Minden amit tudni érdemes a potencia problémáról

Tesztoszteron Kisokos - Hiányának Okai, Szerepe A Szervezetben

Kellner Tamás
2023.02.23 22:25

A tesztoszteron egy hormon férfiakban és nőkben egyaránt. Képes szabályozni a nemi vágyat, a spermatermelést, elősegíteni az izomtömeg növekedését és növelni az energiaszintet. Még az emberi viselkedést is befolyásolhatja, mint például az agresszió és a versenyképesség.

Tesztoszteron Kisokos

Az öregedéssel a test tesztoszteronszintje fokozatosan csökken. Ez különféle változásokhoz vezethet, például csökken a nemi vágy. Noha az alacsonyabb tesztoszteron szint aggodalomra adhat okot, ez az öregedés természetes része.

TESZTOSZTERON ÉS PROSZTATA

A tesztoszteron a prosztata működés egyik legfontosabb szabályzó hormonja. 10-20 éves kor között a tesztoszteron szint drámain emelkedik, ennek a hatására prosztata növekedésnek indul, majd 20 éves kor után beáll egy egyensúlyi állapot a prosztata működésében. 

TESZTOSZTERON ÉS AGY

A tesztoszteron javítja a memóriát, a szellemi teljesítő képességet, részben hatással van a libidóra.  A tesztoszteron szint csökkenése depresszív hangulatot okozhat.

TESZTOSZTERON HATÁSA AZ IZOMERŐRE ÉS ZSÍRSZÖVETRE

A tesztoszteron növeli az izmok fehérje termelését, növeli az izomerőt.  Idősebb férfiakban az izomtömeg korrelál a szérum tesztoszteron szinttel.  A tesztoszteron hiány következtében csökken az izomtömeg és izomerő. Tesztoszteron pótlás után csökken a hasi és összes zsírmennyiség idős férfiakban. 

TESZTOSZTERON ÉS CSONT

Alulműködés esetén csontritkulás alakulhat ki. Több tanulmány is megerősítette, hogy idősödő férfikanál alacsony tesztoszteron szint esetén magasabb volt a combnyaktörések aránya.

A TESZTOSZTERON ÉS VÉRKÉPZÉS

A tesztoszteron fokozza a vörösvérsejtek termelését, ennek következtében emeli a hemoglobin szintet.  Tesztoszteron szint hiány miatt 10-20%-kal is csökkenhet a hemoglobin szint.

TESZOSZTERON ÉS ANYAGCSERE

A tesztoszteron hiány elhízást, cukorbetegséget és magas vérnyomást okoz. Elhízott, cukorbeteg, alacsony tesztoszteron szintű férfiaknál alkalmazott tesztoszteron pótlás során javultak a vércukor értékek, csökkent a hasi körfogat, javultak a HDL és LDL szintek.

TESZTOSZTERON ÉS SZÍVÉRRENDSZER

A tesztoszteronnak hatása van az érelmeszesedésre, szívműködésre. A tesztoszteron relaxálja az ereket. Újabban felvetődött, hogy a tesztoszteron pótlás idősekben szívizom károsodást okoz, de ezt a tanulmányok átvizsgálása nem támasztotta alá.

TESZTOSZTERON HIÁNY DIAGNÓZISA

Tesztoszteron hiány tünetei: fáradság, izomtömeg csökkenés, energiaszint csökkenés, életerő csökkenés, csökkent libidó, csökkenő szexuális aktivitás, fokozódó izzadás, száraz bőr, vérszegénység, depresszív hangulat, ingerlékenység, motiváció csökkenése, hasi elhízás.

Milyen esetekben lehet magas a tesztoszteron szintje?

 • heredaganat
 • fokozott, illetve eltúlzott külső bevitel (pl. testépítők esetén)

MIT OKOZ A MAGAS TESZTOSZTERONSZINT?

Fokozott szőrnövekedést, testtömeg-növekedést, esetenként agresszivitást vagy ingerlékenységet, fokozott akné kialakuláshoz vezethet magas szintje. A magas tesztoszteronszint fokozott nemi vágy kialakulásához és fokozott szexuális aktivitáshoz is vezet.

MIKOR ALACSONY A TESZTOSZTERONSZINT?

 • életkor előrehaladtával természetesen is csökken
 • májbetegségekben
 • here műtéti eltávolítása vagy előzetes sugárkezelése után
 • fejlődési rendellenességek esetén

MIT OKOZ AZ ALACSONY TESZTOSZTERONSZINT?

A nemi vágy csökken, erektilis diszfunkció alakul ki, csökken a spermiumok száma, a vázizomzat, zsírszövet, szőrnövekedés üteme csökken, a csontritkulás mértéke fokozódik. Csökken az inzulinérzékenység is, növekszik viszont az érelmeszesedés – így a szívizominfarktus és stroke – kockázata is.

HOGYAN TÖRTÉNIK A TESZTOSZTERONSZINT MÉRÉSE?

A szervezet tesztoszteronszintje vérvétel útján határozható meg. Vénás vérből vett mintát dolgoz fel a laboratórium, mely nem igényel előkészületet, pl. éhgyomros vérvételre nincs szükség.

MIKOR TÖRTÉNIK LEGGYAKRABBAN VÉRVÉTEL TESZTOSZTERONSZINT MEGHATÁROZÁSÁRA?

Férfiaknál:

Nőknél:

 • elsősorban meddőség, illetve
 • erőteljes férfias jegyek (pl. fokozott szőrnövekedés) megjelenése esetén.

ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT

A tesztoszteron szintet a vér hormonszint vizsgálatával állapítják meg. Mivel a tesztoszteron szint általában reggel magasabb, ezt a vérvizsgálatot a fiatal férfiaknál 10 óra előtt kell elvégezni, a 45 év felettiek esetében pedig 14 óráig, hogy pontos eredményeket kapjanak.

Az alacsony tesztoszteron szint egyes esetekben betegségek miatt mutatkozik, pl. amelyek a heréket és a petefészket károsítják, amelyek ugye a hormon előállítását csökkentik.

Ahogy idősödünk, a tesztoszteron szintek tovább csökkennek.

ALACSONY TESZTOSZTERON SZINT JELEI

Számos tünet jelezheti, ha a tesztoszteron termelésünk durván a normál szint alá csökken. Ha a következő jeleket észleljük, gyanakodhatunk alacsony tesztoszteron szintre.

 1. Alacsony nemi vágy

A tesztoszteron kulcsszerepet játszik a férfiak libidójában (nemi vágy). Egyes férfiakban az életkoruk előrehaladtával csökkenhet a nemi vágy, de az alacsony tesztoszteron szinttel ez hatványozottan jelentkezik.

 1. Erekciós nehézségek

Míg a tesztoszteron serkenti az ember nemi vágyát, ugyanakkor elősegíti az erekció elérését és fenntartását. A tesztoszteron önmagában nem okoz erekciót, de serkenti az agy receptorjait nitrogén-oxid előállításához.

A nitrogén oxid egy olyan molekula, amely elősegíti az erekcióhoz szükséges kémiai reakciók sorozatát. Ha a tesztoszteronszint túl alacsony, a férfiaknak nehézségeket okozhat a szexuális együttlét előtti erekció elérése, vagy spontán erekciója (például alvás közben).

Azonban fontos megérteni, hogy a tesztoszteron csak egy a sok tényező közül, melyek elősegítik a megfelelő erekciót.

 1. Alacsony spermamennyiség

A tesztoszteron szerepet játszik a sperma előállításában. Az alacsony Teszt. szintű férfiak gyakran észlelik a sperma mennyiségének csökkenését a magömlés során.

 1. Hajhullás

A tesztoszteron számos testműködésben szerepet játszik, beleértve a hajtermelést is. A kopaszodás sok ember számára az öregedés természetes része. Természetesen az örökölt hajlam is közrejátszik a kopaszodásban, azonban az alacsony tesztoszteronnal küzdő férfiaknak a testi és arcszőrzetük is csökkenhet.

 1. Fáradtság

Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak erőteljes fáradtságról és csökkent energia szintről számoltak be. Szóval, ha úgy érzed, hogy mindig fáradt vagy, annak ellenére, hogy eleget alszol és kevés a motivációd az edzésekhez, lehet, hogy alacsony a T szinted.

 1. Izomtömeg elvesztése

Mivel a tesztoszteron szerepet játszik az izomépítésben, az alacsony T szintű férfiak az izomtömeg csökkenését vehetik észre. Tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteron befolyásolja az izomtömeget, de nem feltétlenül az erő vagy annak működését.

 1. Megnövekedett testzsír

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiaknál a testzsír növekedése is tapasztalható. Sokszor a megnagyobbodott mellszövet is kialakul, ami feltételezhetően a férfiakban a tesztoszteron és az ösztrogén hormonok közötti egyensúlyhiány következtében jelentkezik.

 1. Csökkent csonttömeg

Az osteoporosis vagy a csonttömeg elvékonyodása olyan betegség, amely gyakran jelentkezik nőknél. Az alacsony T szintű férfiak azonban csontvesztést is tapasztalhatnak. A tesztoszteron elősegíti a csontok előállítását és megerősítését. Tehát az alacsony T szintű férfiak, különösen az idősebb férfiak alacsonyabb csontmennyiséggel rendelkeznek, és hajlamosabbak a csonttörésekre.

 1. Hangulatváltozások

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak hangulatváltozásokat tapasztalhatnak. Mivel a tesztoszteron a test számos fizikai folyamatát befolyásolja, ez befolyásolhatja a hangulatot és a mentális képességeket is. Kutatások arra utalnak, hogy az alacsony T szintű férfiak nagyobb valószínűséggel depresszióval, ingerlékenységgel vagy fókusz hiányával néznek szembe.

 1. Memória

Mind a tesztoszteron szint, mind a kognitív funkciók – különösen a memória – csökken az életkorral. Ennek eredményeként az orvosok elméletük szerint az alacsonyabb tesztoszteron szint hozzájárulhat a memória változások kialakulásához.

Az American Medical Association folyóiratának kutatása, és néhány kisebb kutatás arra jutott, hogy a tesztoszteron kiegészítést az alacsony T szintű férfiaknál jobb memóriát eredményezett. Azonban fenntartással kell kezelni ezt a tanulmányt is, mivel a tanulmány szerzői nem figyeltek meg memória javulását a további 493 vizsgálatban részt vett alacsony tesztoszteronszintű férfinál, akik tesztoszteront vagy placebot szedtek.

 1. Kis méretű herék

A test alacsony tesztoszteronszintje hozzájárulhat az átlagnál kisebb méretű herékhez. Mivel a testnek tesztoszteronra van szüksége a pénisz és a herék kifejlesztéséhez, az alacsony szint hozzájárulhat aránytalanul kisebb péniszhez vagy herékhez, mint egy normál tesztoszteron szinttel rendelkező emberhez képest.

Az alacsony tesztoszteronszint mellett a normálnál kisebb heréknek vannak más okai is, tehát ez nem mindig csak az alacsony tesztoszteron tünete.

 1. Vérszegénység

Az orvosok összekapcsolták az alacsony tesztoszteronszintet a fokozott vérszegénység kockázatával, mondja Az American Medical Association folyóirat.

Amikor a kutatók tesztoszteron gélt adtak anémiás férfiaknak, akiknek szintén alacsony volt a tesztoszteron szintjük, javult a vérszámuk, a placebo gélt használó férfiakhoz képest. A vérszegénység néhány tünete lehet a koncentrációs probléma, szédülés, lábgörcsök, alvási problémák és rendellenesen gyors pulzus.

HOGYAN LEHET NÖVELNI AZ ALACSONY TESZTOSZTERON SZINTET?

Három fő módszer létezik, amelyekkel természetesen növelhető a tesztoszteron szint:

 • Életmód megváltoztatása
 • Az étrend megváltoztatása
 • Táplálék Kiegészítők használata

1.     ÉLETMÓD MEGVÁLTOZTATÁSA

A tesztoszteron szintet befolyásolhatja néhány alapvető életmódbeli döntés. Az alvásminőség javítása nagyban segíthet.

Az alvás óriási hatással van a tesztoszteron szintjére. A T szintje 40% -kal csökkenhet, ha rosszul és keveset alszunk. Az alvás javítása érdekében próbáld ki a következő tippeket:

 • aludj hűvösebb szobában
 • lefekvés előtt 2-3 órával már ne igyál sok folyadékot.
 • próbálj még egyszer elmenni wc-re lefekvés előtt
 • aludj kényelmes alsóban
 • használj alvást segítő kiegészítőket

A szex szintén befolyásolja a tesztoszteron szintet, szóval érdemes heti legalább egyszer csinálni.

2.     VÁLTOZTATÁSOK AZ ÉTRENDBEN

Az étrend szintén nagy hatással van a tesztoszteron szintjére. Egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szükség a tesztszint maximalizálása érdekében.

Korlátozzuk az alkohol fogyasztást. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással van a teljes tesztoszteronra, de csak az alkoholfogyasztás valójában növeli a tesztoszteron / kortizol arányát, valószínűleg az alkohol által adott hamis bizalomérzet miatt, valamint annak képességével, hogy (ideiglenesen) elfojtja a stresszt.

Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, segíthet fenntartani az egészséges szintet, és elősegítheted a zsírégetést, amely szintén társul a tesztoszteronhoz.

A szénhidrátbevitel szintén szerepet játszik, ahogy a szénhidrátokkal végzett kutatások is rámutattak, segíthetnek a tesztoszteron szint optimalizálásában az edzéseid során.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a megfelelő egészséges zsírok szintén jótékony hatással vannak a tesztoszteronra és az egészségre.

Amit meg kell értenünk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányú szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal segíti a tesztoszteronszinted maximalizálását.

3.     TESZTOSZTERON SZINT FOKOZÁSA TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐKKEL

Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek és a megfelelő alvásnak elsőnek kell lennie, mielőtt tovább mennénk a kiegészítők alkalmazására. Azonban a különféle kiegészítők szedésével tovább növelhető a tesztoszteronszint.