Blog

Spermák maratonfutása,avagy minden, amit az ondóról tudni szeretnél

Kellner Tamás
2022.11.29 18:33

Spermák maratonfutása,avagy minden, amit az ondóról tudni szeretnél

 

Minden egyes spermium ötöslottó szintű esélyekkel indul, amikor útnak ered, hogy ő legyen a befutó, megszerezze a hőn áhított győzelmet, és ezzel megtermékenyítse a petesejtet.

Sokan úgy gondolják, hogy a megtermékenyítéshez „csak” egy spermium és egy petesejt szükséges, akkor mit számít a spermiumok száma. Röviden: a nagyobb spermiumszám növeli a sikeres fogantatás esélyét. Ha megnő a spermaszám és egy férfi ejakulál, növekszik az esélye annak is, hogy az egyikük spermium eléri a petesejtet. Ezért is fontos a spermák számának a növelése.  

A normál sperma milliliterenként 40-300 millió spermiumot tartalmaz. Alacsony spermiumszámnak a milliliterékénti 10 és 20 millió közötti mennyiség minősül. A húszmilliós spermiumszám viszont már elégséges lehet a megtermékenyítéshez, feltéve, ha a hímivarsejtek egészségesek.

A spermiumok „egészsége” számos tényezőtől függ, beleértve a mennyiségüket, a mozgásukat és a formájukat.

Mennyiség. A megtermékenyítés akkor a legvalószínűbb, ha az egy ejakuláció során kibocsátott sperma milliliterenként legalább 20-25 millió spermiumot tartalmaz. A túl kevés spermium megnehezítheti a teherbeesést, mivel kevesebb „jelölt” áll rendelkezésre a petesejt megtermékenyítésére.

Mozgás. A petesejt eléréséhez és a megtermékenyítéséhez a spermiumoknak mozogniuk kell. Nem is keveset, hiszen a méhnyakon, a méhen és a petevezetéken is át kell verekedniük magukat ahhoz, hogy elérjék céljukat – ez pedig kb. 15 centiméteres táv. Mivel 1 perc alatt körülbelül 4 millimétert tudnak haladni, nem árt, ha fürgék. Statisztikailag a megtermékenyítés akkor jöhet létre, ha az ejakulátumban lévő spermiumok legalább 40%-a mozog. Ez egy úgynevezett küszöbérték.

Alak: Az ideális spermiumoknak ovális fejük és hosszú farkuk van, amelyek szinkronban mozognak. Fontos, hogy legalább egyharmaduk megfelelő formájú és szerkezetű legyen. Amennyiben nem ez a helyzet, romlik a megtermékenyítés esélye.  

Mi a legjobb módja a sperma számának növelésére?

Noha bonyolultnak tűnik a válasz, mégsem annyira az. Alapvetően két irányból lehet megközelíteni ezt a kérdéskört. Az egyik fontos tényező természetesen az életmód. Ide tartozik:

  • Az egészséges testsúly tartása. A testtömeg-index (BMI) növekedése a spermiumok számának és mozgásának csökkenését okozhatja. Figyelni kell a testsúlyra, mert minél nehezebb az ember, annyival több súlyt kell a szervezetének cipelnie.

  • Egészséges étkezés. Érdemes sok olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amelyek antioxidánst tartalmaznak, és ezáltal segítenek javítani vagy szinten tartani a spermiumok minőségét. A gyümölcsök ugyanakkor tele vannak cukorral is, amely negatív hatással van a spermiumok egészségére.

  • A szexuális úton terjedő fertőzések (sexually transmitted infection, STI-k) megelőzése: A szexuális úton terjedő fertőzések – mint például a chlamydia és a gonorrhoea – meddőséget okozhatnak a férfiaknál . A megoldás itt a szexuális partnerek számának korlátozása és a szexuális együttléthez óvszer használata.

  • Stresszmentes élet. A stressz csökkentheti a szexuális kedvet, és megzavarhatja a spermatermeléséhez szükséges hormonokat. Persze a mai felgyorsult világban stresszmentes életet élni nagyobb kihívás bárminél, de érdemes törekedni rá.

  • Minél több mozgás. A fizikai aktivitás növelheti a tesztoszteronszintet, ezáltal pedig megvédeni a sperma minőségét. Viszont a túl sok testmozgást sem ajánlják a szakértők, mivel az pont ellentétes hatást vált ki a szervezetből. Minden az egyensúlyról szól. Tehát nem kell, hogy Schwarzenegger-izomzatunk legyen, de mozogjunk rendszeresen. Ha már testépítés: az anabolikus szteroidok alkalmazása a spermaszámra és a sperma minőségére nézve már önmagában is katasztrófa, de az általános egészségi állapotot is jelentősen ronthatja.

  • Dohányzás mellőzése. A dohányzás csökkenti a spermaszámot, és az általános egészségre is roppant káros. Íme egy újabb ok, amiért érdemes letenni a cigit.

  • Mérgező összetevőjű anyagok kerülése: Ilyenek lehetnek a különféle oldószerek, lakkok, ragasztók, festékek. Vigyázzunk velük.

  • Alkoholfogyasztás kerülése vagy mérséklése. Az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet és a spermatermelést, valamint impotenciát is okozhat.

  • Boxeralsó viselése. Bár furcsának tűnhet, de a herék túlmelegedése is gátja lehet az egészséges spermiumoknak, így javasolt a klasszikus fecskealsó lecserélése boxeralsóra.

  • Meleg helyek kerülése. Itt nem a trópusi helyekre gondolunk, hanem a szauna és a pezsgőfürdő kerülésére. Sőt, akár az autókban lévő ülésfűtés vagy az ölünkbe vett laptop használata is a normál testhőmérséklet feletti hőmérsékletet ad le, ami szintén nincs jó hatással az ondószámra.

  • Alacsonyabb szójabevitel. A szója a szójatej, a tofu, valamint bizonyos fehérjeporok és protein szeletek gyakori összetevője. Egyes kutatások állítják, hogy a túlzott szójafogyasztás káros hatással lehet a spermaszámra.

De közelítsük meg a kérdést egy másik aspektusból is. Akinek egészségügyi gondjai vannak, miként tudja növelni a spermaszámot? Gondot jelenthet például a cukorbetegség, a hormonális és a pajzsmiriggyel kapcsolatos betegség, a merevedési zavar vagy akár az alacsony tesztoszteronszint. Az életmódváltás mellett célravezető lehet olyan készítmények szedése, amelyek hozzájárulnak a spermanöveléshez. Ezek a termékek mind táplálékkiegészítők, így nem minősülnek vényköteles gyógyszernek, mégis hatékonyan tudják segíteni a férfiakat a spermaszám gyarapításában.

Létezik azonban még egy olyan tényező, amellyel a tudomány és a gyógyászat sem tud mit kezdeni. Ez az életkor, amelynek nem kis szerepe van a spermiumok számában . Az életkor növekedésével a spermaszám fordított arányban csökken, különösen 50 év felett.

 

A fentieket elolvasva rájöhetünk, hogy sok dolgon tudunk javítani az életvitelünket illetően, de nagyon sok olyan tényezőt is felsoroltunk, amin képtelenség változtatni. Nem feltétlenül azért, mert fizikailag képtelenek lennénk rá, de a mai ember kényelmes, és a szokások rabja. Így viszont nehéz. A spermaszám növelésére azonban léteznek más megoldások is, például természetes hatóanyagú készítmények.

Spermanövelő anyagok

L-arginin

Ez egy rendkívül fontos aminosav, amely segíti a sperma szaporodását, valamint gyorsabbá is teszi őket, hogy energikusabban haladjanak a cél felé.

Ashwagandha

Az ashwagandha egy ősi indiai gyógynövény. A neve jelentése: „a ló illata”. A növény büdös beceneve ellenére növeli a tesztoszteronszintet, a spermiumok mozgékonyságát és számát is. Gyökerét évezredek óta használják a hagyományos indiai orvoslás részeként. Bónuszként enyhíti a stresszt, és csökkenti a kortizolszintet.

Cink

A kutatások bebizonyították, hogy a cink fontos szerepet játszik spermatermelésben, és hiánya összefüggésbe hozható a meddőséggel is. Egy vizsgálat megállapította, hogy a kevés spermával rendelkező férfiak ondóplazmájának cinkszintje lényegesen alacsonyabb volt, mint a normál mennyiségű spermával rendelkező férfiaké, ezért fontos, hogy szervezetünk elegendő cinkhez jusson.

Q10

A Q10 egy enzim és antioxidáns, amely megvédi a spermiumokat az oxidatív stressztől és más típusú lebomlástól. Érdekes módon a Q10 megtalálható az ondófolyadékban – és magasabb koncentrációja magas spermaszámmal és a spermiumok jobb mozgékonyságával párosul. Tanulmányok kimutatták, hogy a Q10 szedése fokozhatja a férfiak termékenységet.

Macagyökér

A „perui ginzeng” néven ismert maca gyökér tele van létfontosságú vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek segíthetik növelni a spermaszámot. Egy 2015-ös tanulmány szerint, azoknak a kísérletben résztvevő férfiaknak, akik 3 hónapon keresztül minden nap 1,75 gramm macagyökérport szedtek, emelkedett a hímvarsejtszáma, és a spermiumok mozgékonyabbak is lettek. Ezenkívül a résztvevők libidója is megnőtt, de tesztoszteronszintjük nem változott.

 

A fentieken kívül számos más olyan természetes anyag van, ami hozzájárulhat a spermanöveléshez. Ilyen a: D-vitamin, B12 vitamin, a likopin, a szelén, a C-vitamin, az E vitamin, a cink, a D-aszparaginsav, a shilajit, az Omega-3 zsírsavak, a Tongkat Ali, a Tribulus terrestris (királydinnye), a görögszéna és a folsav,

 

Természetesen ezek az alkotóelemek külön-külön is beszerezhetők, de érdemes olyan készítményt választani, ahol ezek az összetevők egy termékben koncentrálódnak, így nem szükséges azzal bajlódni, hogy több helyről válogassuk össze a „hozzávalókat”. Erre nyújt kiváló megoldást webshopunk, ahol kedvünkre kiválaszthatjuk a számunkra legjobb spermanövelőket, amelyekben az összes szükséges összetevő megtalálható. Érdemes szem előtt tartani, hogy a spermiumok fejlődése 72-90 napig tart. Emiatt javasolt, hogy minimum 90 napig vagy még tovább szedjük az étrendkiegészítőket a legjobb eredmény elérése érdekében.

 

A spermanövelés a termékenység és az élvezetek szempontjából is fontos, hogy testünk és lelkünk szimbiózisban álljon készen az együttlétekre vagy akár a tervezett gyermeknemzésre. Mivel a termékenység közvetlenül is kapcsolódik az aktuális egészségügyi állapothoz, így fontos, hogy mi, férfiak fittek legyünk, tegyünk egészségünkért, és mindezt támogassuk meg olyan készítményekkel, amelyek akkor is segítenek, ha bármelyik fenti kritérium esetleg nem teljesül.