Blog

A randi appok és a szex

Kellner Tamás
2023.10.17 12:20
A randi appok és a szex

Egy olyan világban, amelyet egyre inkább a technológia vezérel, nem meglepő, hogy a társkereső alkalmazások forradalmasították az emberek kapcsolatteremtésének és kapcsolatépítésének módját.

 Az olyan platformok, mint a Tinder, a Bumble vagy a Grindr teljesen átalakították a társkereső világot. Manapság már minden eddiginél könnyebb a potenciális partnerekkel való találkozás, és ez a digitális fejlődés jelentős hatást gyakorolt a szexuális kapcsolatok világára is.

10‒20 éve, az internet hőskorában is létezett már online társkereső, később pedig ezek a programok a társat keresők 1-1 csoportjára specializálódtak, egy adott célcsoport igényeit szem előtt tartva.

 Voltak, akik a diplomás társkereső oldalt részesítették előnyben, de voltak vallás, nem, szexuális irányultság és egyéb kritériumok alapján készült oldalak is. Az okostelefonok megjelenése viszont nagy változást hozott a randiappok evolúciójában, hiszen nem kellett a gép előtt ülve keresni a szerelmet vagy szexpartnert, hanem a zsebünkben vagy a kezünkben is magunkkal vihettük a reményt.

 

APPhatás a szexuális kapcsolatokra

A társkereső alkalmazások egyik legnagyobb hatásukat a modern társadalomban a szexuális kapcsolatokra gyakorolták. Ezek a platformok olyan teret teremtettek, ahol a felhasználók nyíltan felfedezhetik vágyaikat és szexuális preferenciáikat. Ezek sokrétűek lehettek:

- Fokozott szexuális felszabadultság: Az emberek nyitottabbak a vágyaikkal kapcsolatban, az erkölcsök lazábbak és kevésbé kötik őket a hagyományos randizási normák. Ez az újdonsült szabadság lehetővé tette az emberek számára, hogy felfedezőbbek legyenek a szexuális életükben.

- Alkalmi találkozások: Az olyan alkalmazások, mint a Tinder, népszerűsítették az alkalmi szexet és az egyéjszakás kalandokat. Míg egyes felhasználók hosszú távú, mély, monogám kapcsolatokat keresnek, sokan mások inkább csak kalandokra vágynak. Az alkalmi szexhez való hozzáállás megváltozása átformálta a randizás dinamikáját.

- Különböző szexuális preferenciák: A társkereső alkalmazások befogadó térré váltak minden szexuális irányultságú és preferenciájú ember számára. Ez pedig arra ösztönözte az társkeresőket, hogy az ítélkezéstől vagy diszkriminációtól való félelem nélkül fedezhessék fel vagy élhessék ki szexuális vágyaikat.

- Hatás a hagyományos társkeresésre: A társkereső appok elterjedése természetesen hatással volt a hagyományos randizási rituálékra is. A „swipe right” kultúra (eredetileg a Tinder alkalmazásban jelent meg, és azt jelenti, hogy az érintőképernyőn az ujj jobbra való csúsztatásával jelezzük, hogy tetszik az adott társkereső profilja) a fizikai vonzerőn alapuló gyors döntések világát hozta el, tehát gyorsan kell dönteni arról, hogy a képernyőn látható adott férfi vagy nő tetszik-e. Ez pedig az alaposabb megismerés nélküli, felszínesebb kapcsolatokhoz vezethet.

 

Az online randizás és a szex trendjei

Miközben a társkereső alkalmazások és a szex kapcsolatát vizsgáljuk, fontos felismerni a digitális társkeresőkben tapasztalható folyamatos trendeket.

Az egyik trend, amelyet az online tárkereső alkalmazások bevezettek, a virtuális randizás: A COVID-19 világjárvány egyértelműen felgyorsította a virtuális randizás trendjét, hiszen az emberek sokáig a négy fal között élték életüket. Ezzel együtt robbanásszerű fejlődés ment végbe a videócsevegő programok terén is. A videóchatek és a virtuális randevúk egyre inkább általánossá váltak, lehetővé téve az emberek számára a biztonságos kapcsolatteremtést, miközben a fizikai távolságtartás megmaradt.

A távkapcsolat is egyre nagyobb szerepet kapott és kap ma is ezeknek az alkalmazásoknak köszönhetően. A fentiekhez kapcsolódik, hogy a társkereső alkalmazások új távlatokat is nyitottak a különböző földrajzi helyekről származó emberek közötti kapcsolatokban. Ezek a távkapcsolatok gyakran sohasem érik el a valódi találkozás szintjét, és szexuálisan az online önkielégítésre korlátozódnak, ugyanakkor – ha megvan a kémia – gyakran fokozott várakozáshoz vezet, hogy végre személyesen is találkozhassanak az addig virtuális szerelmesek. Van persze ellenpélda is, amikor a személyes találkozó során már eltűnik az online érzett varázs.

 

A randiappok jövője

Az online szexpartner keresésére specializálódott randiappok jövője jelenleg még spekulációk tárgya, de valószínűleg még sokáig elkísérnek bennünket. A fejlődés azonban nem áll meg, és számtalan újítást hozhat a közeljövőben.

Az előrejelzések szerint a virtuális valóság (VR) is egyre nagyobb szerepet kap majd ezekben az alkalmazásokban: Ez lehetővé teheti a felhasználók számára a virtuális szexrandik megtapasztalását, ami potenciálisan forradalmasíthatja a jövőben a távkapcsolatokat és a magát az online randizást is.

A fejlődés azonban egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessen a fokozott biztonsági intézkedésekre is: A magánélet védelme alapvető kritérium kell, hogy legyen. Az olyan alkalmazásoknál, ahol érzékeny és privát adatokat kezelnek, teljességgel elvárható, hogy az információk biztonságban legyenek, azokat csak az arra jogosultak láthassák, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá, mivel az súlyos visszaélésekre és esetlegesen zaklatásra adhat okot.

Egyre nagyobb pontossággal dolgoznak majd a párosító algoritmusok is. A mesterséges intelligencia valamint az applikációk fejlesztői egyre tovább fogják finomítani a partnerkereső programokban szereplő, megfelelő partnerek összehozására szolgáló algoritmusokat, hogy a felhasználóknak minél pontosabb találatokat biztosíthassanak és jobb felhasználói élményt nyújtsanak.

A folyamatos fejlesztés közben nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy az egyre gyorsabb és felszínesebb társkeresés milyen mentális károkat okozhat. A randiappok tulajdonosai szerencsére már felismerték az online társkereséssel járó érzelmi kihívásokat, így egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben arra, hogy mentális segítségnyújtást és támogatást biztosítsanak tagjaiknak, Így biztosítható az is, hogy a felhasználók ne érezzék egyedül magukat, ha netalántán problémáik lennének a társkereséssel.

Hátrányok és veszélyek

Mint mindennek, a randiappoknak is megvannak a hátrányai.

Mivel az eredetileg társkereső appnak indult alkalmazásokban regisztrált felhasználók sok esetben inkább csak kalandot keresnek, ezáltal a nemi úton terjedő fertőzések kockázata megnövekedett. Az alkalmi együttléteknél nagyobb a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) kockázata, mint a monogám kapcsolatoknál. Bizonyos appok ezért a felhasználókat a biztonságos szex gyakorlására és rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésére ösztönzik.

Mint fentebb már említésre került, a társkereső alkalmazásokban tapasztalt sikertelenség megterhelheti a mentális egészséget is. A sok hiábavaló próbálkozás miatt, ha nem találjuk meg a megfelelő partnert, a kudarcok könnyen depresszióba fordulhatnak át, amely esetlegesen potenciazavart is okozhat. Ez pedig gátat szabhat az ismerkedésnek akkor is, ha már megtaláltuk azt, akihez közelebb kerülhetünk. Ilyen esetben nem szégyen, ha pszichológushoz fordulunk vagy magunkon segítve, potencianövelő készítményeket használunk a siker biztosítása érdekében

 A randiappok egyik nagy veszélye, hogy azok táptalajt jelenthetnek az úgynevezett „catfishing” (egy olyan megtévesztő tevékenység, amelynek során egy személy egy fiktív személyiséget vagy hamis személyazonosságot hoz létre egy közösségi oldalon, általában egy konkrét áldozatot megcélozva) számára is. Ezért a felhasználóknak óvatosnak kell lenniük, és érdemes utánanézniük a partnereiknek, mielőtt túl sok adatot osztanának meg magukról. Nem képeznek kivételt ez alól az erotikus, explicit fotók és videók sem, amelyeknek nem konszenzusos megosztása a világhálón eleve illegális és természetesen bűncselekmény. Sajnos létező fogalom a bosszúpornó is. Ez főleg szakítás vagy viták után jellemző. Ilyenkor a videózott vagy fotózott közös szexjeleneteket kezdik el terjeszteni, ami mérhetetlen károkhoz vezethet az elszenvedő félnek. Ezért ha ilyen appokat használunk, különösen figyeljünk rá, hogy milyen tartalmat osztunk meg másokkal. Bár egy egyszerű randiapp felhasználójaként sokszor bele sem gondolunk, de valós veszély lehet a szexkereskedelem is. Egyes társkereső alkalmazásokat az emberkereskedők az áldozatok elcsábítására használják. Nagyon óvatosnak kell tehát lenni, mert hamar céltábláivá válhatunk a rossz szándékú embereknek, a kiskorúak pedig fokozottan veszélyeztetettek.

Kijelentkezés

A társkereső alkalmazások és a szex közötti kapcsolat tagadhatatlan. Az, hogy ezeket az alkalmazásokat hogyan tudjuk okosan és körültekintően használni, már rajtunk múlik. Sekélyesnek tűnhetnek az online randiappok által létrejött kapcsolatok, ugyanakkor bőven van ellenpélda, ami jelzi, hogy ezeknek a programoknak igenis van létjogosultsága. Az emberek és igényeik folyamatosan változnak, és ezeknek az igényeknek a szolgáltatók programjaikat és szolgáltatásaikat folyamatosan fejlesztve igyekeznek megfelelni. Miközben pozitív változásokat hoztak és tovább „fűszerezték” a szexrandik világát, aggodalmak is felvetődtek, és továbbra is hangsúlyt kapott, hogy az emberek törekedjenek az egészséges párkapcsolatokra és arra, hogy rendszeres szexuális életet éljenek, és ne váljanak az online testiség megszálottjaivá. A legfontosabb, hogy közösen előmozdítsuk a felelős és tisztességteljes online interakciókat, és így jussunk el a csúcsra a szexpartnerünkön keresztül.