illeszkedés megtalálásához a vásárlásnál érdemes megtekinteni az óvszerek dobozán található mérettáblázatot, de a legbiztosabb választást az jelenti, ha felpróbálva is megfelelőnek érezzük. Amennyiben valaki extra nagy mérettel van megáldva, annak pedig a King Size méretű gumikat lehet érdemes választania.

 

Védelem

Az óvszerek rendkívül hatékonyak a nem kívánt terhességek megelőzésében és a nemi úton terjedő fertőzések kockázatának csökkentésében, de fontos, hogy tisztában legyünk a korlátaikkal. Következetes és helyes használat esetén az óvszer kiváló gátat képez a különböző fertőzések, például a chlamydia, a gonorrhea és a HIV ellen. A bőrrel való érintkezés útján terjedő fertőzések, például a herpesz és a humán papillomavírus (HPV) ellen azonban kevesebb védelmet nyújthatnak. Bár az óvszer nem 100%-os hatékonyságú, feladata a pénisz befedése annak érdekében, hogy megakadályozza a testnedvek átadását a partnerek között. Természtesen az óvszergyártóknak arra is kell figyelniük, hogy a férfiak esetlegesen érzékeny pénisze se lássa kárát a használatnak. Ezért sokféle anyagból érhetők el az óvszerek, de a nagynevű gyártók termékei már bőrgyógyászok által is jóváhagyottak, így elkerülhetők az allergiás reakciók az óvszer összetevőire.

 

Innovatív óvszerek

Ahogy a technológia fejlődik, úgy fejlődnek az óvszerek is. Manapság az óvszergyártók már önálló mérnökcsapatot alkalmaznak arra, hogy minél újabb és újabb óvszert alkossanak, ezzel növelve a piaci részesedésüket. A textúrát tekintve természetesen léteznek sima felületű óvszerek, de bordázott, pontozott vagy rücskös felületű termékeket is találhatunk a kínálatban. A sima felületűeknél van extra vékony falú, hogy a nemi szervek érintkezésénél minél inkább érezzék egymást a felek, de ennek ellentételezéseként léteznek extra vastag, valamint síkosított típusok is. Ezenfelül elérhetők a sötétben világító, de az ún. láthatatlan típusok is, amelyek átlátszó, víztiszta hatást adnak. Léteznek ízesített óvszerek, gyakorlatilag minden létező ízben, a klasszikus gyümölcsöktől kezdve az olyan kalandos lehetőségekig, mint a csokoládé vagy a menta. Ezek például izgalmas csavart is adhatnak az orális szexhez, így mindkét partner számára élvezetesebbé téve azt. De nem csupán az ízesített óvszerek tehetik izgalmasabbá az együttlétet. A bordázott, rücskös vagy pontozott óvszereket úgy tervezték, hogy stimulálják az idegvégződéseket, így fokozva az élvezetet, ezért egy textúrált gumi dinamikusabb és intenzívebb élményt teremthet. A végletek képviselői is megtalálják a számításukat, hiszen léteznek csilipaprikás, valamint mentás óvszerek is, amelyek melegítő, illetve hűsítő hatást váltanak ki. Ha pedig a cél a késletetett ejakuláció, úgy erre specializált termékeket is találhatunk a kínálatban, ugyanis ezeknél a gumiknál érzéstelenítővel fedik be az óvszer felületét, leginkább benzokainnal, így késleltetve az elélvezést.

 

Hatás az ejakulációra

Az óvszerrel kapcsolatos egyik gyakori aggodalom az ejakulációra gyakorolt lehetséges hatásuk. Bár egyesek érzékelhetnek enyhe csökkenését a spermiumok kilövellésénél, fontos megjegyezni, hogy az óvszereket elsősorban védelemre tervezték. Természetesen, akinek merevedési problémái vannak, vagy a korai magömlés problémájával küzd, azoknak az óvszerek mellett érdemes lehet körbenéznie a potencianövelő szerek vagy a korai magömlés elleni készítmények között, hogy ne legyen több gondja szex közben.

 

Végszó

Akárhogy nézzük, az óvszerek – bár lehet, hogy nem teljesen komfortosak minden férfi számára –, bizony a partnerek hasznára válhatnak szex közben (főleg ha váltogatják egymást). Az óvszergyártók pedig mindent megtesznek, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit és ennek köszönhetően a szexpartnerek is kielégítsék egymást.