Blog

Örök körforgás – A szexuális válaszciklus

Kellner Tamás
2023.11.28 16:42

A kettősség érzése játszódhat le egy nőben, amikor úgy érzi, hogy semmi kedve a szexhez, de ettől függetlenül belemegy az együttlétbe, és még izgalmi állapotba is kerül. Egy ilyen helyzet sok kérdést vethet fel az illetőben.


Lehet, hogy már nem is vonzódik a párjához? Saját magában van a hiba, hogy nem sikerült ráhangolódnia a szexre? Nagy dilemmának tűnhet, pedig nem nehéz a válasz. Ez egy gyakran előforduló és normális jelenség, amely jellemzően a tartós párkapcsolatban élő nőkre jellemző. Hogy lehetséges az, hogy nincs meg a szexuális vágy (libidó), ennek ellenére mégis eljön az izgalmi állapot? Sokféle magyarázat létezhet, de túlnyomó többségében az ok a női szexuális válaszciklusban keresendő.

Mi is ez?

A szexuális válaszciklus a fizikai és érzelmi változások azon sorozatára utal, amelyek akkor következnek be, amikor egy személy szexuálisan izgalomba jön, és szexuálisan stimuláló tevékenységekben vesz részt, beleértve a közösülést és a maszturbációt is.

Ha egy ember ismeri, hogy hogyan reagál a szervezete a válaszciklus egyes fázisaiban, az nagyban javíthatja párkapcsolatát, és segíthet felderíteni az esetleges szexuális diszfunkció okát.

 

Kutakodjuk

A jelenségnek már saját szakirodalma is van, amelynek alapjait Masters és Johnson alkotta meg 1966-ban, majd 1979-ben Helen Kaplan is hozzájárult a szexuális válaszciklus megértéséhez. A kutatások eredményeként a szakemberek egy négy fázisból álló modellt alkottak, és annak megalkotásakor a séma férfiakra vonatkozó érvényességét is igazolták. A 21. században azonban tovább folytak a kutatások, és 2002-ben Rosemary Basson már egyértelműen kimutatta, hogy a nők esetében sokkal gyakrabban előfordul az a jelenség, miszerint nem a szexuális vágyakozás az első eleme a válaszciklusnak. Tehát el lehet mondani, hogy sok nőnél a stimuláció, a testi érintés hatására alakul csak ki a szexuális vágy. A spontán jött vágy inkább a friss párkapcsolatokra jellemző, vagy abban az esetben, ha régóta, de távkapcsolatban élnek a párok, és ritkán látják egymást. Természetesen a szexuális vágy nem kizárólag az „újdonság varázsa” a kapcsolatokban, de a friss ismeretségekben jellemzőbb, mint a tartós párkapcsolatok esetében. A nőknél viszont a libidó nem pusztán testi örömökért folyik, náluk fontos az érzelmi-lelki kötődés is, míg a férfiaknál ez kevésbé tipikus.

 

A válaszciklus fázisai

A férfiak és nők egyaránt megtapasztalhatják ezeket a fázisokat, bár az időzítés eltérő lehet az együttlét során, sőt, a legtöbb esetben el is tér. Például nagyon valószínűtlen, hogy mindkét partner egyszerre éri el az orgazmust. Ezenkívül a válaszciklus intenzitása és az egyes fázisokban eltöltött idő is személyenként változik.

Egyes szakaszok némelyike hiányozhat a szex során, vagy lehet, hogy nem sorrendben következnek. A számos fizikai változást magukban foglaló fázisok a következők:

 

  1. fázis: Vágy

Ennek a fázisnak az általános jellemzője, hogy néhány perctől akár több óráig is tarthat. A legtipikusabb „tünete”, hogy a szívverés és a légzés felgyorsul. Az izmok feszültsége is nő, a bőr kipirulhat (vörös foltok jelenhetnek meg a mellkason és a háton). A mellbimbók megkeményednek, a nemi szervek véráramlása fokozódik, ami a nő csiklójának és a kisajkaknak (belső ajkaknak) megduzzadását, valamint a férfi péniszének erekcióját eredményezi. A nőknél a mellek teltebbé válnak, a hüvely falai pedig duzzadni kezdenek. A férfiaknál a herék megduzzadnak, a herezacskók megfeszülnek.

Fontos megjegyezni, hogy nincs két egyforma ember. Mindenkinek más a szexuális libidója, és az sem biztos, hogy a fentieket mindenki tapasztalja magán vagy a partnerén. De különböző módokon természetesen növelni lehet a libidót.

  1. fázis: Arousal (izgalmi állapot)

Ez a fázis gyakorlatilag végigkíséri a legtöbb embert a szex ideje alatt, egészen az orgazmusig. Fentebb említettük, hogy a hölgyeknél ez a fázis néha megelőzi az első szakaszt. Az általános fizikai tünetek részeként a légzés, a pulzusszám és a vérnyomás tovább növekszik. Izomgörcsök kezdődhetnek a lábakban, az arcon és a kezekben. Ebben a szakaszban a hüvely a véráramlás miatt elkezd duzzadni, a csikló nagyon érzékennyé válik. A férfiaknál a herék felhúzódnak a herezacskóba.

  1. fázis: Orgazmus

Ez a fázis a szexuális válaszciklus csúcspontja. Ilyenkor a szexuális feszültség hirtelen és erőteljes feloldása következik be. Ez a fázisok közül a legrövidebb, és általában csak néhány másodpercig tart. A szakasz általános jellemzői a következők: Akaratlan izomösszehúzódások kezdődnek. A vérnyomás, a pulzusszám és a légzés nagyon magassá válik a gyors oxigénfelvétel mellett. A láb izmai görcsösek. A nőknél a hüvely izmai összehúzódnak. A méh ritmikus összehúzódásokon is áteshet. A férfiaknál a pénisz tövénél lévő izmok ritmikus összehúzódása a sperma ejakulációját eredményezi. Az ondó elhagyja a péniszt. Ebben a fázisban az egész test kipirulhat. Érdemes tudni, hogy ez a szakasz nem mindenkinél vált ki orgazmust, és ejakulációt.

  1. fázis: Oldódási szakasz

Ebben a fázisban a test visszatér normál működési szintjére, a duzzadt és merev testrészek pedig visszakapják korábbi méretüket és elernyednek. Ezt a szakaszt egyeseknél általánosan jó közérzet és gyakran fáradtság jellemzi (főleg a férfiaknál). Vannak olyan nők is, akik további szexuális stimulációval képesek gyorsan visszatérni az orgazmus fázisába, és többszörös orgazmust is átélhetnek. A férfiaknak jellemzően az orgazmus után újratöltődési időre van szükségük, és ezalatt nem érhetik el újra az orgazmust. Ezen időszak hossza egyénenként és az életkorral is változik. Természetesen az újratöltődés is gyorsítható, amelyhez nem is kell több, csak egy potencianövelő, amellyel rövid időn belül újra „harcra” készen állhatunk.

 

Egyéb tényezők

A szexuális válaszciklust természetesen más tényezők is befolyásolhatják. A legalapvetőbb ezek közül nyilvánvalóan az, hogy mennyire vagyunk elégedettek a jelenlegi kapcsolatunkkal. Befolyásolja a ciklust még, hogy milyenek voltak az eddigi szexuális élményeink az életünk során, de akár a saját testképünk is szerepet játszhat. A legfontosabb, hogy oldottak legyenek a partnerek, és ne szorongjanak, mert az könnyen kihat a szexre. A szexuális érés is fontos befolyással lehet a libidóra, hiszen az ember először a saját testét fedezi fel mindkét nem esetén. Férfiaknál ez jellemzően az első megömléssel veszi kezdetét, míg a hölgyeknél/lányoknál az első menstruáció tekinthető vízválasztónak.

 

Végszó

Láthatjuk, hogy a szexuális válaszciklusok működése rengeteg dolog függvénye, de nagyon fontos, hogy a normál életben is kiegyensúlyozottan éljünk, lehetőleg stresszmentesen. Ha így teszünk, akkor a partnerünkhöz sokkal jobban tudunk érzelmileg kapcsolódni, teret és időt adni neki a kiteljesüléshez, és ez lesz az egyenes út ahhoz, hogy az előjáték és az azt követő szex is fantasztikus élményt tudjon nyújtani.