Blog

Szex a szülés után

Kellner Tamás
2023.05.30 13:31

Ha szülőket arról kérdeznek, hogy mi volt a legnagyobb örömük a kapcsolatukban, jobbára egyből rávágják, hogy a gyermek vagy gyermekek születése.

Amikor egy nő szülő lesz, egyszerre rengeteg változást tapasztal a napi rutintól kezdve egészen a testén bekövetkezett változásokig. Ez egy új időszámítás kezdete fizikai, pszichológiai és érzelmi értelemben is.

A szülés utáni első időszakban a nő – és többnyire a férfi is – nagy valószínűséggel majdnem teljes figyelmét az újszülött gondozására fordítja , és a szex vélhetően egy időre másod- vagy sokadrangú dologgá válik. Minden nőnél teljesen egyedi, hogy miként éli meg a terhességet, a szülést és az azt követő időszakot, ezért az ezekben a hónapokban megélt szexualitás is mindenkinél különböző.

 

Mikor szexelhetünk a szülés után?

Nincsenek lefektetett szabályok, irányelvek vagy statisztikák arra vonatkozóan, hogy a szülés után mennyi az az ideális időtartam, amit illik szexmentesen kihagyni. Általánosan elfogadott nézet, hogy a szülés utáni hat hétig ajánlott elkerülni a szexet, főleg azért, hogy megelőzzük a méhfertőzést vagy a gátmetszésből származó varratok esetleges szakadását. Vannak azonban olyan újabb kutatások, amelyek azt állítják, hogy egy nő már két héttel a szülés után is együtt lehet partnerével saját kényelmi szintje és szexuális étvágya szerint.

 

Befolyásolt vágyak

Ha egy nő fizikailag már eléggé felépült ahhoz, hogy fájdalom és a sérülés veszélye nélkül folytathassa a szexuális életét, akkor is sok változó befolyásolhatja döntését, beleértve a szexuális vágyat is.

A szülés utáni időszakban a szexuális vágyat befolyásoló tényezők a következők lehetnek:

  • Hormonális változások, amelyek különösen szoptatás esetén libidócsökkenéshez vezethetnek
  • Fáradtság/alváshiány, amely természetes, hiszen egy csecsemőhöz sokszor fel kell kelni, pelenkázni kell, így nem vágyik szexre, nincs energiája rá
  • Szülés utáni depresszió, amely szintén a hormonok hirtelen lecsökkenése miatt jelentkezhet. Ilyenkor az újdonsült anyuka maga alá kerül, és képtelennek érzi magát arra, hogy ellássa a gyerekkel kapcsolatos tennivalókat. Ez a fajta depresszió időben ráadásul el is húzódhat.
  • Szülés közbeni gátszakadás okozta szeméremtest- és hüvelyfájdalom, valamint a hüvelyi ösztrogénszint csökkenése, ami természetes, hiszen kinek van kedve úgy szexelni, hogy fáj valamije
  • Szülési trauma feldolgozása, amikor a szülés során a tervezettől eltérő módon segítik a babát a világra (például: természetes szülés helyett sürgősségi császármetszés mellett döntenek).
  • Szülés utáni testképzavar. Sok nőnek ambivalens érzései lesznek a saját testével kapcsolatban a szülés után. Szembenézve a tényekkel, a szülés megváltoztatja a női testet. Ez egy természetes folyamat, hiszen a terhességi időszak alatt végbemenő változások nem egyik pillanatról a másikra tűnnek el. A mellek például olyan erősen kapcsolódnak az anya-gyermek kötelékhez, hogy a nők sok esetben már nem tekintik őket szexualitásuk részének. A szex közben ráadásul a mellek megérintése sok esetben inkább elvonja a figyelmet, semmint erotikus élményként funkcionálna a nők számára, mivel a szoptatás hatására a mellbimbók túlságosan érzékennyé válhatnak. A szülés után a női szervezetben egy regenerációs folyamat indul el, melynek során a bőr szerkezete megpróbálja reprodukálni azt a szintet, amilyen a terhesség előtt volt. A szoptatás időszakában a mellek például megereszkednek, ami talán az egyik legfőbb olyan jelenség, amely testképzavarhoz vezethet. Erre kiváló megoldást jelenthet egy mellfeszesítő krém használata, amely segíthet, hogy a keblek visszanyerjék eredeti formájukat, és újra feszesek legyenek. Ugyanez vonatkozik a fenékfeszesítő készítményekre is.
  • A lecsökkent libidó is befolyásolja vágyat, és ilyenkor kérdés, hogy a nő újra motivált-e a szexuális életre és visszajött-e a szexuális étvágya vágyfokozók nélkül is. A prioritás persze a szülői szerep felé tolódik.
  • Általános egészségi állapota és életminősége, megengedi-e, hogy újra élvezhesse a szexet, vagy még szükséges-e várni az újrakezdéshez
  • Alkalmazkodása az anyai szerephez, és az a képessége, hogy egyensúlyt teremtsen az anyai szerep és a feleség/partner szerep között

 

Lehet, de ésszel

Ha egy anyuka amiatt aggódik, hogy fájdalmas lesz a szex a szülés után, manapság már sokféle lehetőség van arra, hogy ezt a csodálatos érzést fájdalom nélkül élvezhesse. Akár egy szex előtti meleg fürdőt is lehet venni, de ha gyógyszer szükséges a fájdalomcsillapításhoz, az sem okozhat problémát. A kettő közötti – talán a legideálisabb – megoldás a síkosító használata, amellyel elkerülhető a fellépő hüvelyszárazság, így a szex kényelmesebb lesz. Ilyenkor természetesen egy férfinak hatványozottan figyelni kell partnerére, hogy a szülés utáni szex pozitív élmény legyen a nőnek. Van ebben az időszakban alternatív módja is a szexnek. Ilyen lehet egy masszázs, egy közös maszturbáció vagy akár az orális szex is. Ezekhez, szintén beszerezhető masszázsolaj vagy az orális együttlétekhez kifejlesztett orális krém.

Abban a csodálatos időszakban, amikor a baba még az anyuka pocakjában van, már önmagában – ahogy nő a pocak – is kissé nehézkesebb a szex, hiszen nem minden póz kényelmes a kismamáknak. A szülés utáni szex miatt viszont még több újdonsült anyuka aggódik. A gyermek születése fenekestül felforgatja a mindennapokat, hiszen az édesanyáknak egy ideig nem a partnerük lesz az első és legfontosabb, és ezt sok férfi zokon is veszi. Azt viszont nem mindig veszik a férfiak figyelembe, hogy egy anyuka milyen rövid idő alatt mennyi változáson megy keresztül.

 

Technikai szünet

Az is előfordulhat, hogy a szexuális kényszerszünet után, amikor a szülők már újra egymásra hangolódtak, a gyerkőc alszik, jobb lehetőség kínálkozik a szexre. Viszont abszolút életszerű, hogy a szülés utáni időszakban a kicsi – akár sorozatban többször is – megszakítja az aktust. Ez lehet szex közben bármikor, de arra is fel kell készülni, hogy bárhol is tartunk az együttlétben, ha szól a kicsi, bizony a szülők repülnek a kiságy felé, hogy megnézzék, minden rendben van-e a gyermekkel. Ez természetes, amiként az is, hogy a sorozatos megszakítása a szexnek, bizony libidóvesztéshez is vezethet bármelyik fél részéről, és frusztrálttá is teheti a feleket. Nagy önuralomra és kitartásra van tehát szükség ezekben az időkben.

 

Az utolsó szó jogán

Sietni és siettetni a dolgokat nem szabad. Egy gyermek születése egy mindkét felet érintő, csodás dolog. Ebben az időszakban ő a központ, ezt el kell fogadni. A szexualitást úgy jó megélni, hogy annak mindkét fél teljesen át tudja adni magát. Amennyiben ez a szimbiózis sérül, a szexuális együttlét nem lesz olyan, mint azt vártuk. Le kell tudni lassulni, figyelni kell a másikra, több időt kell hagyni az előjátékra, a simogatásra. Ez a türelem ki fog fizetődni, mert ha az édesanya már teljesen készen áll, akkor vélhetően a szexuális étvágya is csillapíthatatlan lesz, és akkor aztán kapkodhatjuk a potencianövelő tablettákat egymás után, hogy bírjuk a tempót.