Blog

Férfiklimax kimaxolva?

Kellner Tamás
2023.12.22 15:29
Férfiklimax kimaxolva?

Van egy dolog, amit a férfiak többsége nehezen tud elfogadni – bár sok nő is így van ezzel -, ez pedig nem más, mint az öregedés.

 Tudományos tény, hogy 40 éves kor felett változó korba lépünk, amelynek során testi és lelki állapotváltozás elé is nézünk. Ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is van klimax, még ha ezt nem is feltétlenül veszik észre.

Mi is az a férfiklimax?

Az andropauza szó a görög „andras” (férfi) és „pauza” (szünet, megszűnés) szavakból áll. Ebből következik, hogy az andropauza egy olyan állapotra utal, amikor a férfiak szexuális libidója és általános fizikai erőnléte is csökkenni kezd, aminek oka a lecsökkent tesztoszteronszint.

A férfiaknál a klimax egy jóval lassabban végbemenő folyamat, mint a nőknél, és a 40-es évektől kitolódhat egészen 60-70 éves korig is.

Az andropauza szindrómát először 1946-ban írták le „férfi klimaxként”, amelyet csökkent libidó, idegesség, ingerlékenység, merevedési zavar, csökkenő potencia, ritkábban spontán merevedés, fáradtság, csökkent izomtömeg és -erő, hajhullás, hőhullámok, memóriazavarok, depresszió és alvászavarok jellemeznek. Ez a hosszú lista elsőre ijesztőnek tűnhet, de a legtöbb férfi ezeknek a tüneteknek csupán a töredékét érzékeli magán, sőt, vannak olyanok is, akikre a fentiek egyáltalán nem jellemzőek. Ők azok, akiknek szervezete még idősebb korukban is elegendő tesztoszteront termel. Az idősebb korú férfiak mellett az andropauza olyanoknál is előfordul, akik betegség vagy baleset miatt elveszítik hereműködésüket. Ezt a tünetegyüttest előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiaknál is megfigyelték, akik műtéten vagy orvosi kasztráláson (herék eltávolítása) estek át.

 

Diagnózis

A férfi klimaxot általában nem maguk az érintettek, hanem az orvosok fedezik fel. Sok férfit, aki a libidó hiánya miatt keresi fel először a háziorvost, azzal küldenek el, hogy: „Ez már az a kor, ahol ez bizony előfordul”. Mindezt anélkül, hogy foglalkoznának az andropauza kialakulásának lehetőségével. Sok andropauzában szenvedő férfit rosszul, például depresszióval diagnosztizálnak, és teljesen félre is kezelik őket antidepresszánsokkal.

Konkrétumot a vérben mért tesztoszteronszint mutathat. A menopauzával szemben, amely egy jól jellemezhető és időben jól behatárolt, az ivarmirigy-elégtelenséghez kapcsolódó folyamat, az andropauza egy finomabb androgénhiány, lassú progresszióval. A funkcionális hipogonadizmust a vérben található tesztoszteron alacsony koncentrációja jellemzi. A szakértők ugyanakkor azt javasolják, hogy csak akkor teszteljék az idősebb férfiakat alacsony tesztoszteronszintre, ha annak jelei vagy tünetei vannak. Amennyiben a kezdeti teszt alacsony tesztoszteronszintet mutat, a tesztet meg kell ismételni az eredmények megerősítésére. Ha pedig bebizonyosodik az alacsony tesztoszteronszint, az agyalapi mirigy további vizsgálata javasolt az ok meghatározására és az egyéb hormonhiányok kizárására. Az agyalapi mirigy egy vesebab méretű mirigy, amely az agy alján található. Ez a test endokrin rendszerének része, amely a hormonokat termelő és szabályozó mirigyekből áll.

Ahogyan öregszünk, a tesztoszteron szintje évente – 40 év felett – 1%-kal csökken. Meg kell jegyezni, hogy a tesztoszteroncsökkenés mértéke egyénenként változik, és több tényezőtől is függ, beleértve a súlyos érzelmi stresszt, a krónikus betegségeket, a gyógyszereket és az elhízást. A csökkenés üteme hatékonyan lassítható az egészségügyi és életmódbeli tényezők kezelésével.

 

Megoldás-ok

Megijedni azonban nem kell, hiszen az évek múlásának vannak bizonyos természetes velejárói. A kérdés, hogy hogyan lehet a tesztoszteront pótolni. Sokféle megoldás létezik. Ilyenek lehetnek az olyan alapvető életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a stresszmentes életvitel, a kiegyensúlyozott és pihentető alvás, és persze az alkohol és a dohányzás mellőzése. Érdekesség, hogy a grapefruit is kerülendő, mert a benne található aromatáz enzim hatására a tesztoszteron ösztrogénné alakul át a szervezetben. A fentieken felül nagy hangsúlyt kell(ene) fektetni a szellemi és lelki jóllétre is, amit társakkal, barátokkal, társas kapcsolatokkal tudunk segíteni.

Amennyiben az andropauza hatását a lecsökkent libidóban érezzük, úgy ezen a problémán is sok dolog segíthet. Ilyenek az L-arginint tartalmazó ételek, például a szójatermékek, de sok olyan készítmény is létezik, amely ezt a hatóanyagot tartalmazza. De más olyan természetes összetevőket tartalmazó készítmények is elérhetők, amelyek a libidócsökkenés ellen hatnak. Preferált az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, és fontos a zöldségekben gazdag táplálkozás, illetve a sok paradicsom és a tök fogyasztása, amelyek nemcsak az andropauza tüneteit, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkentik. Amennyiben természetes úton nem juttatunk be a szervezetünkbe ilyen ételeket, úgy megfelelő és megbízható készítményekkel pótolhatjuk a szükséges anyagok hiányát.

Természetesen van lehetőség ennél drasztikusabb módszerekre is, amilyen például az injekció általi mesterséges hormonbevitel. Ezt kúraszerűen végzik, és bizonyítottan fokozza a libidót, valamint enyhíti az erektilis diszfunkciót is. A kezelés csökkenti továbbá a kardiovaszkuláris kockázatokat és a metabolikus szindróma kockázati tényezőit is, amelynek tünete például az elhízás, a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és a diszlipidémia (kóros zsíranyagcsere elváltozások). Emellett persze léteznek még tablettás, tapaszos vagy helyi gél formájában elérhető kezelések is, amelyek kevésbé „drasztikusak”, mint az injekciós kezelés.

 

Végszó

Sok férfi küzd dilemmákkal a változókorban, kutatva, hogy vajon mik okozzák a különböző, kellemetlen tüneteket. Amikor fény derül rá, hogy bizony férfiklimaxról van szó, sokan nehezen fogadják el, vagy tudomást sem vesznek róla. Pedig a klimax nem betegség, hanem inkább egy állapot, amelyen lehet segíteni, vagy legalábbis szinten lehet tartani. El kell fogadnunk, hogy a szervezet bizony öregszik, és tenni kell ellene, amennyire csak tudunk, hiszen a tét a saját egészségünk, és biztosan vár ránk egy olyan társ is, akivel még érdemes örömhormonokat gyűjteni.