Blog

A szex nem megy nyugdíjba

Kellner Tamás
2023.04.27 13:33

Bácsi bemegy a bordélyházba, és azt mondja a Madámnak: Nőt akarok.
Madám: Bácsi, túl van már maga azon.
Bácsi: Ja, akkor fizetnék.


Szól a vicc az idősek szexuális élete és a demencia kapcsolatáról, pedig az, hogy valaki idős, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne szexuális élete.

Sok ember úgy gondolja, hogy az aktív és teljes szexuális élet a fiatal és a középkorú generációk
kiváltsága. Ha pedig elérünk egy bizonyos életkort, (talán 60 körül) attól fogva, mintha elvágták volna.
Tény és való, hogy testünk -akár férfi, akár nő - sok különböző változáson megy keresztül.
Előfordulhat, hogy 60 év felett már szükség van bizonyos dolgokra, hogy a szex kifogástalan legyen, de ahhoz, hogy az ember a magas életminőséget egészségügyi szempontból is fenntartsa, érdemes már fiatalabb korban odafigyelni magunkra, például az étrendre, testmozgásra és a stressz csökkentésére. Az egészségügy és a táplálkozástudomány fejlődésének köszönhetően az emberek tovább élnek, mint régen, és azok a problémák, amelyek korábban korlátozták az idősebbek szexuális tevékenységét, manapság már sokféleképpen orvosolhatók.

A szex gyakorisága az idősebbeknél
Az életkor előrehaladtával az emberek egyre ritkábban szexelnek. Ez tény, és az okok között lehetnek többek között az életkorral összefüggő hormonális változások, a régóta fennálló betegségek vagy a megváltozott prioritások.
Egy nemrég készült tanulmány érdekes eredményre jutott, ugyanis kimutatta, hogy a nők 60 éves
koruk után kevesebbet szexelnek, egész egyszerűen azért, mert sok férfi 60-65 éves kora között hal meg, vagy ekkor jönnek elő náluk ez első komoly egészségügyi problémák, amelyek értelemszerűen visszavetik a nők statisztikáját. Azoknál a 60 év feletti férfiaknál azonban, akik élnek és virulnak, több szexet regisztráltak, mint korábban. Ennek két oka lehet. Az első, hogy az ő hormonháztartásuk még nem hanyatlik olyan mértékben, mint sorstársaiké, a másik, hogy mivel megcsappan a „konkurencia”, egyre kevesebb férfira jut egyre több nő, mivel a nők statisztikailag tovább élnek. Ez sem tart persze örökké, mert 72. életévük után már a férfiak szexuális élete is erős csökkenést mutat. Ugyanez a tanulmány kitért arra is, hogy a nők átlagosan havi 4,68-szor szexelnek 40 és 59 év között, ami 60 és 72 év között havi 1,74 alakalomra esett vissza. A férfiak 40 és 59 év között átlagosan havi 6,18-szor szeretkeznek, ami 60 és 72 év között pedig havi 3,13-ra csökkent.

Egy szintén nem régi felmérés szerint a 65 és 80 év közötti nők és férfiak 40 százaléka szexuálisan
aktív, és 73%-uk elégedett a szexuális életével. A házastárssal vagy állandó partnerrel rendelkezők
54%-a mondta azt, hogy szexuálisan aktív.

Kopunk
Legyünk őszinték. Az életkorból adódóan vannak kihívások és problémák, amelyek hatással lehetnek a szexre, amikor idősebbek leszünk. Testünk az életkor előrehaladtával változik, és ez tény. A nők keresztülmennek a menopauzán, ami megváltoztatja a hormonszintet a szervezetben, és náluk jellemzően fellép a hüvelyszárazság problémája. A férfiaknál is tapasztalható hormonszint-csökkenés, ami pedig az erekció elérésében és fenntartásában okozhat nehézségeket.
Ezek a problémák azonban nem azt jelentik, hogy véget érne a szexuális élet, hiszen a gondokon lehet segíteni. A legtöbb esetben a megoldások olyan végtelenül egyszerű dolgokat jelentenek, mint például a vízbázisú síkosítók használata, amelyeknek használatával a nőknél nem jelentkezik fájdalom a hüvelyszárazság miatt. Az erekciós zavarok megszüntetésére pedig a természetes alapanyagokból készült potencianövelő készítmények a legalkalmasabbak. Persze ennél sokkal több megoldás létezik arra, hogy a szexuális élet problémamentes legyen, a fentiek csupán kiragadott példák.


Van visszaút
Gyakorlatilag a legtöbb problémára létezik már segítség, a lényeg csak az, hogy mindenki megtalálja a saját számára legmegfelelőbb megoldást.
A merevedési zavarokon akár orvosi, vényköteles kék pirulákkal is lehet segíteni, vállalva a nem kevés mellékhatást, de szexuális segédeszközöket is igénybe lehet venni pénisz-vákuumszivattyúk vagy erekciós gyűrűk formájában, hogy megszűnjön az erektilis diszfunkció. További hatékony megoldást jelent a természetes összetevőkből álló potencianövelők szedése, akár eseti, akár kúraszerűen alkalmazva őket.
A hüvelyszárazság miatt a szex közben fellépő esetleges fájdalom vagy égő érzés esetében is többféle lehetőségünk van. Használhatunk különféle ösztrogént tartalmazó termékeket, ellensúlyozandó a hormonszint csökkenését, de rengetegféle síkosító is rendelkezésre áll, amelyek nem változtatnak az ösztrogénszinten, de fájdalommentes szexhez segítik hozzá a gyengébb nem képviselőit.
Az alacsony libidó ellen is hatékonyan fel lehet lépni. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a
különféle tesztoszteronpótló terápiák, vagy a potencianövelők is, amelyek a nemi vágyat fokozzák.

A szenior szex előnyei
Azon a nyilvánvalón előnyön túl, hogy a szex nagyszerű érzés, sok valós egészségügyi előnye is van annak, ha hódolunk a szexnek idősebb korban. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres szex
összefüggésbe hozható a jobb alvással, az alacsonyabb vérnyomással, az erősebb immunrendszerrel és a stressz általános csökkenésével. Bizonyított továbbá, hogy alacsonyabbá teszi a rák, a szívkoszorúér-betegség és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szex megelőzné a fenti betegségeket, de az aktív szexuális életet élőknél csökken az előfordulási esélye. Ezek igencsak fontos egészségügyi tényezők, így gyakorlatilag a szexnek egészségmegőrző szerepe is van. A fentieken felül pedig rengeteg érzelmi és értelmi előnyt is jelent.
Az idősebb kori szex hozzásegít a szellemi frissesség (kognitív funkciók), a friss memória, az önkontroll, a boldogság, az érzelmi intimitás és a kötelékek megtartásához. Ha élünk a szex adta
előnyökkel, akkor vitálisabb emberként élhetünk idősebb korunkban is.
Természetesen lehetnek olyan helyzetek, amelyek már orvosi konzultációt vagy vizsgálatokat
igényelnek, ilyenkor mindenképpen az egészségügyi szakemberek ajánlásait követve tegyünk
lépéseket szexuális téren. Ilyen lehet egy komolyabb szívbetegség vagy a cukorbetegség is. Ezekhez valóban elengedhetetlen a szakértői konzultáció, de még ez sem jelenti azt, hogy búcsút kellene inteni a szexualitásnak, csak mindezt megfelelő támogatás mellett kell tenni. Érettebb korban már lehet, hogy nem fogunk kipróbálni minden extrém pózt, és már nem durvulunk az ágyban, lehet, hogy egy aktus már igényel némi előkészítést, de ettől még lehet élvezni a szexet. Ezeken kívül fontos még a párok közötti kommunikáció, hiszen ez is ugyanolyan fontos eszköz a párkapcsolatokban, mint maga a szex. És ha nem egy partnerrel bújunk ágyba, hanem váltogatjuk a partnereket, akkor gondoljunk a megfelelő védekezésre is. Igaz, hogy bizonyos koron túl a nők nem eshetnek teherbe, de a nemi úton terjedő fertőzést, betegséget bárki elkaphatja, életkortól függetlenül.

Egyszer minden véget ér?
Ha szexről van szó, az életkor valójában csak egy szám, és a nemi élet ugyanolyan élvezetes lehet
érettebbként is, mint a fiatalabb generációk esetében. Csak figyeljünk oda magunkra és – ha
szükséges – használjuk ki a különféle segítséget nyújtó lehetőségeket, hiszen nem csak a húszéveseké a világ.