Minden amit tudni érdemes a potencia problémáról

Merevedési Zavarok Okai, Kezelése

Kellner Tamás
2023.02.14 20:32

Merevedési zavarnak (erektilis diszfunkciónak, potencia zavarnak) definiáljuk azt az állapotot, amikor a férfi tartósan, huzamosabb időszakon át képtelen a szexuális aktushoz szükséges merevedés elérésére, illetve annak megtartására.

Merevedési Zavarok

Ha a merevedési zavar nem csak hátráltatja, hanem lehetetlenné teszi a szexuális aktus megvalósulását, impotenciáról beszélünk.

TÜNET VAGY BETEGSÉG?

Kevés olyan dolog tudja csökkenteni egy férfi önbecsülését, mint a szexuális teljesítőképességének a romlása, vagy annak teljes hiánya. Ennek a képességnek az elvesztése jelentősen meghatározza a férfi életminőségét mind pszichés, mind fizikai értelemben. Érdemes figyelembe venni, hogy a potencia zavar komoly intőjel lehet, ugyanis hátterében gyakran húzódhatnak meg komolyabb szervi megbetegedések.

Sokszor egy egyszerű szűrővizsgálat fényt deríthet a társbetegségre, amely a potencia zavarokat okozhatja, így mindenképpen javasolt felkeresni a szakorvost, elkerülve ezzel a későbbi szövődmények kialakulását.

MILYEN BETEGSÉGEK ELŐJELE LEHET A MEREVEDÉSI ZAVAR?

A potencia zavarok eredete 80%-ban organikus eredetű, míg 20%-ban pszichés problémákra vezethető vissza, így a fizikális orvosi kivizsgálások mellett érdemes a problémát lelki-érzelmi oldalról is megvizsgálni.

A merevedési zavarok pszichés rizikófaktorai lehetnek még a stressz, félelmek, szorongás, teljesítménykényszer, depresszió, párkapcsolati problémák.

Az életmóddal járó rizikófaktorok pedig a következők:

 • túlzott alkoholfogyasztás
 • mozgásszegény életmód
 • túlsúly
 • elhízás
 • dohányzás

 Az alábbi betegségek a szervezet teljes érrendszerét érintik. Az erek beszűkülése, elzáródása és károsodása következtében pedig testünk minden szerve kisebb nagyobb mértékben, de károsodik.

A merevedési zavarhoz vezető leggyakoribb okok:

 • magas vérnyomás
 • zsíranyagcsere zavarok
 • cukorbetegség

A hímvesszőben elhelyezkedő, a merevedésért felelős erek átmerője kisebb, mint a szív izomzatot ellátó artériáké. Ezért az érelmeszesedés korai stádiumában a hímvessző erei már akkor beszűkülhetnek, amikor a szív vérellátása még megfelelő. Így érthető, hogy a merevedési zavar akár 1-2 évvel megelőzheti a később kialakuló kardiovaszkuláris betegségeket.

A cukorbetegség ugyanígy figyelmeztető jelzés kell, hogy legyen, ami az idegrendszert is károsítva tovább rontja a merevedési zavart. Nem ritka, hogy a potencia zavarral érkező férfiakról a kivizsgálás során kiderül, hogy diabéteszük van. Ez esetben számolni kell más szövődmények kialakulásának az esélyével, mint például a látászavar vagy a vesekárosodás.

Nem kell túlsúlyosnak lenni ahhoz, hogy a zsíranyagcsere zavarok problémát jelentsenek, a vérben a triglicerid és a koleszterinszint még megemelkedhet, ami szintén károsítja a hímvesszőben a merevedésért felelős artériák állapotát. A normál testalkatú vagy soványabb testalkatú férfiaknál éppúgy előfordulhat zsíranyagcsere zavar, így az erre irányuló szűrővizsgálatok is kiemelt fontossággal bírnak.

HOGYAN KEZELHETŐ A MEREVEDÉSI ZAVAR?

A merevedési zavar megelőzése és kezelése során ugyanúgy kell eljárnunk, mint ahogyan a szív- és érrendszeri vagy anyagcserezavarok megelőzése érdekében tennénk. Fel kell ismerni a rizikófaktorokat, az egészséges életmódváltás és szükséges esetben a gyógyszeres kezelés lehetőségeit is figyelembe kell venni.

A szükséges vizsgálatok elrendelésében az urológus/andrológus szakorvosok lehetne segítségünkre.

AZ IMPOTENCIA DIAGNOSZTIKÁJA

Az urológus beszélgetés során képet kaphat a problémáról, az esetleg pszichés okokról. A szervi okok kizárását, vagy netán igazolását fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat segíti elő. Kérdéses esetekben speciális vizsgálóeljárások járulnak hozzá pl. az éjszakai spontán erekció észleléséhez, az erek, idegek károsodásának megállapításához.

Mivel az impotencia gyakran érkárosodásokra vezethető vissza, belgyógyászati, vagy akár kardiológiai vizsgálat is szükséges lehet az egy időben fennálló magas vérnyomás betegség, érszűkület, koszorúérbetegség, netán cukorbetegség igazolásához, kezeléséhez.

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy ha ezzel a problémával áll szemben, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia a háttérben álló ok kiderítése és szükség esetén kezelése érdekében, hiszen a panaszt súlyos és feltétlenül kezelendő betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek stb.) is okozhatják.

A merevedési zavarokra jelenleg számos kezelési mód áll rendelkezésére. Ezek között találhatók gyógyszerek, egyszerű mechanikus készülékek, műtét, illetve pszichés tanácsadás.

Az állapot hátterében álló ok és az állapot súlyossága fontos tényező annak meghatározására, hogy melyik kezelés, illetve mely kezelések kombinációja a legjobb. Ön és orvosa azt is mérlegelje, hogy mennyi pénzt hajlandó elkölteni erre, továbbá azt is, hogy mik az Ön és partnerének személyes igényei.

MEGELŐZÉS

Bár a legtöbb férfi életében időnként kialakul merevedési zavar, az alábbi tanácsok megfontolásával ennek a valószínűsége csökkenthető:

 1. Csökkentse alkohol fogyasztását, ha az több, mint 0,5 l sör, 2 dl bor vagy 0,5 dl rövidital (illetve ezekkel a mennyiségekkel azonos alkoholtartalmú egyéb ital).
 2. Egyáltalán ne szedjen nem orvos által rendelt tudatmódosító szert, pl. nyugtatót, altatót!
 3. Ha van, szabaduljon meg testsúlyfeleslegétől!
 4. Hagyja abba a dohányzást!
 5. Rendszeresen sportoljon!
 6. Csökkentse a stresszt, aludjon eleget!
 7. Birkózzon meg a szorongással és a depresszióval!
 8. Rendszeresen keresse fel orvosát ellenőrző- és szűrővizsgálatok végett!

SZÁJON ÁT SZEDHETŐ GYÓGYSZEREK

Ez lehetővé teszi, hogy a péniszbe nagyobb mennyiségű vér áramoljon be, de nem automatikusan, hanem megfelelő fizikai és pszichés stimuláció esetén.

Számos férfi észlel javulást ezen gyógyszerek alkalmazásával attól függetlenül, hogy mi a háttérben álló ok.

MIK A SZEXUÁLPSZICHOLÓGUS TAPASZTALATAI: MIRE VEZETHETŐ VISSZA A MEREVEDÉSI PROBLÉMÁK NAGY RÉSZE?

Urológiára inkább idősebb emberek járnak, középkorúak, 40–50 évesek, ahol már gyakoribbak a korral járó szomatikus gondok, az érrendszeri, szervi problémák. A fiataloknál inkább a pszichés háttér a jellemző, és nem szabad azt hinni, hogy ezt egyszerűbb kezelni, mert nem az, sőt. Persze, hozzá kell tenni: a fiataloknál is előfordulhatnak szervi gondok – például egy baleset következtében megsérülnek az idegpályák, netán a nem kezelt cukorbetegség –, de a huszon- és harmincévesek körében egyértelműen a mentális okok vannak túlsúlyban.

Gyakran ezt egyébként maguk a betegek sem hiszik el, meg vannak győződve róla, hogy valamiféle szervi ok áll a merevedési problémájuk hátterében. Sok urológus hajlamos automatikusan gyógyszert felírni ezekre az esetekre is, ami csak a betegségtudatot erősíti, de szerencsére ma már egyre inkább hozzáteszik az orvosok: a páciens azért kapja a gyógyszert, hogy kicsit visszatérjen az önbizalma, és utána már nem lesz rá szüksége.

MIK EZEK AZ EMLÍTETT MENTÁLIS OKOK? MI TERHELI MEG ANNYIRA A FÉRFIT, HOGY NEM KÉPES MIATTA TELJESÍTENI AZ ÁGYBAN?

A közvetlen kiváltó ok mindenképpen a szorongás. Ebben az esetben ennek is egy speciális válfajáról beszélünk, ami tipikusan a szexuális teljesítmény körül összpontosul. A fiatalok, tapasztalatlanok esetében ezt kifejezetten teljesítményszorongásnak szoktuk nevezni. Félnek, hogy csődöt mondanak, félnek a tapasztalatlanságuktól, önbizalomhiányban szenvednek, és éppen emiatt, amikor oda kerülnek, hogy teljesíteni kellene, nem sikerül nekik.

Sokan eleve szorongós típusúak: félnek a megmérettetésektől, a vizsgáktól, a kapcsolatoktól. Szép számmal léteznek olyan férfiak, akik eleve megelőlegezik maguknak, hogy nekik úgysem fog menni a dolog, és ez a jóslat aztán szépen be is teljesíti önmagát. Ez persze csak tovább erősíti a problémát, hiszen ezután még jobban félnek majd a kudarctól. Könnyen áthidalhatja a helyzetet, ha a partner segítőkészebb, ügyesebb – már nem technikai értelemben –, ráérez a gondokra, és átsegíti ezeken a férfit.

Gyakran azonban a nők is csak ráerősítenek a problémára, hiszen a merevedési zavar őket is rosszul érinti: úgy érzik, nem kívánatosak, nem tudják izgalomba hozni partnerüket. Ha alkalmi vagy alakuló kapcsolatról van szó, az könnyen tönkre is mehet egy ilyen problémán. Egy mélyebb, érzelmeken alapuló viszony esetében a gond egyszerűbben áthidalható egy kis odafigyeléssel.

VAN EGYÁLTALÁN OLYAN FÉRFI, AKI ÉLETE SORÁN SOSEM SZEMBESÜL EREKCIÓS PROBLÉMÁKKAL?

Feltehetően nincsen, vagy ha igen, általában csak a nagyon fiatalok körében, akik még keveset éltek, és nincs annyi szexuális tapasztalatuk. Sokkal többen kerülnek ilyen helyzetbe, mint azt gondolnánk, sőt, vannak, akik nem is feltételezik, hogy mások is küzdenek merevedési gondokkal. Nagyon fontos, hogy a férfiak sem gépek. Léteznek olyan elvárások, amik szerint egy férfinek mindig, minden helyzetben, mindenkivel kellene, hogy menjen a szex, de ezek nem reálisak. Mindenkivel előfordulhat, hogy éppen kimerült, feszült, netán beteg, és nem képes az együttlétre.

Ugyanígy az is teljesen természetes, hogy jelentősebb alkoholfogyasztást követően sem funkcionál megfelelően a hímvessző. Ezekben az esetekben nem is beszélünk merevedési zavarról, hiszen ilyenkor maga a férfi sem kívánja a dolgot, a test pedig normálisan működik. Olyan eset is létezik, hogy egy férfi rémülten meséli, hogy nem ment neki, aztán a beszélgetés során kiderült, hogy a partner hölgy nem volt kifejezetten higiénikus, és nem is kívánta. Hát akkor meg mi a baj? Merevedési zavarról csak akkor beszélünk, ha a férfi akarja a szexet, de nem képes rá.

AKÁR MEGELŐZNI SZERETNÉNK A GONDOKAT, AKÁR AZ ÁLLAPOTUNKON JAVÍTANÁNK, TEHETÜNK VALAMIT, A GYÓGYSZERSZEDÉS HELYETT?

 • Sétáltassuk meg a kutyát!

A rendszeres testmozgásnak nagyon sok pozitív hatása van az egészségünkre, a merevedési zavarokkal összefüggő tünetek enyhítése csak egy ezek közül. Több kutatás is bizonyította, hogy már napi 30 percnyi közepesen megterhelő testmozgás, mint amilyen a séta vagy a kocogás, legalább 41 százalékkal javíthatja a szexuális problémákkal küzdő férfiak állapotát!

 • Együnk tojást!

Az egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, sovány húsokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend csökkentheti a merevedési zavarok kialakulásának rizikóját. Különösen hasznosak lehetnek a D-vitaminban gazdag ételek, mint amilyen a tojás, a halak vagy a gomba. Egy 2016-os tanulmány szerint ugyanis a D-vitamin hiánya növeli a merevedési zavarok kockázatát.

 • Figyeljünk a súlyunkra!

A túlsúly, különösen a hasnál felgyűlő felesleg a keringési rendszert érintő betegségek és a diabétesz rizikóját egyaránt növeli. Ezek a problémák pedig nagyon gyakran állnak az erektilis diszfunkció hátterében!

 • Használjunk fogselymet!

Meglepő, de a fogak egészsége közvetlen hatással lehet a merevedésre! Egy néhány éve publikált tanulmány szerzői összefüggést találtak a szexuális problémák rizikója és az ínybetegségek között. Az ínybetegségek, például a gingivitis bizonyítottan növeli a krónikus gyulladás esélyét a szervezetünkben, ez a vérereket is károsíthatja, akár a péniszben is. Elő tehát a fogselyemmel, fogkefével, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekről se feledkezzünk el!