Blog

Hány partner a normális életünk során?

Kellner Tamás
2023.04.19 17:29

Egyéjszakás, bevállalós típus vagy? Esetleg a monogámia megszállottja? A szexuális partnerek száma az életünk során nagyon különböző lehet. Lehet, hogy valaki százas vagy ezres nagyságrendben gondolkozik, de akadnak olyanok is, akik az egykezükön meg tudják számolni az életükben addig előforduló partnereik számát.

Ez az adat az életkorral általában nő, amíg egy ember meg nem állapodik. Persze vannak olyanok is, akiket a tartós kapcsolat vagy a házasság sem tart vissza attól, hogy újabb „skalpot” szerezzenek. Mivel ez az adat mindenkinek a magánügye, nehéz erre vonatkozó statisztikákat találni, hiszen a szám sokaknál kényes információnak számít.

Mono-poly
A nyugati társadalmakra vonatkozóan általánosságban elmondható, hogy a monogámia a meghatározó párkapcsolati modell, amelyben mindkét fél elkötelezi magát a másik mellett. Vannak, akik viszont a poliamória mellett teszik le voksukat, és ez a felfogás egyre népszerűbb lett az elmúlt néhány évben – vagy legalábbis szélesebb körben beszélnek róla. A poliamória szó jelentése „többszerelműség”: a görög „poly” (jelentése sok vagy több) és a latin „amor” (jelentése szerelem) kifejezésekből áll. Kettőnél több személy közötti intim kapcsolatot jelent egyidejűleg, amelyről a kapcsolat minden szereplőjének tudomása van, és ezt el is fogadja.
A monogámia és a poliamória azonban nem az egyetlen beállítottság szexuális téren. Vannak, akik inkább sorozatos szexuális kapcsolatokat folytatnak, minden partnert egyszer vagy csak néhányszor látnak. Mások úgy döntenek, hogy teljesen, vagy legalábbis bizonyos időszakokra lemondanak a szexuális kapcsolatokról.

Hatás(f)ok
A szex nemcsak az élet természetes része, és nemcsak élvezni kell, hanem valóban jót tesz a mentális és fizikai egészségnek is. Endorfinokat szabadít fel bennünk, és ezáltal javítja a hangulatunkat. A mentális egészségre gyakorolt hatásai között lehet még említeni, hogy segíthet a stressz enyhítésében, valamint a szorongás és a depresszió csökkentésében. Ezeken felül az ember önértékelésére is pozitív hatással lehet.
Ami a szex fizikai egészségre gyakorolt hatásait illeti, mind a férfiaknál, mind a nőknél kimutatható a rendszeres szex szívre gyakorolt jótékony hatása. Ezenfelül a férfiaknál csökkenheti a prosztatarák kockázatát is a rendszeres magömlés miatt, valamint az együttlét egyfajta tornával is felér, így segíti a megfelelő kondíciót.
Bónuszként pedig ott van még, hogy az orgazmus után a prolaktin és olyan más hormonok is felszabadulnak a szervezetben, amelyek ellazítják a testet és javítják az alvás minőségét.
Leszögezhetjük tehát, hogy a szexuális élet jó dolog, de azt, hogy azt milyen minőségben, mennyiségben, és kockázatokkal éljük, már nem mindegy.
Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a szexuális partnerek nagy száma növeli a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát. A nemi úton terjedő betegségek visszavethetik a partnerek számát, és a betegség elmúltával értelemszerűen csökkenhet a libidó is. Ilyen esetben érdemes lehet természetes alapanyagokból készített potencianövelő készítményeket szedni.


A szex hatása a számokra
Annak érdekében, hogy jobban megértsük a férfiak és nők szexuális partnerekre vonatkozó tendenciáit, különbséget kell tennünk az életkor, a földrajzi elhelyezkedés és rengeteg más olyan dolog között, amely befolyásolhatja ezeket az adatokat. A valódi számokat pedig általában nehéz rögzíteni, hiszen az emberek azt is elismerik, hogy a saját maguk által bevallott numeráikkal kapcsolatban nem mindig őszinték.
Egy nemrég készült felmérés azt mutatta ki, hogy mind a férfiak, mind a nők több mint fele – saját bevallásuk alapján – igazat mond a szexuális partnerek számáról, bár a férfiaknál ez a szám (58,6%) 10%-kal alacsonyabb mint a nőknél (67,4%). Ugyanakkor azt is kimutatta a felmérés, hogy a férfi válaszadók nagyobb valószínűséggel növelik szexpartnereik állítólagos számát az önkéntes válaszadásnál, vagyis túloznak. Több mint 17%-uk vallotta be ezt, míg a nők csupán 8%-a. A kevesebb szexpartnert bevallóknál viszont fordult a kocka, mert itt a női nem képviselőinek majdnem 20%-a vallotta be, hogy kevesebb partnert jelölt meg, mint ami a valós szám, míg a férfiaknál ez a mutató „csak” 14% volt. Ez utóbbi azért is érdekes, mert vélhetően – a régi felfogás miatt – a hölgyek úgy gondolják, hogy ha túl nagy számot vallanak be, akkor könnyűvérűnek nézik őket a férfiak, és ez a magatartás nem fér bele a pasiknál. Pedig a statisztika szerint a férfiak a bevállalósabbak, és könnyebben bocsátkoznak kalandokba.


Korcsoport szerinti megoszlás
A szexuális partnerek megadott, állítólagos száma jelentősen eltér az életkortól függően is. Természetesen a fiatalság a felfedezés korszaka, az első lépés a szexualitás világába. Azt ezt követő igencsak meghatározó korszakot pedig az egyetemi évek jelentik, ahol a középpontban a bulizás, a túlfűtött érzelmek és a szex állnak. Az ezt követő időszakban jellemzően már a stabil párkapcsolat kialakítása, valamint a családalapítás van fókuszban. Ilyenkor már elkezd visszaesni a partnercserék száma. Az ezt követő életszakaszt már a gyermeknevelés és az egzisztencia megteremtése öleli fel, amelynek során az átlagoshoz képest viszonylag kevesebb idő jut a társkeresésére. Miután kirepültek a gyermekek a családi fészekből, eldől, hogy a szülők együtt szeretnék-e leélni az életüket, vagy a kapuzárási pánik előszobájában inkább elkezdik-e habzsolni az életet és ezzel együtt az új partnereket.
Egy, az egész világra kiterjedő friss felmérés a következő megállapításra jutott.
0-1 szexuális partnere volt a 15–19 éves nők 72%-ának és férfiak 70,5%-ának
2-4 szexuális partnere volt a 30–34 éves nők 30,9%-ának, valamint a 25–29 éves férfiak 25,6%-ának
5-9 szexuális partnert tudhat magáénak eddigi élete során a 25–29 éves nők 29,5%-a, és a 40–44 éves férfiak 24,7%-a
10–39 szexuális partnere volt már a 30ؘ–34 éves nők 20,1%-ának, valamint a 35–39 éves férfiak 34,2%-ának
Több mint 40 szexuális partnert „fogyasztott már el” a 40–44 éves nők 2,3%-a és a 30–35 éves férfiak 8,8%-a.

Földrajzi és kulturális megoszlás
Az ember életében a szexpartnerek számát az is befolyásolja, hogy az illető hol lakik és milyen kulturális környezetben él szexuális életet. Egy szintén nemrégi tanulmány rávilágított, hogy egy liberális társadalomban vagy egy sokkal konzervatívabb értékeket képviselő helyen mennyi szexuális partnere van egy embernek. Tudni érdemes, hogy a világátlag 9, tehát globálisan ennyi partnere van egy embernek az élete során. A felmérésben a világátlag feletti számú szexuális partnert vállaló emberek országai között nem találtak összefüggést a kontinenseket tekintve, mivel már a dobogós helyezett országok is mind külön földrészen helyezkednek el. Ebben a „versenyen” Törökország viszi az aranyat majdnem 15 szexpartneres átlagával. Őt Ausztrália követi a 13-as átlaggal, míg kicsit leszakadva Izland ért még fel a dobogóra. Őket Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság követi. A legkevesebb szexpartnert bevalló országok lakosait tekintve viszont észrevehető egy igen behatárolt földrajzi hely. Ez pedig nem más mint Ázsia, mivel itt Indiát Kína, Vietnám, Hongkong, és Indonézia követi 3 és 5 közötti partnerszámmal. Európára kitekintve Szlovákia a monogámia mekkája, míg a skandináv országok bőven a világátlag felett vannak. Érdekes adalék még az egyik legliberálisabb ország, Hollandia, hiszen ők mindössze 7 szexpartnert mondhatnak a magukénak életük során.

Végszó
Végsősoron mindegy is, hogy egy embernek hány partnere van az életben, ha megtalálja a számítását. Egy iskolás szerelem is kitarthat egy egész életen át, de vannak olyanok is, akiknek nincs szükségük semmilyen potencianövelő készítményre, mert úgy habzsolják a partnereiket, mintha nem lenne holnap. A lényeg, hogy találjuk meg számításunkat, akár egy, akár több partner mellett.