Blog

Pózoljunk együtt

Kellner Tamás
2023.06.22 14:34
Pózoljunk együtt

Misszionárius, 69, lovagló, cowgirl, kanál, kutya, helikopter, stb. Mintha egy vetélkedőn vennénk részt. Mi a közös a fenti kifejezésekben?

 Nos, igen. Ezek szexuális pózok, illetve csak néhány példa azoknak végtelen tárházából.

A mai világban már nemcsak a Kámaszutra és az Illatos kert című könyvek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a szexet különböző pózokkal tegyük intimebbé, élvezetesebbé. A digitális korszak beköszöntével „ömlenek” ránk a különféle videók, képi anyagok. El sem tudjuk képzelni, hogy hány és hány pózt lehet felvenni a szexuális együttlétek alatt, tanulva, nézve, vagy akár autodidakta módon.

Az ember nem is gondolná, hogy a különféle pózoknak különféle funkciója és haszna van. Vannak olyan pozitúrák, ahol kifejezetten az a cél, hogy minél mélyebbre hatoljon a férfi, van ahol a szűkítés a szempont, és van ahol az, hogy a férfi tovább bírja az ágyban. Ez utóbbit felmérések is igazolják, tehát a szexpózok és az aktus hossza között kimutatható összefüggés van.

 

Pózolás

Szerencsére számos szexpóz és általános tipp létezik, amelyek növelhetik a szexuális önbizalmat, és jobbá tehetik szexuális életet, mint valaha. Azoknak is érdemes kísérletezniük, akik már hosszú évek, évtizedek óta egy párt alkotnak, hiszen 10 év után valószínűleg már unalmassá válik egy-egy megszokott póz.

 

Szexpózok

A következő pózok inkább az alappózok közé sorolhatóak, de a kísérletező kedvűek is tengernyi olyan pózt találhatnak egy kevés utánajárással, amit kedvükre próbálgathatnak partnerükkel.

  • Misszionárius póz

Ez az alappóz senki számára nem lehet ismeretlen, aki már szexelt. Egyszerű és egyértelmű jellege miatt nem igényel nagy jártasságot a pózok között. Ebben a pózban a nő a hátán fekszik, a lábait szétrakja, a férfi pedig ráfekszik, szemben a nővel, annak lábai között. Ez a szexpóz nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a női partner nagyrészt passzív maradjon, hanem meglehetősen intim is, mivel a partnerek szemtől szemben helyezkednek el, és nagyon közel vannak egymáshoz. Bármennyire is alappóz, mégis nagyon élvezetes tud lenni. Ezt a pózt lehet még cifrázni azzal, hogy a nő a lábait a férfi vállára teszi, ami még mélyebb behatolást tesz lehetővé.

 

 

  • Kutyapóz

Egy másik rendkívül népszerű szexpozíció: a női partner négykézláb helyzetben van, míg a férfi partner a nő háta mögött térdelve, hátulról hatol be. Ez lehetővé teszi a férfi számára, hogy teljes mértékben átvegye az irányítást, miközben ő a pozíciójában marad. Ezenfelül a partnerek itt nem néznek egymás szemébe, hacsak a nő nem fordítja hátra a fejét. Amennyiben a nő is mozog, vagy meghajlítja a hátát, azzal meg tud változni a behatolási szög is, akár élvezetesebbé téve az aktust.

  • Kanál pozíció (kis kifli–nagy kifli)

Alapvető pozíció sok pár számára, akik a maximális testkontaktust szeretnék elérni. Az egyik legkönnyebb és legpihentetőbb szexpozíció, hiszen mindkét partner az oldalára helyezkedik. A nő mögött helyezkedik el a férfi, miközben hátulról hatol be. Itt bár nem néznek egymás szemébe a partnerek, mégis az egyik legintimebb póz, mert a teljes test érintkezik. Ezt a pózt fel lehet dobni azzal, hogy a férfi átöleli a nőt, simogatja a mellét, esetleg a haját finoman húzza.

  • Lovagló póz

Az összes szexpozíció közül, amelyeknél a női partner van felül, ez a legkönnyebben kivitelezhető póz. Ennél a pozíciónál a férfi a passzív, de akár ő is segítheti lökésekkel a szex ritmusát. Amennyiben a nő lovagló ülésben marad úgy kevésbé, de amennyiben ráhajol a férfire, sokkal intimebb a szex. Ebben a pózban a nőknek egész nagy repertoárjuk van arra, hogy milyen mozgást választanak, hiszen a körkörös, az előre-hátra vagy az ugráló mozgás is mind-mind élvezetesebbé teheti az aktust.

  • Ölbe ülő póz

Ehhez a pózhoz elég lehet egy szék, vagy akár egy autó hátsó ülése is. Persze a hátsó ülés messze túlmutat egy széken, és lehetővé teszi a párok számára, hogy lényegében bárhol szexeljenek, ahol le tudnak ülni. Itt a férfi egyszerűen leül, és a nő az ölébe ül háttal a férfinak. Ez talán a lovagló pozíciónál is passzívabb szexpóz a férfiak számára, és szemkontaktus sincs, mivel az gyakorlatilag lehetetlen. Itt viszont a nő irányít, sőt még extra izgalmat is tud nyújtani egy kis ugrálással vagy némi érzéki táncszerű mozgással. Tovább lehet ezt is fokozni, ha akarják a felek, mert mielőtt a nő a férfi ölébe ülne, egy erotikus táncot is tud akár lejteni.

  • Hátsó deszka póz

Talán nem a legnépszerűbb póz, de mindenképpen megér egy próbálkozást. Ezt a pozíciót akár az átlagosnál kisebb pénisszel is meg lehet próbálni, hiszen ennél a póznál a nő és a férfi is hasrafekszik. Alul helyezkedik el a nő és a lábait széttárja, de nem túlzottan. A férfi ráfekszik, és úgy hatol be. Amikor ez megvan, a nő összeszorítja a lábát amennyire csak tudja, így elérve, hogy egy kisebb pénisszel rendelkező férfi örömét is maximalizálni tudja. Így ők is átélik a szűk vagina élményét, és ezáltal a szexuális libidójuknak is jót tesz. Ugyanez a póz az anális szexhez is használható.

  • 69-es póz

Szintén a klasszikus pózok egyike, ahol behatolás nem történik. Ezt a pózt franciázásnak is szokták hívni. Ennél a póznál orális szex történik oly módon, hogy a férfi lefekszik a hátára, és a nő fordítva ráfekszik. Mindezt úgy, hogy mindkét fél szájához a másik nemi szerve kerül. Ebben a pozícióban történik egymás orális kielégítése egyszerre. Erre még rá lehet segíteni a kezekkel, simogatással, vagy további izgatással. Ugyanezt a pózt meg lehet csinálni oldalra fordulva is, valamint nagyon ritkán előfordul, hogy a 69-es póznál a nő kerül alulra, de ez a férfiak és a nők közötti általános súlykülönbség miatt inkább kényelmetlenséghez vezethet.

Természetesen a fentieken felül még számos póz létezik. Ezek közül néhány, felsorolás szinten, a teljesség igénye nélkül: nyereg póz, guggoló, szemtől-szemben, álló szexpóz, pók, törökülés, helikopter, szuperhős, bika, fáklya, propeller, talicska, vízesés, stb.

 

Lazuljunk

Vicces, de sokan úgy gondolják, hogy a szex egy nagyon komoly dolog. Viszont egy új póz kipróbálásál előfordulhatnak vicces szituációk vagy amikor a párok kicsit bénáznak az új póz beállításával. Amikor egy ember tud magán nevetni vagy a párok ezt közösen teszik – nem egymást kinevetve –, akkor az nemhogy rossz dolog, hanem kifejezetten oldani tudja a feszültséget, a görcsösséget, és akár ez a fajta lazaság plusz löketet is adhat a libidónak.

Vannak olyan pózok, amelyek az átlagosnál kicsit nagyobb rugalmasságot és akár fizikai erőt igényelnek. Amennyiben nem sikerül kivitelezni valamelyik pózt, ne csüggedjünk, mert a pózok számát tekintve a határ a csillagos ég, és biztosan tudunk olyan pozíciót találni, amiben mindkét fél megtalálja az örömöt. Sok mozgáskutató állítja, hogy a jóga például remekül támogatja azt a fajta rugalmasságot, amit bizonyos pózok megkívánnak.

Bizonyos szexpózok, – pláne amikor újat próbálunk ki – fájdalmasak lehetnek, ezért törekedni kell rá, hogy az mindkét félnek jó legyen. Új pózok kipróbálásánál érdemes lehet síkosítót használni, hogy az új pózból eredő kellemetlenségeket csillapíthassuk.

 

Helyzetváltás

A szex közbeni pozícióváltás egy természetes dolog, hiszen amíg az egyik fél aktívabb, a másik fél tud pihenni és fordítva. Felmérések mutatják, hogy egy átlagos szex során 2-3- szor váltanak pozíciót a párok. A helyzetváltásoknak viszont van még egy velejárója. Az a férfi, aki hajlamos a korai magömlésre, a pozíciók váltogatásával késleltetni tudja azt, ugyanis az a pár másodperc, amíg új pózt vesznek fel, ad egy kis szusszanásnyi időt, hogy az ejakuláció előszobájából visszalépve tovább tudja folytatni az aktust. Gyakorlatilag addig megszűnik a stimulus. Érdemes a korai magömlésben szenvedőknek az olyan pozíciót előnyben részesíteniük, ahol ők az irányítók, mert így van esélyük befolyásolni a szex hosszát, míg erre passzív résztvevőként nem sok esélyük van. Ezenkívül remek megoldás lehet még a korai magömlés elleni készítmények használata is.

Utószó

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a szexből, érdemes kísérletezni és váltogatni a pózokat, és nem kell elkeseredni, ha esetleg valamelyik póz nem jön össze. Sokaknak ekkor az önbecsülése és libidója is visszaesik, ami merevedési zavarhoz vezethet. Így pedig könnyen egy spirál alakulhat ki. Ilyenkor érdemes lehet bevenni egy potencianövelőt, hogy visszaálljon az önbizalom és a merevedés is. Ezzel pedig már nem lesz probléma az új pózok kipróbálása.