Blog

Pornónézés hatása a kapcsolatokra

Kellner Tamás
2023.05.17 17:19

Mióta létezik mozgókép, lényegében azóta léteznek erotikus felvételek is. Természetesen réges-régen a szexualitásról mozgóképet készíteni nem volt erkölcsös dolog, sőt, bizonyos kultúrákban, országokban büntetést is vont maga után.

 Magyarországon a szexvideók a rendszerváltáskor kezdtek beszivárogni a nagyközönséghez. Voltak szexmozik, videókabinok a szexshopokban, valamint az ismerőstől átmásolt VHS-kazetták. A 2000-es évek közepétől viszont teret nyertek az online szexvideók, és ezzel egy új időszak kezdődött.

Nézni vagy nem nézni?
Az, hogy egy párkapcsolatban pornónézésre kerül sor, még nem feltétlenül baj. Amennyiben ezt a pár egyik tagja egyedül teszi, eleve felmerül a kérdés, hogy a másik fél tud-e erről vagy titokban történik a dolog. Kérdés az is, hogy a pornónézés egészségtelen-e, vagy létezik-e egészséges határ, ha amúgy boldog párkapcsolatban él az illető. Jobb a közös pornónézés? Sok kérdés merül fel, amelyeket érdemes a téma kapcsán körüljárni.

Pixelorgazmus
Sok párkapcsolatban élő ember rendszeresen néz pornót anélkül, hogy az bármilyen negatív hatással lenne kapcsolatára. Egy nemrégi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak 71%-a és a nők 56%-a gondolja úgy, hogy bizonyos körülmények között elfogadható pornót nézni egy kapcsolatban, beleértve azt is, ha azt külön-külön, tehát egyedül teszik a felek. Egy másik tanulmány azonban arra jutott, hogy a partnerek 76%-a gondolja úgy, hogy a pornónézés valamelyest befolyásolja a kapcsolatukat a másikkal, mert azzal, hogy a másik pornót néz, az ő önbecsülésük csökken, de – teszik hozzá a megkérdezettek –, minden attól függ, hogy amúgy milyen a kapcsolat minősége. Ugyanakkor létezik olyan tanulmány is, ami ennek ellentmond, ugyanis az ott megkérdezettek 53%-a mondta azt, hogy akár külön, akár együtt néztek pornót, annak hatására színesebbé tudták tenni a szexet, feloldották a stresszt és mindinkább kísérletező kedvüket lelték az együttlétekben. Tehát a pornó nézése nem feltétlenül tesz rosszat egy kapcsolatnak, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez milyen esetleges kihatással lehet a másik félre.

Pornó = megcsalás?
Talán a titkolózás a „legjobb” módja annak, hogy a pornó ártson a kapcsolatnak. Sokan úgy tekintenek a hátuk mögött nézett pornóra, mintha megcsalták volna őket. Egy párkapcsolat alapja az őszinteség és a kommunikáció, pláne ha szexről van szó. Ebben az esetben nem feltétlenül a pornónézés az egészségtelen, hanem a titkolózás. A kommunikáció hiánya zavart tud okozni pornónézés nélkül is egy kapcsolatban, ezért érdemes leülni és megbeszélni egymással azt, hogy a jövőben hogyan oldható meg egy ilyen probléma. Van lehetőség bevenni a másikat is, hogy együtt nézzék a képernyőt és maszturbáljanak közösen, vagy gabalyodjanak egymásba. Egy egészséges kapcsolatban lehet helye a pornónak. Ehhez viszont az kell, hogy mindkét fél megértse, a pornó nem tükrözi a valós életet, és amit néznek, azt nem kell pontosan lemásolni az ágyban.

Függőség?
Sokan vannak, akik úgy vélik, hogy a pornó „érzéketlenné teszi” az agyat az élvezetek iránt, így egyre intenzívebb ingerekre van szükség a szexuális izgalomhoz, és amennyiben ez hosszú ideig eltart, erekciós problémák léphetnek fel. Megint mások úgy vélekednek, hogy akiknek eddig merevedési zavaraik voltak, azt a rendszeres pornónézéssel meg tudták szüntetni, ugyanis az új ingerek segítettek izgalmi állapotot teremteni. Vannak olyan nézetek – amit sok szexterapeuta is oszt –, hogy azok, akiknek problémáik vannak, nézzenek pornót, de úgy, hogy közben kiszűrik az online tartalmakból, hogy mi az, ami izgalomba hozza őket. Amennyiben ezt megtették, hagyják abba a tartalmak fogyasztását, és a megszerzett információkat ültessék át a partnerükkel a való életbe.
Sok szakember úgy tartja, hogy akárcsak a szexfüggőség, a pornónézés is egyfajta függőség. Pedig nem biztos, hogy a függőség egy jó kifejezés arra, hogy egy ember túl sok pornót néz. A pornó folyamatos nézése ott válik problémává, ha valaki csak erre támaszkodva tud szexuális izgalomba jönni.


Generációk fantáziája
A mai X generáció és az Alfa generáció is sok esetben a pornón szocializálódik, azaz az ott látottak lesznek a természetesek, és az ő nyelvhasználatukkal élve: ez az alap. Viszont, ha az online pornóstreaming oldalak jelentik az alapot, az erősen torzítja a szexuális elvárásokat, és az ingerküszöböt is olyan magas szintre emeli, amit csak nagyon kevés dologgal lehet megugrani. Míg pár évtizede még elégséges volt egy hagyományos szexjelenetet nézni a teljes élményhez, addig manapság egy extrém jelenet sem vált ki túl nagy izgalmat ezekből a generációkból, ami egy kicsit ijesztő, hiszen két fiatal lassan nem fog tudni mit kezdeni egymással egy olyan szituációban, ahol ketten vannak egy szobában meztelenül. Mit is lát a mai fiatalság ezekből a videókból? Kidolgozott testű férfiak és tökéletes – vagy azt a látszatot beállítani próbáló – nők (gyűjtőnéven: előadóművészek) próbálják minden eszközzel felhívni magukra a figyelmet olyan szexszel, ami már simán az extrém kategóriába tartozott pár évvel ezelőtt, teljesen elrugaszkodva a valóságtól. A valóság azonban az, hogy a legtöbb ember nem ilyen, így az ilyen filmek testképzavarhoz és a teljesítménytől való szorongáshoz vezethetnek.

Dopaminhatások
A dopamin az agyban termelődő neurotranszmitter, amely az agysejtek között viszi a híreket. Ők továbbítják a vágyakozás, az öröm és a jutalom üzeneteit. Az online tartalmak tárháza kimeríthetetlen, és a folyamatos pornónézés mellett egy idő után új, az agynak stimulációt okozó ingerekre lesz szükség, azaz másfajta tartalmak kellenek a régiek helyett ahhoz, hogy a vágyat a hírvivő dopamin elvigye a nemi szervekhez. Ha ez nem megy, akkor csökken a szexuális vágy és szorongás alakul ki, majd egy idő után libidónövelőre lesz szükség. A férfiaknál a szorongásos jelenség hatványozottan jelentkezhet, ugyanis a pornó által támasztott teljesítménykényszerrel gyakran kéz a kézben együtt jár a merevedési zavar is. Ez a probléma – mivel egyre fiatalabb generációk ismerik meg az online felnőtt tartalmakat – már fiatalkorban előjöhet, és hamar traumaként élhetik meg a fiatalok, hogy már csak az arra specializált webshopokban beszerezhető alkalmi potencianövelők segítségével képesek merevedésre és szexre. A statisztika azt mutatja, hogy a merevedési diszfunkció tekintetében minden harmadik eset a 40 év alattiak közül kerül ki, és ez a szám egyre csak nő. Ebben nem kis szerepe lehet az online pornónak, hiszen ez a szám a 2000-es évek elején még 2-3% volt, azaz elhanyagolható, a hirtelen növekedés korszaka ugyanakkor egybeesik a nagysebességű internet és az online pornóoldalak megjelenésével. Sajnálatos, de eljutottunk oda, hogy erre is van már orvosilag elismert kifejezés is: a „ pornó által kiváltott merevedési zavar ” (PIED– Porn-Induced Erectile Dysfunction).
A pornófogyasztás egy másik káros hatása az, hogy a fiatalok a filmekben látottak alapján természetesnek élik meg a rendszeres partnercserét, ráadásul óvszer nélkül, ami köztudottan nagy egészségügyi kockázatot rejt a nemi betegségek terén.
A harmadik káros hatás a férfiak magömlésével kapcsolatos, mivel sok „felnőttfilm-fogyasztó” arról panaszkodik, hogy a pornót nem tudják a való életbe átültetni, ugyanis ejakulációs problémáik támadnak, késleltetett a magömlésük vagy nem is tudnak elmenni. A két dolog között az az összefüggés, hogy a pornófilmekre való önkielégítés során a férfiak általában a lehető leghosszabb ideig tartják vissza a magömlést, de ezt a partnerükkel már nem tudják megtenni, hiszen hozzászoktak ahhoz a magas szintű vizuális stimulációhoz, amely elvezeti őket a csúcsra a pornófilmek által.

Van visszaút
Ne gondoljuk azonban, hogy online pornó nélkül nincs szexuális élet. Vegyünk erőt magunkon, és csináljunk egy „pornó diétát”, azaz legalább ideiglenesen rakjuk félre az online pornót. Ne olyan érzésként éljük meg a pornónézés abbahagyását, mintha a Ferrarit lecseréltük volna egy biciklire, mintha egy kisgyerektől elvennék a kedvenc játékát. Inkább szánjunk időt a partnerünkkel egymásra, egymás felfedezésére, a fizikai érintkezésekre, és ne csak a képernyőt simogassuk, hanem egymást is.