Blog

De mit esznek rajta?

Kellner Tamás
2022.11.15 17:13

De mit esznek rajta?

A jelenet bizonyára mindenkinek ismerős. Egy diszkóban, bárban vagy házibuliban azt látjuk, hogy egy kevésbé csinos vagy vonzó nőt vagy férfit körülrajonganak az ellenkező nem tagjai, bókokkal illetik és hízelegnek neki, miközben más, akár csinosabb vagy vonzóbb társai a bárpultot támasztják arra várva, hogy felkeltsék valaki érdeklődését. „Na, de mit esznek rajta?” Tesszük fel ilyenkor magunknak a kérdést

Ezt a leginkább szexuális kisugárzásként meghatározható jelenséget nagyon nehéz szavakkal leírni. Vajon mit foglal magában? A vonzó külsőt? Természetesen a külsőnek is nagy szerepe van a másik nem érdeklődésének felkeltése során, de a szépség relatív fogalom, nem mindenkinek ugyanaz a zsánere. Ráadásul sokszor a nem kifejezetten csinosnak mondott nők vagy nem általánosan jóképűnek tartott férfiak azok, akik a figyelem középpontjába kerülnek. A belső értékek? Persze mindannyian tudjuk, hogy a hosszú távú párválasztásnál a belső értékeknek is fontos szerepe van, ebben az esetben azonban erről nem beszélhetünk, hiszen – valljuk be – az első lépés igenis a vonzalmon vagy a kémián múlik. És a „kémia” itt szó szerint értendő.

Már régóta tudjuk, hogy az állatvilágban fontos szerepet játszik a szaglás a kommunikációban. A szagok élővilágban játszott kiemelt szerepét már az ókori görögök is felismerték, egy 1623-as, méhészeknek szóló kézikönyv pedig arra int, hogy a sérült méhekből áradó kellemetlen szag eredményeként a többi méh is támadásba lendülhet. Már ekkor feltételezték tehát, hogy a szagok kiváltanak bizonyos érzéseket és cselekvéseket az állatokból.

Arra a kérdésre, hogy mi is pontosan az az anyag, amelyet az állatok felhasználnak a szaglással való kommunikáció során, a feromonok adták meg választ. Az első valódi feromont a Nobel-díjas német kémikusnak, Adolf Butenandtnak és kollégáinak sikerült azonosítania 1959-ben. A feromonok vizsgálata pedig ezt követően hatalmas lendületet kapott. A kutatások rámutattak, hogy az állatok jelentős része felhasználja ezeket a természetben megtalálható vegyületeket az érzelmek kifejezésére, a saját terület kijelölésére és a nemi érdeklődés kimutatására. A feromonok a bőrfelszínre kerülve fejtik ki hatásukat, és a fajtársakban viselkedésbeli vagy szexuális változásokat váltanak ki.

A kutyák sem véletlenül szaglásszák körbe egymást: információk után kutatnak. És hogy egy még hétköznapibb példát említsük: a molycsapdák sem véletlenül tartalmaznak többféle feromont is: az egyik a hímeket, a másik pedig a nőstényeket hivatott a halálos, ragadós papírlapra vonzani.

Arra azonban, hogy a szaglásnak milyen nagy szerepe van az emberek párválasztásában, a Claus Wedekind svájci kutató és társai által 1995-ben végzett, a köznyelvben csak „izzadt pólós” kísérletként emlegetett kutatás világított rá igazán. A kísérlet során a férfi alanyok két napon át viselték ugyanazt a pamutpólót úgy, hogy közben semmilyen parfümöt, dezodort vagy egyéb illatosított kozmetikumot nem használhattak. Ezt követően a kísérletben részt vevő nőket arra kérték, hogy szagolják meg a pólókat, és válasszák ki, melyik a legvonzóbb számukra. Az eredmények rámutattak, hogy a nők a tőlük genetikailag leginkább eltérő férfiak ruhadarabjait választották ki. Ez azzal igazolható, hogy a biológiai, tudatalatti cél számukra az olyan egyedek kiválasztása volt, akivel a legellenállóbb utódot hozhatnák létre.

A szagok azonban nemcsak a nőkre hatnak, de a férfiak érzelmeit is jelentősen befolyásolják. Noam Sobel izraeli kutató egy érdekes kísérletet dolgozott ki ennek igazolására. A kísérletben részt vevő férfiaktól azt kérték, hogy szagoljanak meg könnycseppeket (igen, könnycseppeket…), majd töltsenek ki egy érzelmeikre vonatkozó kérdőívet. A tudósok nagy meglepetésére a könnyek illata sem szomorúságot, sem örömet nem váltott ki a részt vevő alanyokból, viszont növelte bennük a szexuális vágyat. Nem véletlen tehát, hogy az érzelmes filmeket nézve jó összebújni a moziban.

A kutatók egészen a mai napig megosztottak az emberi feromonok szerepét illetően. Megvizsgálva azonban, hogy az emlősállatoknál milyen óriási szerepük van ezeknek a vegyületeknek, szinte elképzelhetetlen, hogy a mi életünkre és szexualitásunkra ne lennének hatással. Persze azt is tudnunk kell, hogy az emberi szaglás sokkal kevésbé kifinomult, mint a legtöbb állaté, és a mindennapi életben használt kozmetikumok és vegyi anyagok is tovább rontják ezt a készséget. Ráadásul a társadalmi normák is jelentősen befolyásolják a partner kiválasztását, tehát nem mondhatjuk, hogy pusztán a szagok döntenének arról, hogy kit is találunk vonzónak.

A kutatásoknak köszönhetően azonban egyre árnyaltabb képet kaphatunk a feromonokról, arról, hogy pontosan milyen fajtáik vannak, illetve, hogy azok hogyan működnek. Kiderült például, hogy az androsztedion, amely a férfiak izzadtságában található meg, egyértelműen növeli a nők libidóját. A kifejtett hatása pedig az ovuláció időpontjához közeledve még erősebb. Ezenkívül sikerült izolálni az androsztenont is, amely a férfiakban és nőkben egyaránt jelen van.

A kérdés tehát magától értetődik: Miként tegyük magunkat vonzóbbá, és hogyan növeljük szexuális kisugárzásunkat? Talán mellőzzük az illatos tusfürdőket, a parfümöket és a dezodorokat, ha csábítóak szeretnénk lenni? Felejtsünk el minden illatot, és hagyjuk, hogy az általunk kibocsátott verejtékcseppek és a feromonok tegyék a dolgukat?

Nem biztos, hogy ez a legcélravezetőbb megoldás. Az egyes emberek által kibocsátott illatanyagok intenzitása és mennyisége változó, és orrunk érzékenysége is egyedi. Arról persze nem is beszélve, hogy a dohányzás, az étkezés és az alkoholfogyasztás milyen óriási változásokat jelenthet a testszagot és magát a szaglást illetően is.

A drága, a saját illatot teljesen elnyomó illatszerek helyett azonban érdemes lehet kipróbálni a https://www.potenciamarket.hu/ oldalán kapható feromonos parfümöket. Ezek a termékek nemcsak fantasztikus illatuk miatt tesznek bennünket vonzóvá a másik nem számára: de a bennük található feromonok révén szexuálisan vonzóbbá válunk. Webshopunkban a hölgyek négy, az urak pedig három csábító illat közül választhatnak.

A csábítás és a szexuális kisugárzás témájában a feromonok mellett azonban nem elhanyagolható az önbizalom szerepe sem. Hiszen a szexuális kisugárzás egy másik jelentős tényezője az, hogy mennyire hisszük el magunkról: vonzók és csábítóak vagyunk.

A feromonokat tartalmazó parfümök használata már önmagában is pozitív hatással lehet az önbizalmunkra. Mások irányunkban tanúsított érdeklődése magabiztosságot ad, és öngerjesztő folyamatként még vonzóbbá tesz bennünket. Persze nem állítjuk, hogy a feromonos parfüm egy csodaszer lenne, amelytől az ellenkező neműek érdeklődésének középpontjába kerülünk, de az általa kifejtett plusz hatás biztosan segít abban, hogy bátrabban fogjunk bele az ismerkedésbe.

Az önbizalomhiány okozója persze sok tényezőben, például a szexuális nehézségekben keresendő. A merevedési problémákról sajnos jól tudjuk, hogy nagymértékben károsítják az önbizalmat, és sok esetben teljes bezárkózáshoz vezetnek. Szerencsére, mint az előző blogbejegyzéseinkben is említettük, ezek a problémák legnagyobb részben már jól kezelhetők. A merevedési problémák orvoslására számtalan étrendkiegészítőt találsz a https://www.potenciamarket.hu/ oldalon. Az ágyban elért sikerek pedig pozitív változást hoznak az élet minden területén: nő az általános önbizalmunk, és így erősebb lesz szexuális kisugárzásunk is. A magunkkal való elégedettség és a megfelelő önbizalom pedig minden boldog, kielégítő párkapcsolat alapja.