Minden amit tudni érdemes a potencia problémáról

Tesztoszteron növelés hatékonyan – mik a legjobb tesztoszteron növelők?

Kellner Tamás
2023.03.24 12:23

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon a férfiak szervezetében, és számos fontos szerepet játszik a test és az agy működésében. A megfelelő tesztoszteronszint biztosítja a megfelelő izomtömeget, csökkenti a testzsír arányát, javítja a szexuális teljesítményt, segíti a hangulatot és javítja az energiaszintet.

Sajnos azonban a tesztoszteron szintje a korral és az életmód változásaival folyamatosan csökkenhet. Ez a csökkenés negatívan befolyásolhatja az egészséget és a fizikai teljesítményt, így azok a férfiak, akik szeretnék növelni a tesztoszteron szintjüket, számos lehetőséggel rendelkeznek.

Az életmóddal összefüggő változások

Az első lépés az életmóddal összefüggő változások végrehajtása. Számos egyszerű életmódbeli változás, amelyeket könnyen be lehet illeszteni a mindennapi rutinba, segíthet a tesztoszteron szint növelésében.

Mozgás

Rendszeres testmozgás a legjobb módja a tesztoszteron szint növelésének. Az erő- és kardioedzés, a súlyzós edzés és az intervallumos edzés mind hatékonyak lehetnek. A kemény edzés ösztönzi a testet a tesztoszteron termelésére, és az eredmények azonnal észrevehetők.

Alvás

Az alvás nagyon fontos a testnek és az agynak a regenerációhoz. Az elégtelen alvás csökkenti a tesztoszteron szintet és negatívan befolyásolhatja a hangulatot és az energiaszintet. Próbálj meg minden éjszaka legalább 7-8 órát aludni.

Diéta

A megfelelő táplálkozás fontos a tesztoszteron szint fenntartásához. Az egészséges táplálkozás segít az izomtömeg növelésében, a testzsír csökkentésében és a hormonszintek stabilizálásában. A magas fehérjetartalmú ételek, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek mind segítenek a tesztoszteron szint növelésében.

Kiegészítő készítmények

Kiegészítők

A tesztoszteron növelése érdekében számos kiegészítő és gyógyszer áll rendelkezésre. Azonban ezek használata előtt fontos tudni, hogy a szervezet természetes úton is képes növelni a tesztoszteron szintjét az életmód változtatásával.

Az életmódbeli változások mellett a tesztoszteron szint növelése érdekében a következő kiegészítők és gyógyszerek is hatékonyak lehetnek:

D-vitamin

A D-vitamin segít a testnek a kalcium felszívásában, de a tesztoszteron szint növelése szempontjából is fontos. A D-vitamin-hiány kapcsolatba hozható a tesztoszteron szint csökkenésével. A D-vitamin pótlása segíthet a tesztoszteron szint növelésében, különösen a téli hónapokban, amikor a napfény nem elégséges.

Cink

A cink fontos tápanyag a hormontermeléshez. A cink-hiány csökkentheti a tesztoszteron szintet, ezért a cink pótlása fontos lehet a szint növelése érdekében. A cinket a diétával vagy kiegészítők formájában lehet bevinni.

Maca gyökér

A maca gyökér egy dél-amerikai növény, amely híres a hormonszintek növelésének elősegítéséről. A maca gyökér számos tápanyagot tartalmaz, beleértve az aminosavakat és a fitokemikáliákat, amelyek elősegíthetik a hormonszintek növelését, beleértve a tesztoszteront.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

A Tribulus terrestris egy növény, amely híres a tesztoszteron szint növelésének elősegítéséről. A Tribulus terrestris számos szaponint tartalmaz, amelyek elősegíthetik a tesztoszteron szint növelését, növelhetik az izomtömeget, javíthatják a szexuális teljesítményt és csökkenthetik a fáradtságot.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegészítők és gyógyszerek hatékonysága és biztonsága változó lehet, és minden egyes esetben egyéni faktorokat kell figyelembe venni. Éppen ezért fontos orvosi konzultáció előtt konzultálni a tesztoszteron szint növelésének lehetőségeiről, és csak megbízható forrásokból vásárolni a készítményeket.

Emellett lényeges megjegyezni, hogy a tesztoszteron szintjének túlzott növelése súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például a vérlemezkék számának növekedését, a vérnyomás megemelkedése.

A tesztoszteron sok szempontból előnyös a testünk számára

Valószínűleg a tesztoszteront úgy ismered, mint a nemi hormont, amely felelős a „férfiasságért”. Valóban, ehhez is sok köze van.

Ennek a kulcsfontosságú hormonnak a megfelelő szintje szintén szükséges a szexuális vágy serkentéséhez, a libidó fokozásához, az izgalom fokozásához és a szexuális elégedettség biztosításához mind a férfiak, mind a nők számára.

Fontos azonban tudatosítanunk a következőket is:

 • Egészséges fájdalomreakció
 • A vörösvértestek megfelelő szintje
 • Rendszeres alvási minták
 • Optimális csontsűrűség
 • Izomtömeg
 • Magas energiaszint
 • A férfiak és a nők öregedésével a tesztoszteron szintjük természetesen csökken, de ez a szokásos manapság elterjedt életmód révén a normálnál hamarabb felgyorsulhat:
 • Krónikus stressz
 • Elégtelen táplálkozás
 • Kiegyensúlyozatlan mikroflóra
 • Alacsony D-vitamin szint
 • Hízás
 • Nem megfelelő mennyiségű testmozgás
 • Vényköteles gyógyszerek (különösen sztatinok)

Mindezek a kockázati tényezők lebontják a normális immunválaszt, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezetnek, terhelik a testet és csökkentik az anyagcserét.

Ez az alacsony tesztoszteron szint receptje, és ezért szenvednek manapság ettől olyan sokan. Egyes vélemények szerint a 45 év feletti férfiak 40%-át érinti.

Ashwagandha a stressz kezelésére

A tesztoszteron egyik legnagyobb gyilkosa a stressz – mind mentális, mind fizikai. Az Ashwagandha egy adaptogén, az összetevők egy csoportja, amely segít a testének megbirkózni a stresszel, és bebizonyosodott, hogy pozitív hatása van a stressz markerekre, például a fáradtságra és a kortizol szintjére.

Számos kutatás bizonyítja az Ashwagandha gyógynövény hatékonyságát e téren.

Az egyik kutatás megvizsgálta ennek a gyógynövénynek a terméketlen férfiakra gyakorolt hatását, és a tesztoszteron szint 17% -os növekedését és a sperma szám 167% -os növekedését találta.

Egészséges férfiakban az ashwagandha a tesztoszteron szintet 15% -kal emelte meg. Egy másik tanulmány szerint a kortizolt kb. 25% -kal csökkentette, ami szintén elősegítheti a tesztoszteront.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

A Tribulus (Tribulus terrestris) egy gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a növényi gyógyászatban.

A jelenlegi kutatás nagy része állatkísérletekből áll, amelyek javított nemi vágy és fokozott tesztoszteronszintet mutatnak.

Az erekciós rendellenességgel küzdő férfiak egyik 90 napos tanulmánya azt mutatta, hogy a tribulus szedése javította a szexuális egészséget és 16% -kal növelte a tesztoszteron szintet.

Gyömbérkivonat

A gyömbérkivonat szintén növeli a szintet. Ez egy rendkívül hasznos gyógynövény, amely számos egyéb egészségügyi előnyt is nyújt. Számos egészségügyi előnye van, többek között egy rendkívül erős gyulladás csökkentő.

A kevés emberi vizsgálat egyikében 75 terméketlen férfi kapott napi gyömbér kiegészítőt. Három hónap elteltével 17% -kal növekedtek a tesztoszteronszint, és a luteinizáló hormon szintje majdnem megduplázódott.

A sperma egészségének mérésekor a kutatók számos javulást találtak, többek között a spermaszám 16% -os növekedését.

Noha a gyömbérrel és a tesztoszteronnal kapcsolatos kutatások még a korai fázisban vannak, a gyömbér fogyasztása nagyon biztonságos, és számos egyéb egészségügyi előnyt jelent.

Malayziai Ginzeng

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koreai vörös ginzen képes fokozni a szexuális izgalmat és kezelni a férfiaknál jelentkező merevedési zavarokat, számontartják a tesztoszteron fokozók között.

Ez egy őshonos délkelet-ázsiai növény, amelynek tulajdonságai a következők:

 • maláriaellenes
 • antidiabetikus
 • antimikrobiális
 • lázcsökkentő
 • Növényi gyógyszerként a malajziai ginzeng:
 • növeli a libidót
 • fokozza a sportteljesítményt
 • fokozza a fogyást
 • serkentik az androgén hormonok, például a tesztoszteron termelését
 • enyhíti a szülés utáni depressziót, a magas vérnyomást és a fáradtságot

Egy tanulmány szerint ez a gyógynövény segíthet a testnek a tesztoszteronnal kapcsolatos egyéb problémák leküzdésében, beleértve az oszteoporózist is.

Azonban további kutatások szükségesek, amik megerősíthetik, hogy a malajziai ginzeng képes-e növelni a tesztoszteront, vagy közvetlenül befolyásolja-e a férfiak csontjait.

A malajziai ginzeng humán klinikai vizsgálata még korlátozott. Még nincs szabvány a pontos adagolásraaz emberek számára. Egy tanulmány szerint az emberek 600 milligrammot fogyasztottak ebből a kivonatból, és nem láttak negatív hatást a vérprofilokra és a szervek működésére.

Görögszéna (Fenugreek)

A másik ismert tesztoszteronszint-fokozó gyógynövény a görögszéna.

Ezt a kutatások szerint azáltal éri el, hogy gátolja a tesztoszteron ösztrogénné alakításában szerepet játszó enzimek működését.

Az egyik legátfogóbb vizsgálatban két 15 fős egyetemista férfiből álló csoportot teszteltek 8 héten keresztül. Mind a 30 férfi heti 4 alkalommal állóképesség tréningen vett részt, de csak az egyik csoport tagjai kaptak naponta 500 mg görögszénát.

A görögszéna csoportnak mind a szabad, mind a teljes tesztoszteronszintje megnőtt, míg azoknak, akik csak súlyt emeltek, a tesztoszteronszintjük enyhén csökkent. A görögszéna csoport ezen kívül több zsírt égetett el, és nagyobb mértékben nőtt az izomtömegük.

Egy másik vizsgálatban azt nézték meg, hogyan befolyásolja a görögszéna a nemi aktivitást, illetve az életminőséget. Ebben a vizsgálatban 60 egészséges 25 és 52 év közötti férfinak hat héten keresztül napi 600 mg görögszénát, illetve annak megfelelő placebót adtak.

A görögszéna csoport tagjai a hat hét elteltével erősebbnek érezték magukat, továbbá

 • a csoport 81%-ának nőtt a libidója
 • a csoport 66%-ának nőtt a nemi teljesítménye
 • a csoport 81%-a energikusabbnak érezte magát
 • a csoport 55%-ának jobb lett a közérzete.

Összefoglalva: napi 500 mg görögszéna hatékonyan növeli a tesztoszteronszintet és a nemi teljesítményt mind egészséges, mind csökkent potenciájú férfiak esetében.