Blog

A csúcson kell abbahagyni

Kellner Tamás
2023.09.26 13:55

Megszakított közülés – hivatalosan ez a neve annak, amikor a férfi kihúzza a péniszét szexpartnere hüvelyéből még azelőtt, hogy magömlése lenne.

 A közösülés ezen módját, latinul coitus interruptust, sokan fogamzásgátlásként is alkalmazzák – vagy legalábbis próbálják alkalmazni, azt remélve, hogy a spermiumok nem jutnak el a hüvelyig. Vagy kevesebben jutnak el oda.

Fogamzásgátlás?

Ezt a szex közbeni, de mégis a szex végét jelző mozdulatot sokan – főleg a fiatalok – egyfajta fogamzásgátlásként fogják fel.

Mondani sem kell, hogy a megszakított együttlét sokkal kevésbé hatékony, mint az olyan fogamzásgátlási módszerek, mint például a spirál, a fogamzásgátló tabletták, vagy az óvszer. Mégis, még mindig jobb, mint a fogamzásgátlás teljes hiánya, hiszen valamelyest ez is csökkenti a teherbeesés esélyét. Sokan esküsznek rá, hogy a hibrid fogamzásgátlás a leghatékonyabb forma. Ilyenkor a megszakításos módszert egészítik ki valamilyen más fogamzásgátló termékekkel.

 

Valószínűségszámítás

 

Ahhoz, hogy a női partner teherbe essen, a spermának el kell jutnia a petevezetékbe, hiszen a megtermékenyítés is ott történik. Tudósok megállapították – statisztikai adatok és reprezentatív felmérések alapján –, hogy a megszakításos módszer körülbelül 80%-ban hatásos, ergó, ha a férfi kihúzza a péniszét a hüvelyből, az még nem garancia arra, hogy a nő nem esik teherbe.  Még ha valaki évek óta alkalmazza is ezt a módszert, és eddig ezt sikeresen tette, akkor sincs garancia arra, hogy ez a továbbiakban is így lesz. Ezzel ellentétben a hosszú hatású reverzibilis fogamzásgátlás (pl: spirál) 99%-ban hatékony a terhesség megelőzésében. A fogamzásgátló tabletták körülbelül 96%-ban hatásosak, míg a felhasználói hibákat figyelembe véve, az óvszer az esetek 85%-ában akadályozza meg a terhességet. Hogy ezek a fogamzásgátlási lehetőségek mennyire hatékonyak, ki-ki eldöntheti saját maga. És persze nem mindenkinek megfelelő minden módszer, ezért érdemes alaposan körbejárni a témát, mielőtt döntenénk.

 

Hibahatáron belül?

Az együttlét megszakításánál sok a hibalehetőség. Ilyen hibák lehetnek az alábbiak:

 

  • Rossz időzítés

Nehéz pontosan meghatározni azt a pillanatot, amikor az ejakuláció megtörténik. Általában – de nem mindig – az ejakuláció közvetlenül az orgazmus előtt történik, a szexuális élvezet csúcspontján. Nehéz azonban bekapcsolni az agy azon részét, amely azt mondja: itt az ideje a kihúzásnak, ráadásul pont akkor, amikor a legintenzívebb az együttlét. Ha valamelyik fél még nem kellően tapasztalt szexuálisan, előfordulhat, hogy nem ismeri eléggé a saját testének működését ahhoz, hogy tudja, mikor lesz orgazmusa. Természetesen ezen lehet segíteni akár maszturbációval is, hiszen az önkielégítéssel megismerjük saját testünket, annak jelzéseit, így hamar ráérezhetünk, hogy melyik lesz az alkalmas pillanat a megszakításra, ha szexre kerül a sor. Még azoknál a tapasztalt embereknél is, akik általában meg tudják jósolni, hogy mikor jön el az a bizonyos pont, az olyan zavaró tényezők, mint a stressz vagy az alkohol befolyása, hibákhoz vezethetnek. A megfelelő időzítésnél mindig szerepet játszik a szerencse is. Amennyiben valaki nem szeretné a véletlenre bízni az időzítést, nyugodtan használhat olyan készítményeket, amelyek segítenek a korai magömlést elkerülni, így kontroll alatt tarthatjuk az ejakulációt.

  • Az ejakuláció előtti spermiumot tartalmazó váladék

A spermiumok akkor is bekerülhetnek a hüvelybe, ha a férfi még időben megszakítja a vaginális közösülést. Ez azért lehetséges, mert az ejakuláció előtt a péniszből előejakulátum szivárog ki, amely spermiumokat is tartalmazhat. Ebben a folyadékban nincs annyi spermium, mint a spermában, de ettől még pont elég lehet ahhoz, hogy fogamzás történjen. Természetesen van rá lehetőség, hogy különböző készítményekkel növeljük a spermamennyiséget.

  • Hosszútávúszás

Ha a férfi idő előtt húzza ki a hímvesszőt a hüvelyből, a sperma  akkor is rákerülhet a vulvára vagy a combok felső részére. Ebben az esetben is van matematikai esélye a teherbeesésnek, de relatíve csekély, hiszen a spermáknak – bár jó úszók – egy olyan folyadékjáratot kell találniuk, amely a hüvelybe vezet. Nem mindennapos eset, de mint elméleti lehetőség, lehet vele számolni.

 

Hátrányok

Van pár egyértelmű hátránya is a megszakított közösülésnek. Az első és legfontosabb ‒ amint azt fent említettük ‒, hogy ez nem egy teljesen megbízható fogamzásgátlási forma. A fogamzásgátlásra vonatkozó kommunikáció az aktív szexuális életet élő pároknál az egyik sarokkő kell, hogy legyen. Nem jó, ha nem értenek egyet a párok a fogamzásgátlás kérdésében, hiszen ebben a kérdésben muszáj konszenzusra jutni. A fogamzásgátlás felelősségét a pároknak közösen kell viselniük, és nem áthárítani a másikra.

A másik hátránya, hogy stresszesebbé teheti a szexet. Még ha a férfi fel is készül rá, szex közben nagyon nehéz arra koncentrálni, hogy az orgazmus előtt ilyen módon szakítsa meg az együttlétet. Ez a pszichés kényszer pedig stresszesebbé teheti az egész együttlétet. Pláne, ha a szex „túl” jó, a partnerek pedig egyszerűen elengedik magukat, és ezzel együtt a gondolataikat is.

Fontos tudni, hogy megszakításos módszer nem véd a nemi úton terjedő betegségek (például a HIV) ellen. Sok nemi úton terjedő fertőzés bőrrel érintkezve terjed, így ha megszakított közösülést alkalmazunk, és nem viselünk óvszert, fennáll a lehetősége, hogy elkapunk valamilyen nyavalyát. Több nemi úton terjedő betegségre is érdemes odafigyelnünk, mint például a chlamydia, a szifilisz és a gonorrhoea. Bár sokan azt gondolják, hogy ezek a betegségek már kihaltak, nagyon is aktívan vannak jelen. Ezen betegségek javarésze az óvszer segítségével megelőzhető.

 

Előnyök

A felmerülő „kockázatok” ellenére sok pár továbbra is a megszakításos módszerre esküszik, különböző okok miatt. Egyrészt, így nem kell választani a különféle fogamzásgátló eszközök közül, amelyeknek nem kívánt mellékhatásai lehetnek. A módszer ingyenes, hormonmentes, szemben más védekezési lehetőségekkel. Nincs szükség hozzá orvosra vagy receptre. Alternatíva lehet azoknak, akik személyes, vallási vagy egészségügyi okokból nem akarnak más fogamzásgátlási módot alkalmazni.

 

Mire érdemes odafigyelni

Nem érdemes próbálkozni a módszerrel az ovuláció alatt, illetve az azt megelőző napokban, hiszen ekkor a legvalószínűbb a teherbeesés. Az ovuláció a legtöbb nőnél a menstruációs ciklus felénél megy végbe. Érdemes menstruációs naptárat használni az ovuláció nyomon követésére. Amennyiben egymás után többszöri szexre kerül sor, érdemes a két együttlét között rövidebb időre meglátogatni a mellékhelyiséget, mivel így távozhatnak az előváladékok és az esetleg spermamaradványok. Nem biztos módszer, de segíthet csökkenteni a kockázatot.

 

Elmegyek…

A kockázatok és mellékhatások tekintetében természetesen mindenki eldöntheti a partnerével, hogy melyik utat járja. Hagyják megtörténni a dolgokat, és rábízzák magukat a vakszerencsére, vagy tudatosan élnek a fogamzásgátlás adta lehetőségekkel és így elkerülik a nem kívánt teherbeesést. A közösülés megszakítása nagy önuralmat igényel, hiszen a csúcson abbahagyni a dolgokat nem könnyű, sok gyakorlással azonban ebben is profivá válhatunk.