Blog

A női orgazmus nyomában – Van megoldás, ha nem megy

Kellner Tamás
2022.12.15 10:14

A női orgazmus nyomában – Van megoldás, ha nem megy

A női orgazmust sokak körében még ma is rejtély övezi. Sokáig jóval kevesebb figyelmet kapott, mint a férfiak orgazmusa, aminek több oka is van. Egyrészt jóval kevésbé látható és egyértelmű, mint a férfiak esetében, ráadásul sokáig biológiai háttere sem volt ismert.

Szerencsére napjainkban már a nők orgazmusa sem számít tabutémának: egyre több könyv, cikk és dokumentumfilm születik róla. Ez mindenképpen nagy előrelépés, hiszen ezáltal az esetleges problémák is könnyebben felszínre kerülhetnek, és könnyebben orvosolhatók is.

Mielőtt azonban megnéznénk a női orgazmus biológiai hátteret, vessünk egy pillantás arra is, hogy hogyan tekintettek rá a történelem különböző korszakaiban.

A középkorban a nők orgazmusára a fogantatáshoz szükséges tényezőként tekintettek. Persze ez hibás feltételezés volt, ám meglepő, hogy a jelenséggel már ekkoriban is foglalkoztak. Ebben az esetben azonban szó sem volt arról, hogy a női kielégülésre a kölcsönös örömszerzés miatt lenne szükség. Ma már tudjuk, hogy a fogantatásnak nem feltétele a nők csúcsra jutása, de tény, hogy az orgazmus biológia szerepe szerint a hüvely ritmikus összehúzódásával segíti az ondó eljutását a méhszájig.

A viktoriánus kor adott teret a legbizarrabb elméletnek. A női szexuális vágyat ebben a korban egy betegség, az úgynevezett „hisztéria” tünetének vélték, amelyre a gyógyírt az orgazmus elérése jelentette. Ehhez sokszor az orvosok segítették hozzá betegeiket, és végső soron az elképzelés vezetett a vibrátor feltaláláshoz is. A találmány azonban még mindig nem jelentette azt, hogy a női orgazmus elfoglalhatná a neki járó helyet a szexuális együttlétek során, hiszen a célt a „betegség” kezelése jelentette.

Bár Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja, munkáiban főleg férfiakkal foglalkozott, a női orgazmusról is tett említést. Megkülönböztette a klitorális (csikló-) és a vaginális (hüvelyi) orgazmust, és sajnos azt is elültette a köztudatba, hogy csak az utóbbi tekinthető érett kielégülési módnak. Ez a megalapozatlan tévhitet még napjainkban sem sikerült teljesen eloszlatni.  

Az igazi áttörésre a női orgazmus vizsgálata terén egészen az 1940-es évekig kellett várni, amikor is Alfred Kinsey átfogó kutatásai megreformálták a nyugati világ szexualitásról és női orgazmusról alkotott képét. Kinsey 6000 nőt vizsgált, és kiderítette, hogy a nők 40%-a az első orgazmusát maszturbálás során érte el, valamint, hogy az orgazmus lényegileg azonos jelenség mindkét nemnél.

Kinsey vizsgálata többek között azért volt jelentős. mert megnyitotta az utat a hasonló kutatások előtt, és végre a női orgazmus sem volt többé pusztán hiedelmek tárgya. Ennek egyik példáját jelentették a William H. Mastersből és Virginia E. Johnsonból álló szerzőpáros átfogó vizsgálatai. Ők részletesen vizsgálták az orgazmus kialakulását és lépéseit, és rávilágítottak, hogy a klitorális és a vaginális orgazmus közötti különbségtétel teljesen indokolatlan, hiszen a fizikai változások szinte ugyanolyanok, bármelyikről legyen is szó. Munkájukat számos másik tanulmány követte. 1987-ben egy kutatás rögzítette például a szomorú tényt is, hogy a nők 10-15%-a sohasem él át orgazmust, és ugyanennyien csak ritkán.

1982-ben jelent meg a „G-pont” elmélete, amelyben a „G” Ernst Gräfenberget, azt a kutatót jelöli, aki először világított rá a terület létezésére (magát az elnevezést három amerikai szexológus, Ladas, Whipple és Perr találta ki). Ez a pont az elmélet szerint egy hüvelyi zóna, amelynek ingerlése női ejakulációt vált ki.   

A pont a vagina elülső falán található, és kb.egy 1-1,5 cm átmérőjű. Létezését sok vita és rejtély övezi a mai napig is. Vannak kutatások amelyek egyértelműen bizonyítani látszanak létezését, és egyes nők esküsznek rá, hogy a legkielégítőbb orgazmushoz juttatja őket. Sokan viszont sehogyan nem lelnek rá erre a mágikus pontra. Sok szexológus úgy gondolja, hogy a G-pont „használata” edzhető és gyakorolható, sőt, a plasztikai sebészetben megjelent a G-pont-feltöltés technikája, Mindössze néhány perces beavatkozásról van szó, de azért léteznek ennél kíméletesebb módszerek is a női orgazmus elérésére.

És ha már a G-pontnál tartunk. Milyen fajtái lehetnek a női orgazmusnak? A nők orgazmusa sokkal változatosabb (és sokak szerint intenzívebb is) mint a férfiak esetében. Az első típus a klitorális, vagyis csiklóorgazmus. A nők legnagyobb részét (60-70%-át) ez vezeti el a kielégülésig. Kb. 30-40 százalékra tehető azon nők aránya, akik elsődlegesen hüvelyi orgazmusra képesek. Ennek a különbségnek az oka abban keresendő, hogy a hüvely nagy részén belül kevesebb olyan idegvégződés van, amely az izgalmi állapotért felelős. A hüvelyi orgazmusban nagy szerepet játszik a már említett G-pont is, bár létezését nem sikerült minden nőre vonatkozóan bizonyítani. Ezenkívül létezik ún. kevert orgazmus is, amely a többszörösére növelheti az orgazmus erősségét. Ebben az esetben több terület is bevonható az aktusba, például a csikló és a G-pont, de akár a mellbimbók is. Sőt, vannak olyan nők is, akik arról számolnak be, hogy pusztán a mellbimbó stimulálásával is képesek eljutni az orgazmusig. Ezenkívül beszélhetünk méhnyaki, anális és mélyhüvelyi orgazmusról is. Egyes kutatók szerint a nők körében nem kevesebb mint 11 fajta orgazmus különböztethető meg.

Maga az orgazmus az alhasi, a hüvelykörnyéki és a méhizmok spontán, ritmikus összehúzódásával jár, miközben nő a pulzusszám és a vérnyomás, valamint szaporább lesz a légzés. Időtartama is nagyon változatos, néhány másodperctől 20-30 másodpercig terjedhet, sőt, akadnak, akik 1 perces orgazmust is átéltek már. De persze az orgazmus érzése nehezen leírható, hiszen mindenki másként éli meg. Mint ahogyan az orgazmushoz vezető út is más és más lehet. Úgyis mondhatnánk, ahány nő, annyi orgazmus.

Ahogyan fentebb is látható, az orgazmust egy nő számtalan módon érheti el és élheti át. Probléma azonban akkor van, ha ez sehogyan sem sikerül. A legújabb kutatások szerint a nők 10-15%-nak soha nem volt még orgazmusa. Orgazmuszavar (vagy orgazmusképtelenség) akkor áll fent, ha bár az izgalmi állapot kialakul, a nő nem jut el a csúcsra. E mögött számtalan testi és lelki ok húzódhat meg. Az alacsony önbizalom és a teherbeeséstől való félelem, de korábbi rossz szexuális élmény is okozhat ilyen problémát. És persze itt is meg kell említenünk a stresszt, hiszen a mindennapi gondok sokszor nem engednek teret annak, hogy a nő teljes mértékben átadhassa magát az élvezeteknek. A fizikai okok olyan tényezőket foglalnak magukban, mint a hormonális zavarok vagy a kardiovaszkuláris problémák. Kevesen tudják, de orgazmuszavar egyes gyógyszerek (pl. az antidepresszánsok) mellékhatásaként is megjelenthetnek.

De hogyan kezelhetők ezek a problémák? Amennyiben fizikai probléma áll a háttérben, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. Ugyanez a teendő, amennyiben a problémát valamilyen súlyosabb lelki gát vagy trauma okozza, hiszen ennek feloldása aligha sikerülhet egyedül. Tehát a fenti esetekben mindenképpen tanácsos pszichológus, nőgyógyász, szexuálterapeuta vagy párterapeuta segítségét kérni.

A jó hír azonban, hogy a szakemberek szerint az orgazmus tanulható kísérletezéssel és a test alaposabb megismerésével. Ehhez viszont megfelelő érzelmi társ és megfelelő ingerek kellenek. El kell jutni oda, hogy a nő nyíltan tudjon beszélni partnerével ezekről a problémákról, és így együtt, akkor különböző szexuális pózokkal vagy elnyújtott előjátékkal keressenek megoldást a problémára Ezenkívül pedig az is előnyös, ha a nő ismeri saját testét, és felfedezi magán, hogy melyek azok a pontok és ingerek, amelyekkel elérheti a kielégülést. Ez mind az örömteli együttléthez, mint pedig a nők szexuális lelki egyensúlyához elengedhetetlen.

A megoldás felfedezése során segítséget nyújthatnak különböző természetes készítmények is, amelyekkel áttörhető a lelki akadály, és megújulhat a szexuális élet. A csiklóérzékenyítő krémek és gélek aktus előtti alkalmazása segít az orgazmus elérésében. Az alkalmazás után tapasztalható bizsergő érzés a jele, hogy a folyamat beindult, és szabad az út a sohasem tapasztalt intenzitású orgazmus elérése előtt. A potenciamarket.hu-n a termékek széles skálájából lehet választani, és a könnyebb alkalmazhatóság érdekében többféle változatban, krém, gél és spray formájában is elérhetők. Kizárólag természetes gyógynövények kivonatát tartalmazzák, ezért alkalmazásuk biztonságos, és nincs mellékhatásuk. Ráadásul olyan termékek is megtalálhatók nálunk, amelyek mindkét fél orgazmusát elősegítik. Ezek a készítmények minden olyan nőnek (és férfinek) segítséget nyújthatnak, akik nem vagy csak nehezen jutnak el a csúcsra. Használatuk hozzájárul az örömteli, kiegyensúlyozott szexuális élethez, és bátorítást ad a további kísérletezéshez, aminek révén a nők a szex teljesen új dimenzióit fedezhetik fel partnerükkel.