Blog

Szexhangverseny

Kellner Tamás
2023.10.28 08:33
Szexhangverseny

A szomszéd dörömböl a falon. „Kicsit csendesebben intézzék a szexuális életüket!”.

 Ki ne hallott volna már ilyen és ehhez hasonló sztorikat, amikor egy másik lakó nem tudott aludni, mert a szomszéd lakásban hangosan szeretkeztek. Igen, szexelni csendben is lehet, de hangosan is, már-már zavaróan hangosan. Az már más kérdés, hogy a fal túloldalán ténylegesen nem tudnak pihenni vagy csak az irigység beszél belőlük. Pedig a nyögések és sikoltozások természetes velejárói a szexnek. A hangerő pedig sok mindentől függ.

Miért nyögünk szex közben?

Akár szándékos egy nyögés, akár nem, a szex közbeni nyögdécselés azt üzenheti a partnernek (vagy akár a szomszédnak is), hogy a dolgok remekül alakulnak a lepedő alatt. Egy szexuálterapeuták és párkapcsolati coachok bevonásával végzett felmérés szerint a szex közbeni nyögés „egy természetes, ösztönös válasz a legalapvetőbb szinteken”. Amikor örömet érzünk, elkezdjük elveszíteni az uralmat a testünk felett. Ilyenkor a szomatikus idegrendszer háttérbe szorul, és nem vagyunk képesek kontrollálni az ebből fakadó hangokat. Ezek a nyögések az ejakuláció előtti testi megfeszülés, majd az elélvezés, és az azt követő másodpercekben, az izmok elernyedésének az időszakában a legintenzívebbek. Ilyenkor sokszor a testünket is nehéz kontrollálni, a felszabaduló hormonokról nem is beszélve. Ha szabad utat engedünk a hangoknak, az elősegítheti a test általános reakcióját. Ha azonban elfojtjuk őket, azzal lassítjuk a légzést, márpedig a légzés úgy fokozza a vérkeringést, akár egy potencianövelő kapszula, ezzel segítve az orgazmus elérését. A hangos nyögés szexuális ingerként vagy kiváltó tényezőként is működik. A kiváltó tényezők természetesen elengedhetetlenek ahhoz, hogy szexuális izgalmat váltsunk ki a másikból, ezek azonban mindenkinél mások.

 

Tanulmány

Egy tanulmányban 710 szexuálisan aktív, 18 és 48 év közötti heteroszexuális nőt kérdeztek meg a szex közbeni hangoskodásról. A megkérdezettek 66%-a mondta azt, hogy nyögdécseléssel szokta felgyorsítani partnere eljutását a csúcsra, és 87%-uk állította, hogy szex közbeni hangadásokkal próbálja meg növelni partnere önbizalmát. Míg a nők az orgazmust leggyakrabban az előjáték során élték meg, az említett hangokat leggyakrabban a férfi magömlése előtt vagy azzal egyidejűleg adták ki. A nők arról is beszámoltak, hogy amikor hamisan nyögnek, azzal vagy az unalmas aktust próbálják meg színesebbé tenni, vagy a fáradtságot, illetve a szex közbeni fájdalmat palástolják.

 

A partner „segítése”

A hangok mint jelzések a szexuális kommunikáció erotikus és hasznos formáját alkotják. A szexuális hangok kibocsátása az élményhez való kapcsolódás egyik módja lehet. Például, ha egy személy nyögdécsel, miközben azt mondja, hogy „Hmm, ez tetszik”, azzal a saját élvezetélményére irányítja a figyelmét, és egyben támpontot is kínál a partnere számára, valamint növeli annak egóját.

Van azonban a jelenségnek egy másik oldala is, az ún. hamis nyögés. Ilyenkor az egyik fél csupán „eljátssza” a nyögéseket az orgazmus közben és az elélvezéssel járó hangokat. Ennek több oka is lehet. Az egyik, ahogyan fentebb is említettük, hogy a színlelő fél így üzeni meg partnerének, hogy minden rendben van. A másik már egy nem ideális kapcsolatot feltételez, ugyanis ebben az esetben az élvezet megjátszásával a nyögdécselő fél úgy tesz, mintha lenne érzelmi szál a partnerek között. Mivel az emberek hajlamosak a nyögést az orgazmussal társítani, az imitált hangok az orgazmus színlelésének praktikus módját is jelenthetik. Az orgazmus színlelése viszont nem jó irány, hiszen a nyögdécseléseket inkább annak a jelzésére kellene használni, hogy izgalmi állapotban vagyunk, nem pedig arra, hogy ennek segítségével leplezzük annak hiányát. A másik oldalon a nagy csend is egyfajta információ lehet a partner felé. Csendben persze lehet szeretkezni, ha a körülmények megkívánják, de ha ilyen kedvezőtlen feltételek nem állnak fenn, a csendes szex nem biztos, hogy mindenki számára élvezetes.

Mindezt persze nehéz eldönteni, hiszen a legtöbb dolog nem fekete vagy fehér, és nincs két egyforma pár sem. Nem mindenki számára létfontosságú hangoskodni szex közben, ezért elengedhetetlen a kommunikáció. Mindig legyen interakció vagy visszacsatolás, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az amit csinálunk szex közben, az a másiknak jólesik-e vagy sem. Akár nyögünk mellé, akár nem.

 

Jobb szex?

A nyögések, sóhajtások, lihegések, sikítások számos módon felhasználhatóak arra, hogy jobb legyen a szex. Ha indikátorként használjuk, a másik már az előjáték folyamán „beindulhat”, amit persze lehet fokozni verbális mondandóval is – ha ez tűzbe hozza a másikat -, de nem mindenki szereti a vulgáris szavakat. Az előjáték után, miután a pár rátért a nagybetűs szexre, a hangok általában alábbhagynak, de nem szűnnek meg. Ezeket a hangokat a közösülés folyamán a váltogatott pózok valamint az erősebb és intenzívebb mozdulatok tudják fokozni időszakosan, feltéve ha a férfi bírja szuflával és nincs merevedési zavara vagy korai magömlése, bár ezekre is van megoldás. A szex végéhez közeledve pedig a hangok újra élettel töltik meg a szobát. Amellett, hogy a nyögés egy természetes válasz az élvezetekre, valóban is segíthet a partnereknek elérni a csúcspontot.

 

Pornóhatás

Tudjuk, hogy az interneten a felhasználók olyan pornófilmek tömkelegével találkoznak, amelyekben a „művészek” erőteljesen nyögnek, sikítoznak. Ez sokaknak azt sugallja, hogy a nyögdécselés az orgazmushoz és a szexuális élvezethez kapcsolódik. Hogy ez mennyire van köszönőviszonyban a valósággal, már erősen kérdéses, de az biztos, hogy a szex közbeni nyögések, hangok és kommunikáció segíti a párok szexuális elégedettségét. A pornó sok esetben nagyon irreálisan ábrázolja a szexet . Ha valakinek a szexuális nevelése pornófilmen keresztül történt, és azokon szocializálódott, akkor azt hiheti, hogy a szexpartnere ezt akarja, és úgy kell viselkednie szex közben, mint a pornófilmekben, még akkor is, ha ez teljesen természetellenesnek tűnik számára. Ugyanez a helyzet a hangokkal is, hiszen a pornófilmek nem a csendes jelenetekről híresek.

Végszó

Nem szabad tehát azt érezni, hogy nyomás van rajtunk, hogy olyasmit tegyünk, amiben nem érezzük jól magunkat. Ne erőltessük a nyögést, ha az nem belülről, természetesen jön. A szex nem teljesítményre megy, hanem az élvezetről szól. Természetesen, ha ez belülről jön, akkor viszont ne fogjuk vissza magunkat, és csapjunk egy kis zajt!