Blog

A csók és a szex kapcsolata

Kellner Tamás
2023.08.16 12:01

„Emlékszel még az első csókodra?” – teszik fel néha a kérdést az embernek. Általában ez egy olyan pillanat az ember életében, amelyre jól emlékszik.

 Persze, mivel ez az első alkalom, hogy az ajkak találkoznak, vélhetően egy kis ügyetlenkedés, esetleg kínos érzés is párosult hozzá, de mindenképpen felejthetetlen élményként szerepel mindenki életben. Később, amikor már az ember sokszor csókolózott, az abban rejlő intimitás is a felszínre tör.

Egy csók és más semmi

 

Sokan úgy vélik, hogy egy csóknál az izgalom még intenzívebb, mint magában a szexuális aktusban. Pedig egy csók nagyon sokféle dolgot jelenthet a különböző összefüggésekben. A csók lehet édes, szerető, gondoskodó, szenvedélyes, vad és még sokfajta. Rá kell szánni az időt és az energiát, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki és a partnerének a legmegfelelőbb. Egy csók eltarthat akár órákig is (ebben a versenyszámban létezik világbajnokság is), de sokan magának a csóknak nem tulajdonítanak túlságosan nagy jelentőséget, ezért el is kapkodják azt.

A csók filozófiája

Hogy mitől csókol valaki jól? Kell-e hozzá a kémia? Mennyire tükrözi az intimitást a csók? Van-e kapcsolat a csók és a szex között? Ha jók vagyunk a csókolózásban, jók vagyunk az ágyban is? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre nem lehet egyértelmű választ adni, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Végeztek nemrég egy felmérést, amelybe fele-fele arányban vontak be olyan nőket és férfiakat, akik már minimum hat hónapos kapcsolatban voltak, és arról kérdezték őket, hogy mennyire csókoltak következetesen szex közben („specifikus” csók) és azon kívül, egy átlagos napon („globális” csók). Ezenfelül kérdés volt még, hogy milyen gyakran szexeltek partnerükkel? Milyen gyakran szereztek a másiknak orgazmust szex közben? Mennyire elégedettek a kapcsolatukban a szexszel? Összességében mennyire elégedettek a kapcsolatukkal? A kapott eredmények azt mutatták, hogy a „specifikus” csók erősen korrelált a szexuális gyakorisággal mind a nők, mind a férfiak esetében. A vizsgálat azon résztvevői, akik többet csókolóztak szex közben, többet is szexeltek partnereikkel, mint azok, akik nem. Ezenkívül azok a nők, akik gyakran váltottak „specifikus” csókot, arról is beszámoltak, hogy szex közben több orgazmust érnek el. Az első megállapítással együtt ez azt is jelenti, hogy a nőknél a csók javítja a szexuális élményeik mennyiségét és minőségét. Hogy ez miért van így? Vélhetően a nők számára a csók nagyobb érzelmi közelséget jelent szex közben, ami növeli az izgalmi szintjüket. A szex közbeni csókolózás azt is jelezheti, hogy a szexuális együttlét tempója lassabb, és több előjáték is történik, ami kifejezetten előnyös a nők számára. A férfiak esetében inkább a fizikai érintés, a pénisz izgatása az, ami izgalmi állapotot eredményez. Ezért fontos, hogy a férfiak is következetesebben csókolózzanak szex közben, mivel ez náluk is javítja a szex gyakoriságát és minőségét. Elmondható tehát , hogy a csók igenis számít, és az is, hogy a „globális” csók megléte a jó kapcsolatok mutatója.

 

 

Testi kémia

Amikor csókolózunk, csökken a kortizol – a stressz kezeléséért felelős hormon, amely szintén a depresszió markere – szintje. A csók azonban a stressz legyőzésénél is többet tesz. Közben  „boldogsághormonok” – oxitocin, szerotonin és dopamin – szabadul fel, amikor csókolózunk. Ezek szintje alapvetően határozza meg, hogy egy pár a hormonoktól „begerjed-e”, vagy sem. Tehát a csókra úgy is tekinthetünk, mint egyfajta „lakmusztesztre”.

Csók-ok

Függetlenül attól, hogy egy csókot „mire használunk”, az biztos, hogy a csókolózás érzelmi, mentális és fizikai előnyökkel is jár. Nézzük meg az okait annak, hogy miért fontos a csók egy kapcsolatban.

  • Építi az érzelmi intimitást

Az érzelmi intimitás az, amikor a párok mélyen kapcsolódnak egymáshoz egy kapcsolatban. Amikor egy érzelmileg bensőséges kapcsolatban vagyunk a párunkkal, megbízhatunk a másikban, félelem nélkül megoszthatjuk a titkainkat, és úgy érezhetjük, hogy partnerünk feltétel nélkül, teljesen elfogad minket. Természetesen a csók a testi intimitás egyik formája is, de a csókolózás közben felszabaduló oxitocin hormon segít csökkenteni az érzelmi akadályokat, így mélyebb szinten köti össze a párokat.

  • Elűzi a stresszt

Mint már említettük, a csók elősegíti a dopamin és az oxitocin felszabadulását. Ezek az erős hormonok bizonyítottan csökkentik a stresszt. A stressz káros lehet az érzelmi és mentális egészségre, és szorongást válthat ki, egyúttal pedig károsan hat a fizikai egészségre is, mivel megugrik tőle a vérnyomás, és nő  a szívroham kockázata. Amikor stresszmentesen élünk, boldogabbnak fogjuk érezni magunkat a kapcsolatban, és erre a csók már csak hab a tortán, mivel stresszoldó hatással bír.

  • A bizalom építőköve

Sok ember a csókot annyira bensőséges és intim dolognak tartja, hogy ha a pár egyik tagja ezt mással teszi, már megcsalásként éli meg, sőt, válóoknak is tartja. Néha  a csókolózás túlmutat a szexen is, mivel kéz a kézben jár az erős fizikai vonzalommal. Ezért fontos, hogy csókot csak annak a személynek adjunk, akivel szexuális kapcsolatban vagyunk.

-              Felfedezés

Az ajkakban és a nyelvben rengeteg idegvégződés található, ezért csókolózás közben rengeteg impulzus éri az agyat. Ezek pedig egy sor folyamatot indítanak el a testben. Amennyiben úgy gondoljuk egy régóta tartó kapcsolatban, hogy a csók inkább már csak a rutin része, meglepődnénk, hogy mennyi fajta csókolózási technika létezik, amelyekkel érdemes kísérletezni.

  • Szinkron

Hogy „kompatibilis-e” a csók a pár tagjai között, sok mindentől függ. Erről egymás jelzései, rezgései és reakciói alapján lehet némi elképzelésünk. Talán a csók az, amely a legelőször szinkronban kell, hogy legyen ahhoz, hogy a szex is működjön. Amennyiben ezt a kompatibilitást tovább akarjuk fokozni, nyugodtan használhatunk olyan ajakbalzsamokat, amelyek jól jöhetnek a csók felturbózásához. Ezek jellemzően kétféle megközelítéssel működnek. Az egyik fajtája a hűsítő hatású balzsam, amely aktiválja az ajkak mikrokeringését, míg a másik csípős, ami a csilipaprika természetes kivonatával feltüzeli az ajkakat. Ezek páratlan hatást válthatnak ki a párokból. Innen továbbhaladva pedig ugyanezek a készítmények hatnak az intim zónákra is, így az orális szexhez is kitűnőek. A párok garantáltan beindulnak tőle, és valószínű, hogy ritkul azon alkalmak száma, amikor további szükség lenne potencianövelőkre.

 

Végszó

Természetesen a csóknak nem kell feltétlenül szexhez vezetnie ahhoz, hogy egy pár jól érezze magát. A fentiek alapján nem csoda, hogy egyesek órákig tudnak csókolózni, hiszen az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) leszállítják a boldogsághormonokat. Onnantól pedig már szabadon eldönthető, hogy a csók szintjén zárjuk-e a napot, vagy továbbhaladunk a meztelen igazságig.