Blog

A COVID hatása a szexuális vágyainkra

Kellner Tamás
2022.10.26 18:56

A Covid és a merevedési zavarok – nem csak mítosz!

A 3 éve megjelent Covid teljesen megváltoztatta az életünket. A Földnek nagyon kevés olyan szeglete van, ahol nem éreztette hatását. Mindennapjaink része lett, és egészségünkre a poszt-Covid tünetein keresztül még hosszú idővel a betegség lefolyása után is befolyással bír.


Hajhullás, neurológiai tünetek és szédülés – ez csupán néhány a poszt-Covid tünetei közül. Van azonban egy olyan tünet is, amelyről kevesebb szó esik, ez pedig a merevedési zavar, amely a Covidon átesett férfiak jelentős részét érinti. A probléma a 20 évesektől kezdve a 70 évesekig bárkit érinthet. Mivel a férfiak többsége nem szívesen beszél az erekciós problémáiról, ezért azok sajnos a statisztikákban is kevésbé jelennek meg. Szerencsére ma már azonban számos olyan tanulmány van, amely számszerű adatokkal is altámasztja az összefüggést a vírus és a merevedési zavarok között.
A legátfogóbb kutatást a Miami egyetem kutatója Dr. Ranjith Ramasamy végezte, akinek szakterülete a férfiak reprodukciós egészsége. Társaival több mint 230 000 Covidon átesett férfi adatait hasonlították össze ugyanennyi koronavíruson nem átesett férfi egészségügyi adataival. A kutató elmondta, hogy tapasztalataik szerint a Covidon átesetteknél 20%-kal nagyobb eséllyel alakult ki merevedési zavar, mint a koronavíruson át nem esett társaik esetében. Ramasamy és csapatának kutatásai szerint a pénisz szöveteiben található endoteliális sejtekben, amelyek a vérerek belső falának alkotói, a vírus nyomai a fertőzés után közel 7(!) hónappal is kimutathatóak voltak. Ezt a kapcsolatot számos más, például Kínában és Olaszországban készült tanulmány támasztotta alá. A kínai tanulmány szerint a merevedési zavarok a Covid után 6 hónapig is fennmaradthatnak Egyes kutatások úgy becsülik, hogy a probléma több 10 millió férfit érinthet világszerte. Ráadásul, mivel a férfiak nem szívesen beszélnek ilyen jellegű problémáikról, a probléma még sokkal elterjedtebb is lehet.
Egyes kutatások szerint a Covid hatása az erekcióra még drámaibb Tor Vergata, a római egyetem kutatója hatszor olyan nagy valószínűségűre becsüli a merevedési zavarok kialakulását a Covidon átesett férfiaknál, mint a Covidon át nem esettek körében. Más vizsgálatok arra is rámutattak, hogy – nem meglepő módon – az olyan egyéb betegségek, mint a szívproblémák, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, tovább fokozzák a kockázatot. Tehát az világosan kiderül, hogy valódi, számszerűleg is kimutatható problémával állunk szemben. De mik is pontosan az okok, és melyek a megoldási lehetőségek?

A koronavírus több módon is befolyásolja a merevedés és szexuális életünk, illetve egészségünk egészét, sőt, a sok más okozott tünet mellett kifejezetten ártó hatással bír a férfiak nemi szerveire.

A Covid19 számos szerv, köztük a pénisz vérellátását is rontja. A hiányos vérellátás miatt pedig az erekció vagy nem tud létrejönni, vagy pedig csökken. Ez pedig elegendő ahhoz, hogy beindítsa azt az ördögi kört, ami még a betegség és a poszt-Covid lezajlása után is nagyon hosszú időn át megkeserítheti sok férfi életét. A merevedési problémától való félelem ugyanis nagyon erős befolyással bír a szexuális életre. Gondoljunk csak bele – ha próbáljuk elkerülni, hogy egy kék majomra gondoljunk, valószínű, hogy csak ez a kék majom jár majd az eszünkben. Így van ez a merevedéssel is. Ha már előfordult, hiába igyekszünk félretenni a gondolatot, a sikertelenségtől való félelem valószínűleg áthatja majd a szexuális együttléteket.
Egy másik tényező, ami erős hatással bír az erekcióra, a tesztoszeronszint csökkenésének hiánya, ami a Covid19-cel diagnosztizált férfiak többségénél megfigyelhető volt. Jó hír azonban, hogy körülbelül 7 hónap elteltével az értékek a többségnél normál szintre álltak vissza, ám sajnos 10%-ban még ekkor is csökkenés volt megfigyelhető. A kutatások azonban egy másik érdekes összefüggésre is rávilágítottak az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknál nagyobb eséllyel zajlott le súlyosabb koronavírus, és nagyobb volt az esélye annak is, hogy kórházi kezelésre szorulnak a betegség miatt.
Van azonban még egy jelentős tényező a koronavírus kapcsán, amely erekciós problémákat okozhat. Ez pedig a Covid19 már oly sokat emlegetett, lelki egészségre gyakorolt hatása, amely szintén több tényezőre bontható.
A Covid alatti bezártság és félelem sem múlt el nyom nélkül. Számtalan pár számolt be arról, hogy kapcsolata megromlott, a válások és a szakítások száma is észrevehetően nőtt. És persze a folyamatos félelem a betegségtől sokaknál eredményezett szorongásos és depressziós kórképeket. A szorongás önmagában a merevedési zavarok egyik lefontosabb kiváltó oka. Ez a szorongás lehet általános jellegű - a férfiakat gyakran nyomasztják olyan egyéb tényezők, mint például a félelem a létbizonytalanságtól (amely a koronavírus ideje alatt az egyik legjellemzőbb érzés volt), amelyek megakadályozzák, hogy el tudjanak lazulni. A másikfajta szorongás pedig pont a merevedési zavartól való félelem, ahogyan azt már fentebb is említettük.
Meg kell említenünk, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya is súlyosbította a merevedési zavarok számának növekedését. Az ilyen problémával küzdő férfiak ugyanis ritkábban jutottak el a megfelelő szakemberekhez.
A merevedési zavaroknak azonban egy olyan másik oka is lehetett a Covid kapcsán, amelyre egyáltalán nem gondolunk. Ez pedig az alkoholfogyasztás. A bezártság és a kimozdulás, szórakozás korlátozottsága miatt nagyon sokan keresték a lazítási lehetőséget az alkoholban. Az alkohol azonban sajnos szintén egy olyan tényező, amely ronthatja a teljesítményt az ágyban. És ezek az alkoholfogyasztási szokások, amelyek észrevétlenül kúsznak be az ember életébe, sajnos nagyon sokáig kitarthatnak.
A legfőbb kérdés azonban, hogy mit is tegyünk, ha merevedési zavart tapasztalunk a Covid fertőzés után? Az első és legfontosabb, hogy ismerjük fel a problémát és merjünk beszélni róla partnerünkkel, vagy éppen háziorvosunkkal. Amennyiben lehetséges, próbáljuk meg tisztázni, hogy az okok fizikai vagy inkább lelki természetűek lehetnek-e. Megnyugtató, hogy az esetek legnagyobb részében csupán átmeneti jelenségről van szó, így nem kell megijednünk. Közhely, de az egészséges táplálkozás, a mozgás és az alkohol, valamint a dohányzás mellőzése szintén a segítségünkre lehet. Ezeknek köszönhetően javul a keringésünk, jobb lesz a fizikai állóképességünk, és csökkenthetjük számtalan olyan betegség előfordulási esélyét, amelyek merevedési zavart vagy impotenciát okozhatnak.
A legfontosabb azonban az, hogy kikerüljünk az ördögi körből, és visszanyerjük önbizalmunkat. A kiegyensúlyozott szexuális élet újbóli eléréséhez számtalan olyan termék is segítséget nyújthat, amelyet megtalálsz a www.potenciamarket .hu webshopjában. A természetes megoldást keresők számára hasznosak lehetnek a potencianövelő gyógynövénykivonatokat tartalmazó kapszulák és teák. A normál erekció visszanyerése pedig nemcsak a szexuális életedet teszi újra örömtelivé és felszabadulttá, de egyúttal az önbizalmadra is jótékonyan hat, és végre megszabadulhatsz a merevedési zavarok okozta tehertől.