Blog

A méret a lényeg….De vajon a nőknél is?

Kellner Tamás
2023.01.25 09:36

A méret a lényeg….De vajon a nőknél is?

A 18. században jelent meg az a teljesen alaptalan tévhit, hogy ha a hüvely tágabb, az azt jelenti, hogy a nő könnyűvérű, vagyis nagyon sok partnere volt korábban. Ma már szerencsére az emberek többsége (remélhetőleg) tisztában van vele, hogy ez egy teljesen alaptalan elgondolás. Persze ettől függetlenül a túlságosan kitágult hüvely nagyon gyakori probléma, és rengeteg kellemetlenséget okozhat.

Már az elején fontos leszögezni, hogy hüvely – akárcsak a pénisz – méretei egyénenként változóak, és jelentősen eltérhetnek. Általánosságban egy 8-10 cm hosszú és körülbelül 2-3 cm széles, és egy nagyon izmos falú, tágulékony szervről van szó, ami nemcsak a keresztmetszetét, de a hosszúságát is képes változtatni. Általában két és félszeresére képes tágulni, de a szülés során akár még ennél nagyobb növekedésre is képes.     

Felmerül a kérdés, hogy létezik-e egyáltalán túl tág (vagy éppen túl szűk) hüvely a szexben? Mint annyi minden másnál, itt is az egyéni igények döntenek. Tehát, ami az egyik partner számára már túl tág, egy másik partner számára megfelelő lehet, és fordítva. De egy párkapcsolat nem épülhet pusztán a méretekre, így fontos, hogy mindkét fél a lehető legjobbat hozza ki az együttlétből az esetleges méreti különbségek ellenére is.

Normál esetben a hüvely az együttlét során is tágul, illetve szűkül. A szex elején, az előjáték alatt a hüvely izmai ellazulnak, majd a közösülés végén visszanyerik eredeti alakjukat. A vagina ezenkívül az orgazmus során is többször, ritmikusan összehúzódik. A megfelelő ingerekhez azonban elengedhetetlen, hogy a pénisz és a hüvely súrlódjon, hogy a partnerek „érezzék” egymást. Így tehát a tág hüvely tényleges problémákat is okozhat a szexben. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy a szűk hüvely mindenképpen ideális lenne. Amennyiben szex közben a hüvely nem képes megfelelően kitágulni, az azt jelentheti, hogy a nő nincs megfelelő izgalmi állapotban, és nem áll készen a szexre. Emögött a leggyakrabban érzelmi problémák állnak, amelyek – a súlyosabb eseteket kivéve – odafigyeléssel orvosolhatók, és sokat segíthet a síkosító is.  

A hüvely mérete tehát egyes esetekben tényleg negatív hatással lehet az együttlétre. A fizikai hatás mellett pedig jelentős negatív lelki hatása is van, hiszen a nem kielégítő együttlét hosszú távon akár elhidegüléshez is vezethet.

Amennyiben azonban a hüvely méretében ilyen jellegű, drasztikus változás történik, meg kell nézni, hogy mi állhat a háttérben. Az egyik lehetséges ok a szülés. Mivel a szülés során a hüvelyizmok extrém mértékben tágulnak ki, így a szülés – vagy akár a szülések – során a hüvely feszessége valóban csökkenhet. Ezenkívül egyes nők már a terhesség során is a hüvelyi izmok gyengülését tapasztalhatják, ami a hormonális változásokkal és a medencefenék izmainak változásaival van összefüggésben. Normális esetben ez azonban nem végleges állapot, és a hüvely néhány (3-6) hónap alatt visszanyeri eredeti méretét. De persze léteznek olyan, az alábbiakban ismertetett módszerek, amelyekkel a folyamat meggyorsítható.

A hüvely nagymértékű, tartós tágulását és feszességének elvesztését az életkor és a hormonális változások is okozhatják. A test a kor előrehaladtával járó változásai alól sajnos a hüvely izmai sem képeznek kivételt. A menopauzával a hüvely fala szárazzá válhat, szövetei pedig elvékonyodhatnak, ráadásul a medencefenék izmai is petyhüdtebbé válnak. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hüvely tágabbá válik, és feszessége csökken. És, amint azt mostanában sok helyen olvashatjuk, a kor előrehaladtával a szervezet kollagéntermelése is csökken, ami szintén az izmok gyengülését okozza. Ezenkívül a napjainkban jellemző, rohanó életmódban is számos olyan tényező van, ami negatívan hat a hüvely rugalmasságára. Ilyen a túlsúly, az ülőmunka, a görbe testtartás vagy a mozgásszegény életmód is.

A szex terén tapasztalható kellemetlenségek mellett a túl tág hüvely számtalan egyéb problémát is okozhat. A hüvelyfal rugalmasságának csökkenése a kismedencei szervek támasztórendszerére is negatívan hat, méhsüllyedést és a húgyhólyagsérvet okozhat, ezek pedig inkontinenciához is vezethetnek. Ha az izmok renyhesége miatt a hüvelyváladék nem tud megfelelően ürülni, az a fertőzések melegágya is lehet.

A hüvely feszességének elsődleges jelét általában a szexuális élet romlása jelenti. Az ilyen problémával orvoshoz forduló nők főként az intim együttlétekben tapasztalható problémák miatt kérnek segítséget. Intő jel lehet, ha a hüvelyből víz ürül fürdés vagy tusolás után, ha szex közben a hüvely furcsa hangokat hallat, vagy ha visszatérő fertőzések tapasztalhatók.

Szerencsére ma már nem tabutéma a túl tág hüvely, és ezért egyre több az elérhető információ, valamint egyre több megoldási lehetőség is kínálkozik. Első lépésként érdemes változtatni az életmódon. Nagyon fontos a rendszeres mozgás, de mindenképpen kerülni kell a nehéz súlyok emelését, és a túlzásba vitt futás vagy ugrálás sem segít sokat a dolgon.

Ma már elérhető az úgy nevezett lézeres hüvelyszűkítés is, amely egy nem sebészeti módszerrel végzett orvosi eljárás. A módszer a kollagéntermelést serkenti, ezáltal pedig növeli a hüvelyfal vastagságát és rugalmasságát. A beavatkozás során pár pillanatig lézerfénnyel melegítik a hüvely teljes hámszövete alatt található kötőszövet sejtjeit. A beavatkozás sem fájdalommal, sem vágással nem jár, és nincs gyógyulási idő sem.

A leginkább elterjedt és talán legegyszerűbb megoldási mód a hüvelytorna. Ez a módszer már a szülés, a terhesség vagy a menopauza előtt is alkalmazható megelőző jelleggel. A torna során a hüvely és a medencefenék izmai erősödnek, rugalmasságuk nő. A gyakorlatok könnyen megtanulhatóak, otthon is végezhetőek, és semmilyen különleges eszközt nem igényelnek. Rendszeres alkalmazásuk hosszabb távon nagyon pozitív változásokat okoz a fizikai egészség és a szexuális élet terén is. A szexuáls együttlétek örömtelibbé válnak, sőt, az orgazmus is átütőbb lehet. Minden nőnek érdemes megismernie ezt a technikát, akár egészségügyi problémára keres megoldást, akár pedig szexuális életét szeretné örömtelibbé tenni.

A fenti módszerek tartós megoldást jelentenek, de időbe telik, mire kifejtik hatásukat. A vaginaszűkítő krémekkel gyors hatás érhető el, azonnal növelik a vérellátást, és feszesítik a hüvelyt. Használatuk ráadásul egyszerű, és nagyon pozitív hatással van az intim együttlétekre, így mindkét fél kielégülését fokozza. Remek kiegészítője lehet a hosszabb távú megoldásoknak. A potenciamarket.hu-n is számos ilyen termék található, amelyek közül mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt.

Mint annyi minden más esetében a szexben, a túl tág hüvely kezelésének első lépése a probléma felismerése és megvitatása a partnerrel. Szerencsére már elég sok módszerrel kezelhető a kellemetlenség, amelyek könnyedén elérhetőek és egyszerűen alkalmazhatók. A probléma nem egyedi, és szégyellni sem kell, hiszen teljesen normális folyamatról van szó, amely semmi összefüggésben nem áll a korábbi szexuális élettel. Minél előbb érdemes azonban cselekedni, és szakember segítségét kérni, hogy a helyzet ne romoljon tovább, és a szex újra olyan felszabadult lehessen, mint korábban.